W czynie społecznym położysz tory (drugą parę)?Stockholmare pisze:Warszawie przydałaby się jeszcze przynajmniej linia; z Piaseczna.
RozwĂłj sieci linii SKM
Moderator: JacekM
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
A po co tam aż 4 tory? Na obecne SKMki jakoś wystarcza jedna parka?Bastian pisze:W czynie społecznym położysz tory (drugą parę)?![]()
- Bastian
- Sułtan Maroka
Przecież tam nie ma żadnych SKM-ek 
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nawet jeśli, to te też są średnio obecnemarcin89 pisze:A tak serio to może myśli o tej SKMce lotniskowej?
Już tłumaczę mój zawiły tok myślenia:Stockholmare pisze:Na obecne SKMki jakoś wystarcza jedna parka?
Pisząc obecne mam na myśli S1, S2 i S9, które jeżdżą po jednej parze torów wspólnie z KM. Z racji tego nie widzę potrzeby kładzenia dugiej parki do Piaseczna, które zaproponował mi Bastian.
Do Otwocka i Pruszkowa są 2 pary torów. Poza SKM i KM po torach do piaseczna jeżdżą też inne pociągi.Stockholmare pisze:Już tłumaczę mój zawiły tok myślenia:Stockholmare pisze:Na obecne SKMki jakoś wystarcza jedna parka?
Pisząc obecne mam na myśli S1, S2 i S9, które jeżdżą po jednej parze torów wspólnie z KM. Z racji tego nie widzę potrzeby kładzenia dugiej parki do Piaseczna, które zaproponował mi Bastian.
Gdzie do Otwocka 2 pary? Przez Wawer ciągnie się jedna. A te wszystkie pociągi zanim do Otwocka dojadą to muszą najpierw przez Wawer przejachać, więc to, że gdzieś tam w Owocku czy gdzie indziej 2 pary są, jest nie istotne.CYP pisze:Do Otwocka (...) są 2 pary torów.
Do Legionowa też, a jednak S9 ma więcej kursów, więc to że jeździ jeszcze coś to żaden argument.CYP pisze:Poza SKM i KM po torach do piaseczna jeżdżą też inne pociągi.
SBL istotnie zwiększa przepustowośćStockholmare pisze:Do Legionowa też, a jednak S9 ma więcej kursów, więc to że jeździ jeszcze coś to żaden argument.CYP pisze:Poza SKM i KM po torach do piaseczna jeżdżą też inne pociągi.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Do Grodziska 2 pary efektywne.
Do Rembertowa 2 pary niezbyt efektywne, różnica w czasie przejazdu jest chyba mniejsza niż przepustowość stacji Rembertów, więc wyprzedzić jadącego się nie da. Wyprzedza się tylko już stojące, ale to jest wymijanie.
Do Otwocka jedna para, ale zajęta prawie tylko przez pociągi o identycznej prędkości handlowej. Pewnie chodziło o to że ze Wschodniej wychodzą dwie i łączą się w Gocławku/Wawrze, ale to jest jeszcze mniej użyteczne niż w przypadku Rembertowa. No i bardzo mało pociągów jeździ po torach dalekobieżnych tu.
Do Rembertowa 2 pary niezbyt efektywne, różnica w czasie przejazdu jest chyba mniejsza niż przepustowość stacji Rembertów, więc wyprzedzić jadącego się nie da. Wyprzedza się tylko już stojące, ale to jest wymijanie.
Do Otwocka jedna para, ale zajęta prawie tylko przez pociągi o identycznej prędkości handlowej. Pewnie chodziło o to że ze Wschodniej wychodzą dwie i łączą się w Gocławku/Wawrze, ale to jest jeszcze mniej użyteczne niż w przypadku Rembertowa. No i bardzo mało pociągów jeździ po torach dalekobieżnych tu.
marcin89 pisze:Oj do legionowa są 3 toryStockholmare pisze: Do Legionowa też, a jednak S9 ma więcej kursów, więc to że jeździ jeszcze coś to żaden argument.![]()
Towarowych? Tak, wiem: bardzo mało. Ogólnie transport towarowy na kolei jest na kolanach (bądź dopiero raczkuje). Nie to co w Ameryce... U nas to głównie ciężarówy.KwZ pisze:Wiesz ile ich jest?
A wracając do tematu SKM to nawet jeśli transport towarowy jest jakość wzmożony przez dostawy paliwa czy czego na lotnisko oraz przez te żwirownie pod wiaduktem ul. Poleczki (czy co to tam jest) to SKMki dojeżdżałyby tylko do Piaseczna. Jeśli nie ma odpowiednich torów do zmiany kierunku- wybudować. A towarowe to głównie w nocy jeździć powinny. Wtedy na torach puściej bo KM nie jeżdżą.
Niestety racjazofey pisze:Ale Piaseczno będzie konkurowało z Lotniskiem o przepustowość Zachodniego, przegra tą walkę.