Komunikacja w Starej Miłośnie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 01 lut 2011, 15:52

Nie dawno byłem w Wesołej i jak wysiadłem z flirta to zobaczyłem (usłyszałem), że 198 zapala silnik i za chwilę odjechał. Zaraz podjechał następny ale to może wkurzać ludzi, że autobus z pod nosa im odjeżdża.
Obrazek
^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 01 lut 2011, 16:00

No to mi się wydaje, że trzeba coś zrobić ze 198, a nie wzmocnić 502 i udawać że nie ma problemu.
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

Syd

Post autor: Syd » 01 lut 2011, 16:43

198 nie obsługuje północnej częsci osiedla, a to długie dystanse do przejscia. Stąd jego mała popularność. Dwa to rzeczywiscie nagminie uciekajace autobusy

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 01 lut 2011, 16:46

Syd pisze:198 nie obsługuje północnej częsci osiedla, a to długie dystanse do przejscia. Stąd jego mała popularność. Dwa to rzeczywiscie nagminie uciekajace autobusy

A jak wygląda dziś Gościniec (pytam w kontekście kursowania tą ulicą autobusów) :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 01 lut 2011, 17:04

jasiu pisze:Jeżeli z lotniska w Rzymie pociagi kursują co 15', to z Okęcia co 30' musi wystarczyć.
Podażowo pewnie by wystarczyło, ale nikogo nie zachęcisz do korzystania z czegoś, co jeździ co pół godziny - wszyscy będą nadal się pchali do 175. Ale to inny temat :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 01 lut 2011, 17:10

Kleszczu pisze:A jak wygląda dziś Gościniec (pytam w kontekście kursowania tą ulicą autobusów) :?:
Jest nawierzchnia , ale czy progi to zabij mnie nie pamiętam, jechałem raz rekreacyjnie ode mnie rundka po SM Gościniec- Jana Pawła II i z powrotem.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 01 lut 2011, 17:13

Krzysiek_S pisze:
Kleszczu pisze:A jak wygląda dziś Gościniec (pytam w kontekście kursowania tą ulicą autobusów) :?:
Jest nawierzchnia , ale czy progi to zabij mnie nie pamiętam, jechałem raz rekreacyjnie ode mnie rundka po SM Gościniec- Jana Pawła II i z powrotem.

Pamiętam - dawno nie byłem w SM - że tam było stosunkowo wąsko, a i skręty w JPII były ciasne :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

MichalJ

Post autor: MichalJ » 01 lut 2011, 17:35

Ulica jak ulica. Ze 7 metrów, chodniki... O progach nic nie słyszałem. Na skrzyżowaniach z JPII są ronda. Ale to nie jest tak w ogóle w strefie dojścia z Traktu?

st1545

Post autor: st1545 » 01 lut 2011, 18:08

Kleszczu pisze:
Krzysiek_S pisze:Jest nawierzchnia , ale czy progi to zabij mnie nie pamiętam
tam było stosunkowo wąsko, a i skręty w JPII były ciasne :-k
Było. Są ronda. Nie ma progów. Nawierzchnia dobra, miejsca na przystanki brak (Jeździecka!) albo zajęte przez parkingi (Pogodna!). Podtopienia po burzach częstsze nawet niż na JP2.

502 może jeździć SM - Trakt Brzeski - Ostrobramska - Metro. 411 od Gocławia niepotrzebne. Częstotliwość wzmocniona, wynikająca z zaoszczędzenia wozów na skróceniu obu linii.
137 powinno jeździć pół na pół: SM*/WolaG - Zielona - Rembertów - Wiatraczna - Wschodni (po drodze jest np. US). Najlepiej co 7.5 minuty (co 15 z Woli i SM).
216 bez zmian!
168 na Mokry Ług.
173 może jeździć przez Sulejówek (jeśli naprawdę _musi_ być połączenie Sulejówka ze Starą Miłosną) do Marysina. Zaoszczędzone busy na 137.
115 skrócone do Wiatracznej, jeśli zabraknie wozów na powyższe zmiany.

315 - kasacja, zastąpione przez częstsze 137.
183 - kasacja, jw.
215 - kasacja; jeśli _musi_ zostać połączenie Marysina z Rembertowem, to niech to będzie wariant wzmacniający linii 216, bez przejazdu przez tory.
514 zastąpione przesiadką 137/520 albo S2.
198 zastąpione przez 137 - jeśli chodzi o bezwzględny czas dojazdu to obecna kombinacja się nie sprawdza, w nowej chodziłoby o pozostawienie "półszynowej" alternatywy dla pośpiechów w dojeździe do centrum z SM i Woli G.

* 137 powinno jeździć przez osiedle trasą 198; tzw. północna część i tak zyskuje sporo mając krótszy czas dojazdu wzmocnionym 502 i w relacji "do urzędów" może się przesiadać przy IPP. Jednak rozkład powinien być tak skoordynowany, aby można się było wygodnie przesiąść _z_ 137 _na_ uproszczone 502. Nawet 5 minut zapasu będzie ok - to i tak lepiej, niż obecna jazda dookoła.

pozdrawiam, tomek

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 01 lut 2011, 18:37

st1545 pisze:137 powinno jeździć pół na pół: SM*/WolaG - Zielona - Rembertów - Wiatraczna - Wschodni (po drodze jest np. US). Najlepiej co 7.5 minuty (co 15 z Woli i SM).
A nie lepiej po prostu wydłużyć 183 zamiast tworzyć na siłę 137 bo się numerek zwolnił?
st1545 pisze:215 - kasacja; jeśli _musi_ zostać połączenie Marysina z Rembertowem, to niech to będzie wariant wzmacniający linii 216, bez przejazdu przez tory.
No weź mnie nie śmiesz. Przejazd przez tory być musi. Nie wszyscy jadą tylko do stacji. Jest jeszcze AON, urząd...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 lut 2011, 18:51

Lipa pisze:Żadne co 30 minut. Szkoda byłoby pieniędzy na ten cały tunel dla takiej częstotliwości...
A tak, to będą jeździć co 15 i jeszcze kible co 30 do Modlina, z cięciem całej wschodniej głowicy na wschodnim. Miłosna dostanie z tego ochłap co 30 (jak dobrze pójdzie i uda się takty na linii radomskiej ustawić, w co powątpiewam). Czyli, ponieważ zmarnowaliśmy pieniądze na tunel, zmarnujmy jeszcze na eksploatację? :p

Układ optymalny jest logiczny: S1 Otwock - Grodzisk co 15, S2 Lotnisko - Sulejówek (albo i Mińsk) co 15 czy 20 (nie ma różnicy, na średnicy dużo kibli i tak lata). Pomijam fakt, że w Monachium w każdym kursie s-bahn na lotnisko łączy/dzieli się z s-bahnem do jakiejś podmiejskiej miejscowości.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 01 lut 2011, 19:21

st1545 pisze:
Kleszczu pisze:tam było stosunkowo wąsko, a i skręty w JPII były ciasne :-k
Było. Są ronda. Nie ma progów. Nawierzchnia dobra, miejsca na przystanki brak (Jeździecka!) albo zajęte przez parkingi (Pogodna!). Podtopienia po burzach częstsze nawet niż na JP2.

502 może jeździć SM - Trakt Brzeski - Ostrobramska - Metro. 411 od Gocławia niepotrzebne. Częstotliwość wzmocniona, wynikająca z zaoszczędzenia wozów na skróceniu obu linii.
137 powinno jeździć pół na pół: SM*/WolaG - Zielona - Rembertów - Wiatraczna - Wschodni (po drodze jest np. US). Najlepiej co 7.5 minuty (co 15 z Woli i SM).
216 bez zmian!
168 na Mokry Ług.
173 może jeździć przez Sulejówek (jeśli naprawdę _musi_ być połączenie Sulejówka ze Starą Miłosną) do Marysina. Zaoszczędzone busy na 137.
115 skrócone do Wiatracznej, jeśli zabraknie wozów na powyższe zmiany.

315 - kasacja, zastąpione przez częstsze 137.
183 - kasacja, jw.
215 - kasacja; jeśli _musi_ zostać połączenie Marysina z Rembertowem, to niech to będzie wariant wzmacniający linii 216, bez przejazdu przez tory.
514 zastąpione przesiadką 137/520 albo S2.
198 zastąpione przez 137 - jeśli chodzi o bezwzględny czas dojazdu to obecna kombinacja się nie sprawdza, w nowej chodziłoby o pozostawienie "półszynowej" alternatywy dla pośpiechów w dojeździe do centrum z SM i Woli G.

* 137 powinno jeździć przez osiedle trasą 198; tzw. północna część i tak zyskuje sporo mając krótszy czas dojazdu wzmocnionym 502 i w relacji "do urzędów" może się przesiadać przy IPP. Jednak rozkład powinien być tak skoordynowany, aby można się było wygodnie przesiąść _z_ 137 _na_ uproszczone 502. Nawet 5 minut zapasu będzie ok - to i tak lepiej, niż obecna jazda dookoła.

pozdrawiam, tomek

W moim przekonaniu - skoro Gościniec nadaje się do kursowania autobusów - na dobry początek wystarczy rozbić 198 na dwie linie objeżdżające w przeciwne strony os. Stara Miłosna.
MichalJ pisze:Ulica jak ulica. Ze 7 metrów, chodniki... O progach nic nie słyszałem. Na skrzyżowaniach z JPII są ronda. Ale to nie jest tak w ogóle w strefie dojścia z Traktu?

Nawet jeśli jest w strefie dojścia do TB to osobiście wolałbym linię jadącą przez osiedle, ulicą z normalnym chodnikiem aniżeli wolną amerykankę na tranzytowej i dwujezdniowej szosie :>
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 01 lut 2011, 19:58

st1545 pisze: pozdrawiam, tomek
Nie podobają mi się dwie twoje propozycje odnośnie linii 215 oraz 168. Resztę przemilczę ponieważ to nie moje rejony, a nie będę kłamał.

nowy90
Zbanowany

Post autor: nowy90 » 01 lut 2011, 21:15

Chcesz wywalic z Rembertowa 215 i 514 a zastąpic je muchowozem 183?? Może wywal wszystko, przeciez jest pociąg...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 01 lut 2011, 23:02

nowy90 pisze:Chcesz wywalic z Rembertowa 215 i 514 a zastąpic je muchowozem 183?? Może wywal wszystko, przeciez jest pociąg...

Nie rozumiem dlaczego twierdzisz, że 183 będzie muchowozem po zabraniu 514 - przecież stanie się wówczas główną linią Nowego Rembertowa jadącą poza dzielnicę...
Albert Camus-"Dżuma"

ODPOWIEDZ