Komunikacja na Targówku

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Delfino
Kontakt:

Post autor: Delfino » 29 sty 2011, 16:33

Bastian pisze: Jak puścisz jeszcze trzy linie na Centralny, to zawiozą tam więcej ludzi? Puszczenie na Szczęśliwice jakiegoś 412 spowoduje, że zechce tam ktoś jeździć? :bredzisz:
Dyskutowaliśmy już na ten temat i poza emocjami nie było wielu sensownych argumentów. W zasadzie jedynym był problem ze zrobieniem koordynacji.
Delfino pisze: Przepraszam bardzo - czy wiesz coś na ten temat? Bo mi się kończy cierpliwość :/
Co rozumiesz przez wiedzę? Rzeczywiście ominęła mnie wątpliwa przyjemność bycia indoktrynowanym jedyną słuszną koncepcją. Dla odmiany mnie nauczono myśleć logicznie i samodzielnie. Do tego doszła obserwacja rozwiązań z wielu zagranicznych miast.

Jeśli do tej pory miałem bezpośredni autobus na Banacha, a za chwilę mam go nie mieć, to pogorszenie komunikacji jest prawdą obiektywną i żadne super częste dowozówki do super zapchanego metra, z którego ponownie będę się przesiadał, tego nie zmieni.

Ale niektórzy zatracili chyba umiejętność oceniania pewnych rzeczy obiektywnie i oceniają pod kątem polityki transportowej. Oczywiście z punktu widzenia polityki to pewnie lepiej, skoro właśnie to polityka zakłada. Że pasażer ma gorzej, to już inna bajka.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 29 sty 2011, 16:35

Ale niektórzy zatracili chyba umiejętność oceniania pewnych rzeczy obiektywnie i oceniają pod kątem polityki transportowej. Oczywiście z punktu widzenia polityki to pewnie lepiej, skoro właśnie to polityka zakłada. Że pasażer ma gorzej, to już inna bajka.
Jeden pasażer będzie miał lepiej, inny gorzej. Opcja która globalnie się opłaca, nie musi być najlepsza z Twojej perspektywy.

Awatar użytkownika
Delfino
Kontakt:

Post autor: Delfino » 29 sty 2011, 16:40

Ilu pasażerów będzie miało lepiej? Do ilu miejść dowoziły ich łącznie wszystkie autousy 160, 162, 512, 517, a do ilu dowiezie ich druga linia metra? Dolicz do tego konieczność przesiadki (spore odległości, wiele stopni, bramki itd.), oraz generalnie nieznośny ścisk w metrze.

Kto konkretnie w jakiej relacji będzie miał lepiej?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sty 2011, 16:41

Delfino pisze:W zasadzie jedynym był problem ze zrobieniem koordynacji.
To tak, jakby powiedzieć: zbudowaliśmy rakietę, wytypowaliśmy na Księżycu miejsce do lądowania. Mamy jeszcze tylko problem z wymyśleniem paliwa, ale możemy lecieć.

Otóż działającej koordynacji przy korkach ulicznych nie da się zrobić - i było wiele nieudanych prób, by wykazać coś innego.

[ Dodano: |29 Sty 2011|, 2011 16:41 ]
Delfino pisze:generalnie nieznośny ścisk w metrze
Tam ktoś mieszka? Krety robią ten ścisk? Górnicy?

[ Dodano: |29 Sty 2011|, 2011 16:42 ]
Delfino pisze:Do ilu miejść dowoziły ich łącznie wszystkie autousy 160, 162, 512, 517
A ilu z tego korzystało?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 29 sty 2011, 17:38

Bastian pisze:Tia, momentami. Na Facebook wrzuciłem kilka z kilkunastu zrobionych w ciągu tygodnia zdjęć puściutkiego 360. Raz jechałem sam z kierowcą. Raz na Wileniaku wysiadło ze 40 osób, byłem pod wrażeniem. Ale co to jest 40 osób w przegubie?!
Może miałem wyjątkowe szczęście, ale jechałem po 18, to przy Pl.Zamkowym przegub został szczelnie wypełniony. 190 pojechało 3 minuty wcześniej (to akurat duży czas, to fakt). Dobrze chyba, że pojawia się coś, co powoduje, że ten cały tłum nie wsiądzie teraz do 190, powodując brak miejsc dla ludzi jadących dalej niż do Wileńskiego.

A i w drugą stronę raczej były zajęte wszystkie miejsca siedzące, z miejscami wolnymi do siedzenia zdarza się też 23, 26 i inne, zależy od stada. Być może kursowanie 360 powinno być regulowane (nie ma niczego przez 2 minuty to wjeżdża 360, to można przy Feminie jakoś wykrywać).

[ Dodano: |29 Sty 2011|, 2011 17:43 ]
Bastian pisze: Co wybierze trzecia grupa? Jeśli zależy im na czasie - pojadą tramwajem, bo w autobusie można stracić nawet ze 4 minuty przed Wileniakiem.
Po pierwsze, 360 dojeżdża do Inżynierskiej, gdzie są przesiadki do wszystkich tramwajów jadących na Bródno. Po drugie - 360 nie stoi w korku, bo jedzie torami aż do samego lewoskrętu przy Wileńskim. Robiło tak i 192, i 362 - i nie jest to jakieś odkrywcze.

Z 360 też jest na pewno DUŻO wygodniej niż z 23, gdzie trzeba przemierzyć jeszcze przejście podziemne, ewentualnie przejść górą, ale wtedy bezwzględnie 360 jest bliżej.
Jeśli co 10-15 minut z Wileńskiego odjeżdża zawalony pociąg, to nie powiesz mi, że nie ma teoretycznego popytu. Dlaczego nie ma praktycznego? Bo co 2 dni się tworzy jakieś dziwadła, 3 raz się zmienia trasę 360.

[ Dodano: |29 Sty 2011|, 2011 17:46 ]
Delfino pisze:A Zacisze w ogóle potrzebuje takie dubla 512?
Pewnie niestety nieuchronne jest jego zginięcie i nawet jeśli 517 zostanie na Pradze to pewnie docelowe będzie zrobienie 517 Targówek - Szczęśliwice (trasą 512). Wówczas coś powinno jeździć na zacisze.

Oczywiście, nie 3xx - chyba, że to 527 zostanie na tej trasie (ale i tak zostają ze 2 przystanki w głębi Zacisza).

[ Dodano: |29 Sty 2011|, 2011 17:50 ]
Colony pisze:Kasacja 512 na Zaciszu i puszczenie tam 1xx na brygadach 360 z docelowym skróceniem po otwarciu metra to jedyne sensowne rozwiązanie dla tego koszmaru.
Nie rozumiem coście się tak przyczepili do tego 360. Są momenty, w których na Ratuszu do obecnych środków NIE MA JAK WEJŚĆ. Czy Wy w ogóle byliście tutaj o godzinie, o której pojawia się pociąg? Wówczas WSZYSTKO jest zawalone. Swojego czasu 23 i 46, jakkolwiek puste by nie przyjechały, nie odjeżdżały z przystanku dopóki nie została zapełniona ostatnia wolna luka w tramwaju. To, że ZTM poświęca te kilka autobusów, żeby umożliwić podróż we w miarę ucywilizowanych warunkach, nazywane jest koszmarem? Nie każdy lubi ocierać się o współpasażerów. Docelowo jak ludzie zobaczą, że jest coś, gdzie nie trzeba wisieć nosem na drzwiach, to na pewno polubią 360. Oczywiście, łatwiej byłoby zapełnić 360, gdyby zasadnicza grupa tramwajów jeździła od strony Ratuszowej, a nie od strony Pragi - wówczas do 360 byłoby naprawdę bardzo blisko.

[ Dodano: |29 Sty 2011|, 2011 17:52 ]
Delfino pisze:Mnie się zawsze wydawało, że 160 dowozi do Centralnego, a 512 na Szczęśliwice.
Nie. Centralny jest w centrum, więc nie można tam jeździć bez przesiadki. A Szczęśliwice to już w ogóle są poza centrum, więc trzeba dom - węzeł - centrum - węzeł - szczęśliwice. Zachciewa CI się bezpośrednich relacji.

[ Dodano: |29 Sty 2011|, 2011 17:53 ]
Delfino pisze:Np., zdarzyło mi się studiować fizykę na Pasteura/Banacha. Z Trockiej mam bezpośrednie 512. Co będę miał po wybudowaniu metra? Jak tam w ogóle sensownie dojechać?
No jak to. Autobusem do wileńskiego, metrem do daszyńskiego, jedynką do zawiszy - no i może coś łaskawie uruchomią z Zawiszy, a jak nie, to samolotami, może akurat ktoś nie będzie jechał i znajdziesz miejsce.

[ Dodano: |29 Sty 2011|, 2011 17:55 ]
Bastian pisze:
Delfino pisze:Do ilu miejść dowoziły ich łącznie wszystkie autousy 160, 162, 512, 517
A ilu z tego korzystało?
Nikt w ogóle nie korzystał. Dlatego też dodatkowo było 362 i 460.
ŁK

marekb

Post autor: marekb » 29 sty 2011, 17:59

Colony pisze:Po uruchomieniu metra owszem. Powinno pozostać tylko 190, które obsługuje relacje nieosiągalne dla metra dopóki nie trafi ono na Wolę. Cała reszta do Wileniaka. I związku z tym szkoda, że nie ma tam miejsca na pętlę na wzór Marymontu.
Colony pisze:No ale nie będzie szło nijak obronić tych linii. Wszystkie poza 190 mają za zadania dowozić do metra. Nie mówię tu o 512, ale jemu metro zabierze po prostu trasę.
Bzdura, 160 i 162 powinno zostać, przy czym
-160 powinno kursować co 10 i 15 minut w dp i co 12 w święto
-162 powinno kursować 7-8 minut w szczycie i dowozić Targówek do metra ( i dalej na Siekierki)
190 co nawyżej do Esperanto (jak dziś 527). :!:
527 mostem Gdańskim do Marymontu :-k
marekb

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 29 sty 2011, 19:04

Odpowiadając na propozycje Marka:

160 - po co? Teraz służy jako alternatywny dojazd do centrum, a i tak rozładowuje się w większości przy Arsenale. Jeśli powstanie metro na Wileńskim to ta linia będzie wozić nigdzie, bo na pewno nie do Hali Mirowskiej. Do zaorania za Wisłą.

190 do Esperanto? Co 5 minut? po co? A co niby w zamian na Woli. To jedyna linia, której metro jeszcze długie lata nie odbierze sensu. Najwyżej można ją pakować kolejnymi brygadami z pożytkiem dla ogółu.

O kasowaniu 162 nikt nie myślał. Zupełnie nie ten potok. Najwyżej skrócone niektóry kursy do Wileniaka tak jak teraz na Powiśle.

A 527 na Marymoncie to kuriozum, którego nie chcę komentować...
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 29 sty 2011, 19:18

I wszystko się znowu rozbija o brak sensownego krańca na Wileniaku... 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 29 sty 2011, 19:19

Wolfchen pisze:I wszystko się znowu rozbija o brak sensownego krańca na Wileniaku... 8-(
Póki co, nie ma potrzeby krańca na Wileniaku, wystarczy zawracanie przejazdowe.
Później to pewnie coś się jednak by przydało.

[ Dodano: |29 Sty 2011|, 2011 19:21 ]
Colony pisze: 160 - po co? Teraz służy jako alternatywny dojazd do centrum, a i tak rozładowuje się w większości przy Arsenale. Jeśli powstanie metro na Wileńskim to ta linia będzie wozić nigdzie, bo na pewno nie do Hali Mirowskiej. Do zaorania za Wisłą.
Pod warunkiem, że pojedzie na Wschodni. Nie rozumiem tego, że za wszelką cenę trzeba koniecznie uwalić każde połączenie każdej dzielnicy z każdym dworcem. Nawet w największej dziurze jest zawsze autobus osiedle - dworzec. No chyba, że zostanie 517.
ŁK

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 29 sty 2011, 19:21

No ja mam na myśli perspektywę 2014 roku - tzn. kiedy ZTM będzie dopychał ogryzek (który ma szansę być nieźle obłożony na trasie Wileniak - Świętokrzyska zresztą). :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 29 sty 2011, 19:30

Wolfchen pisze:No ja mam na myśli perspektywę 2014 roku - tzn. kiedy ZTM będzie dopychał ogryzek (który ma szansę być nieźle obłożony na trasie Wileniak - Świętokrzyska zresztą). :-k
To w końcu dopychał, czy nieźle obłożony - ja tam nie widzę, żeby to miało możliwość jeździć puste. Rondo Daszyńskiego nie jest może ideałem, ale to stosunkowo dobry punkt, żeby zrobić tutaj połączenie z Ochoty (pewnie 150-reaktywacja częstotliwości). Przecież to tylko odcinek środkowy. Czy końcówka metra na Politechnice to była taka idealna końcówka?

No i też nie rozumiem, dlaczego nie można wypuścić tego metra na górę za Wileńskim. Może jeszcze się znajdzie ktoś mądry, kto spowoduje, że dziesiątki tysięcy osób nie będą codziennie 2 razy musiały zmieniać środka transportu. Przecież tu nie potrzeba jakiejś gigantycznej inwestycji, tylko łącznik torów Wołomińskich pod ziemię, nawet jednotorowy, coby jedno metro na 5 jechało dalej.

A te wszystkie Targówki to docelowo chyba i tak mają mieć dalszy ciąg tego "ogryzka".
ŁK

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 29 sty 2011, 19:45

Łukasz pisze:To w końcu dopychał, czy nieźle obłożony - ja tam nie widzę, żeby to miało możliwość jeździć puste.
Wileniak - Świętokrzyska ma szansę być całkiem nieźle obłożone, ale nie dalej :P
Łukasz pisze:Rondo Daszyńskiego nie jest może ideałem, ale to stosunkowo dobry punkt, żeby zrobić tutaj połączenie z Ochoty (pewnie 150-reaktywacja częstotliwości).
Przejazd metrem na 1-2 stacje nie jest opłacalny (za długa strefa dojścia). :P
Łukasz pisze:No i też nie rozumiem, dlaczego nie można wypuścić tego metra na górę za Wileńskim.
Inny system sterowania, zasilania, inna skrajnia... Powodów jest wiele. 8-(

Awatar użytkownika
Delfino
Kontakt:

Post autor: Delfino » 29 sty 2011, 19:50

Łukasz pisze: No jak to. Autobusem do wileńskiego, metrem do daszyńskiego, jedynką do zawiszy - no i może coś łaskawie uruchomią z Zawiszy, a jak nie, to samolotami, może akurat ktoś nie będzie jechał i znajdziesz miejsce.
No to ja dziękuję za takie metro. Chyba się wysadze w nim, żeby nie uruchamiali :)

Ale bez jaj, przecież to nie jedyna relacja, która straci. Do głupiego centrum będę musiał się przesiadać i to pewnie w tramwaj, bo przecież metro tam nie dojeżdża. Dzięki zbudowaniu metra, zamiast bezpośredniego busa do centru, będę miał busa i przesiadkę w tramwaj. Po prostu genialne usprawnienie komunikacji.

Może w końcu ktoś przyjmie do wiadomości, że metro do Wileńskiego niczego nie daje Targówkowi. Kompletnie niczego. Metro dostają podróżni dojeżdżający pociągami, czy autobusami podmiejskimi, ale dla mieszkańców Targówka pokasowanie wielu bezpośrednich relacji i upychanie ich do metra, które nigdzie nie dojeżdża, to dramat.

marekb

Post autor: marekb » 29 sty 2011, 19:52

Colony pisze:Odpowiadając na propozycje Marka:

A 527 na Marymoncie to kuriozum, którego nie chcę komentować...

120 powinno dowozić do M Wileńska, a 527 jako "ekspres" wyremontowaną Toruńską i mostem G-R do Marymontu, by zapewnić najszybsze połączenie Białołęki z metrem :!:
marekb

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 29 sty 2011, 20:21

A ja sobie pogdybam...

1 -> (trasa bez zmian, kasacja wariantu na Żerań Wschodni) -> (5/10/10)
4 -> ŻERAŃ WSCHODNI - ... - Odrowąża - Starzyńskiego - most Gdański - Słomińskiego - Andersa - pl. Bankowy - Marszałkowska - ... - WYŚCIGI (10/15/15)
43 -> ŻERAŃ WSCHODNI - Annopol - Rembielińska - Budowlana - Odrowąża - 11 Listopada - Targowa - Kijowska - DW.WSCHODNI (KIJOWSKA) (10/-/-)
46 -> LIKWIDACJA
118 -> SPARTAŃSKA - ... - Chałubińskiego - al. Jana Pawła II - RONDO ONZ (powrót: RONDO ONZ - al. Jana Pawła II - Twarda - Emilii Plater - Świętokrzyska - al. Jana Pawła II - Chałubińskiego) (30/30/30)
119 -> ZACISZE - Codzienna - Młodzieńcza - Radzymińska - al. Solidarności - Targowa - Kijowska - DW.WSCHODNI (KIJOWSKA) (10/15/15)
127 -> NOWE WŁOCHY - ... - al. Jerozolimskie - (> Bracka / Nowy Świat <) - Książęca - Ludna - Solec - Dobra - (> Nowy Zjazd / Karowa <) - Wybrzeże Kościuszkowskie - Wybrzeże Kościuszkowskie - Wybrzeże Gdańskie - Wybrzeże Gdyńskie - most Grota-Roweckiego - Toruńska - Wysockiego - Bazyliańska - Kondratowicza - Łabiszyńska - ... - BRÓDNO-PODGRODZIE (10/15/15)
140 -> CH MARKI - Radzymińska - al. Solidarności - Targowa - Kijowska - DW.WSCHODNI (KIJOWSKA) (10/15/15)
156 -> ZAJEZDNIA STALOWA - ... - św. Wincentego - Głębocka - Toruńska - CH MARKI (30/30/30)
160 -> TARGÓWEK - ... - al. Solidarności - DW.WILEŃSKI (4-5/10/10)
162 -> (trasa bez zmian) (8-10/15/20)
169 -> (trasa bez zmian) (4-5/10/10)
190 -> OS.GÓRCZEWSKA - ... - al. Solidarności - pl. Bankowy - (> Senatorska > Wierzbowa > pl. Piłsudskiego / Marszałkowska <) - Królewska - ZACHĘTA (5/10/10)
212 -> LIKWIDACJA
360 -> LIKWIDACJA
409 -> CM.PÓŁNOCNY-BRAMA GŁÓWNA - ... - Słomińskiego - most Gdański - Starzyńskiego - św. Wincentego - Kondratowicza - Chodecka - BRÓDNO-PODGRODZIE (-/-/20)
500 -> LIKWIDACJA
506 -> LIKWIDACJA
512 -> LIKWIDACJA
517 -> LIKWIDACJA

Uzasadnienie:

Linia 1 -> Po otwarciu M2, zmniejszy się kierunek na dworzec Gdański (rolę tę przejmuje parka 3+43)
Linia 4 -> przejmuje odcinek rondo Żaba - Centrum wycofanej linii 127.
Linie 46, 360 -> kasacja z powodu przejęcia potoku pasażerskiego przez metro.
Linia 119 -> przejmuje praski odcinek linii 512, obsługa taborem wielkopojemnym (na odcinku Młodzieńcza - Dw. Wileński razem z linią 140 daje częstotliwość w szczycie co 5 minut)
Linia 127 -> przejmuje trasę linii 118 i 506, w zamian kierowane są wozy wielkopojemne
Linia 140 -> przejmuje praski odcinek linii 190, (na odcinku Młodzieńcza - Dw. Wileński razem z linią 119 daje częstotliwość w szczycie co 5 minut), obsługa taborem wielkopojemnym
Linia 156 -> osłabienie linii, przejęcie odcinka 140 do CH MARKI, skierowane taboru o mniejszej pojemności (10m)
Linia 160 -> skrócenie trasy, zwiększenie częstotliwości kursowania w zamian za kasowaną linię 517
Linia 169 -> przejęcie roli linii 127 i 500 i przekształcenie w dowozówkę do M2, skierowanie taboru wielkopojemnego
Linia 212 -> rolę dowozu przejmuje linia 160
Linia 409 -> utworzenie połączenia międzycmentarnego (Bródno - Powązki - Wólka) w dni wolne

ODPOWIEDZ