MAN Lion's 2010
Ten cały nowy system informacji pasażerskiej to jakaś prowokacja.
NIE JEST to w obecnym wykonaniu (nawet jeśli wszystko działa) specjalnie bardziej pomocne dla pasażera niż zwykły wyświetlacz + tablica.
Zresztą te wszystkie zbędne bajery kosztują kupe kasy i jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Różnica jest tylko taka, że trochę ładniej wygląda niż tablica. I to też tylko wtedy, gdy działa, a to tylko czasem się zdarza.
NIE JEST to w obecnym wykonaniu (nawet jeśli wszystko działa) specjalnie bardziej pomocne dla pasażera niż zwykły wyświetlacz + tablica.
Zresztą te wszystkie zbędne bajery kosztują kupe kasy i jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Różnica jest tylko taka, że trochę ładniej wygląda niż tablica. I to też tylko wtedy, gdy działa, a to tylko czasem się zdarza.
Jeśli odznacza prawidłowo przejechaną trasę i zaznacza następny przystanek, to jest to naprawę pomocne. Do tej pory, jak jechałem nieznaną sobie trasą, to bardzo mi to pomagało, w przypadku zwykłych tablic muszę wychylać głowę z autobusu na przystanku i doszukiwać się naklejki z nazwą. Górny wyświetlacz pokazuje nast. przystanek niestety tylko przez chwilę, przez resztę czasu imieniny, główne ulice wchodzące w skład trasy i tym podobne niepotrzebne mi rzeczy.BJ pisze:Ten cały nowy system informacji pasażerskiej to jakaś prowokacja.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tja, ostatni mignęło mi 190 relacji "odjazd za 96 minut". Rozumiem, że to zemsta na CHMarkach za szykanowanie klientów spontanicznego P+R?m72 pisze: - podczas trasy "odjazd za 147 min"
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Informacja pasażerska zamknięta, to napiszę tu
jechałem dziś 3429 na 145. Wszystko fajnie, tylko elektro-decha informuje, że od przystanku Kondratowicza (na tym wsiadłem) do przystanku Młodzieńcza, na każdym napotkanym przystanku zatrzymuje się... 112 
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
- R-9 Chełmska
Dzisiaj z kolei Knapik znał przystanki na żądanie w 162... Do tej pory wszystkie gadające MANy zapominały wspominać o warunkowości, podobno R&G miało być w tej kwestii niereformowalne, a jednak...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Zajebista, bo często autobus ustawia się na przystanku tak, że bez wyjścia z niego nie ma szansy sprawdzić, jaki to przystanek. Na nieznanym terenie często skutkuje to przejechaniem przystanku. Dla mnie odznaczanie przejechanej trasy jest ważniejsze niż istnienie korali samych w sobie, bez odznaczania często równie dobrze dechy mogłyby być starego typu, z samymi głównymi ulicami.BJ pisze:O cholera, to rzeczywiście straszna niedogodność.
Bardziej jednak bym wskazał na wyświatlacz na górze i Knapika. Decha ma to do siebie, że jak się siedzi od niej daleko, to nic nie widać, w dodatku można ją zasłonić, jeśli jest umieszczona w rzeźni (jak w alpinach na przykład). A jeśli system działa dobrze, to faktycznie jest bardzo pomocny.
No pod warunkiem, ze akurat myjnia na zakładzie działa i widać, co za oknem, bo jednak warto kontrolować czy akurat Kanpikowi coś się nie rozjechało
[ Dodano: |17 Gru 2010|, 2010 09:09 ]
A jedyne, czego bym się mógł czepić, to ta cepelia na MAN-owym ekranie na górze. Powinna to być jednak jednolita tonacja tak jak w całym taborze, czyli czerwone na czarnym, a nie jakieś szarości, pomarańcze - nie wiadomo, czy to wyświetla następny przystanek, notowania giełdowe czy może Goździkowa poleca jakieś prochy.
No pod warunkiem, ze akurat myjnia na zakładzie działa i widać, co za oknem, bo jednak warto kontrolować czy akurat Kanpikowi coś się nie rozjechało
[ Dodano: |17 Gru 2010|, 2010 09:09 ]
Coś w tym jest. Jak jechałem ostatnio nieznaną mi trasą i miałem wyświetlacz + dobrze zorientowanego Knapika to spokojnie miałem kontrolę nad przebiegiem trasy i nie było żadnego nerwowego rozglądania sie czy to już, czy jeszcze. Decha była gdzieś tam za plecami i nawet nie potrzebowałem patrzeć, więc różnicy wielkiej czy to elektrodecha czy dyktodecha nie było.BJ pisze:NIE JEST to w obecnym wykonaniu (nawet jeśli wszystko działa) specjalnie bardziej pomocne dla pasażera niż zwykły wyświetlacz + tablica
A jedyne, czego bym się mógł czepić, to ta cepelia na MAN-owym ekranie na górze. Powinna to być jednak jednolita tonacja tak jak w całym taborze, czyli czerwone na czarnym, a nie jakieś szarości, pomarańcze - nie wiadomo, czy to wyświetla następny przystanek, notowania giełdowe czy może Goździkowa poleca jakieś prochy.
Popatrz, jaka franca!
Przecież to już było pisane kilkakrotnie-to są kody dzielnic.Paweł84 pisze:A ja mam pytanko odnośnie wyświetlaczy w nowych Manach. Co oznaczają cyfry umieszczone pod czasem przejazdu między przystankamiRaz jest 1, a innym razem 10 czy 35...
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Jeśli te kolory nie wyświetlają się równocześnie (tzn. pasek niebieski, pod nim biały, a następnie czerwony), to jest ok. Żadne inne pojazdy nie mają tak czytelnych wyświetlaczy, jak te MAN-y (nie wiem, jak nowy Mobilis, bo jak nim jechałem, to akurat ekrany nie działały).drapka pisze: A jedyne, czego bym się mógł czepić, to ta cepelia na MAN-owym ekranie na górze.
Nowe "Osiemnastki" z Mobiego,mają równie czytelny,jak nie czytelniejszy wewnętrzny wyświetlacz.Do tego,w solidnej obudowie...
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.