Komunikacja w Starej Miłośnie
Moderator: Wiliam
-
bartoni722
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Syd pisze:198 nie obsługuje północnej częsci osiedla, a to długie dystanse do przejscia. Stąd jego mała popularność. Dwa to rzeczywiscie nagminie uciekajace autobusy
A jak wygląda dziś Gościniec (pytam w kontekście kursowania tą ulicą autobusów)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Podażowo pewnie by wystarczyło, ale nikogo nie zachęcisz do korzystania z czegoś, co jeździ co pół godziny - wszyscy będą nadal się pchali do 175. Ale to inny tematjasiu pisze:Jeżeli z lotniska w Rzymie pociagi kursują co 15', to z Okęcia co 30' musi wystarczyć.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
-
Krzysiek_S
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Krzysiek_S pisze:Jest nawierzchnia , ale czy progi to zabij mnie nie pamiętam, jechałem raz rekreacyjnie ode mnie rundka po SM Gościniec- Jana Pawła II i z powrotem.Kleszczu pisze:A jak wygląda dziś Gościniec (pytam w kontekście kursowania tą ulicą autobusów)
Pamiętam - dawno nie byłem w SM - że tam było stosunkowo wąsko, a i skręty w JPII były ciasne
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Było. Są ronda. Nie ma progów. Nawierzchnia dobra, miejsca na przystanki brak (Jeździecka!) albo zajęte przez parkingi (Pogodna!). Podtopienia po burzach częstsze nawet niż na JP2.Kleszczu pisze:tam było stosunkowo wąsko, a i skręty w JPII były ciasneKrzysiek_S pisze:Jest nawierzchnia , ale czy progi to zabij mnie nie pamiętam![]()
502 może jeździć SM - Trakt Brzeski - Ostrobramska - Metro. 411 od Gocławia niepotrzebne. Częstotliwość wzmocniona, wynikająca z zaoszczędzenia wozów na skróceniu obu linii.
137 powinno jeździć pół na pół: SM*/WolaG - Zielona - Rembertów - Wiatraczna - Wschodni (po drodze jest np. US). Najlepiej co 7.5 minuty (co 15 z Woli i SM).
216 bez zmian!
168 na Mokry Ług.
173 może jeździć przez Sulejówek (jeśli naprawdę _musi_ być połączenie Sulejówka ze Starą Miłosną) do Marysina. Zaoszczędzone busy na 137.
115 skrócone do Wiatracznej, jeśli zabraknie wozów na powyższe zmiany.
315 - kasacja, zastąpione przez częstsze 137.
183 - kasacja, jw.
215 - kasacja; jeśli _musi_ zostać połączenie Marysina z Rembertowem, to niech to będzie wariant wzmacniający linii 216, bez przejazdu przez tory.
514 zastąpione przesiadką 137/520 albo S2.
198 zastąpione przez 137 - jeśli chodzi o bezwzględny czas dojazdu to obecna kombinacja się nie sprawdza, w nowej chodziłoby o pozostawienie "półszynowej" alternatywy dla pośpiechów w dojeździe do centrum z SM i Woli G.
* 137 powinno jeździć przez osiedle trasą 198; tzw. północna część i tak zyskuje sporo mając krótszy czas dojazdu wzmocnionym 502 i w relacji "do urzędów" może się przesiadać przy IPP. Jednak rozkład powinien być tak skoordynowany, aby można się było wygodnie przesiąść _z_ 137 _na_ uproszczone 502. Nawet 5 minut zapasu będzie ok - to i tak lepiej, niż obecna jazda dookoła.
pozdrawiam, tomek
A nie lepiej po prostu wydłużyć 183 zamiast tworzyć na siłę 137 bo się numerek zwolnił?st1545 pisze:137 powinno jeździć pół na pół: SM*/WolaG - Zielona - Rembertów - Wiatraczna - Wschodni (po drodze jest np. US). Najlepiej co 7.5 minuty (co 15 z Woli i SM).
No weź mnie nie śmiesz. Przejazd przez tory być musi. Nie wszyscy jadą tylko do stacji. Jest jeszcze AON, urząd...st1545 pisze:215 - kasacja; jeśli _musi_ zostać połączenie Marysina z Rembertowem, to niech to będzie wariant wzmacniający linii 216, bez przejazdu przez tory.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A tak, to będą jeździć co 15 i jeszcze kible co 30 do Modlina, z cięciem całej wschodniej głowicy na wschodnim. Miłosna dostanie z tego ochłap co 30 (jak dobrze pójdzie i uda się takty na linii radomskiej ustawić, w co powątpiewam). Czyli, ponieważ zmarnowaliśmy pieniądze na tunel, zmarnujmy jeszcze na eksploatację?Lipa pisze:Żadne co 30 minut. Szkoda byłoby pieniędzy na ten cały tunel dla takiej częstotliwości...
Układ optymalny jest logiczny: S1 Otwock - Grodzisk co 15, S2 Lotnisko - Sulejówek (albo i Mińsk) co 15 czy 20 (nie ma różnicy, na średnicy dużo kibli i tak lata). Pomijam fakt, że w Monachium w każdym kursie s-bahn na lotnisko łączy/dzieli się z s-bahnem do jakiejś podmiejskiej miejscowości.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
st1545 pisze:Było. Są ronda. Nie ma progów. Nawierzchnia dobra, miejsca na przystanki brak (Jeździecka!) albo zajęte przez parkingi (Pogodna!). Podtopienia po burzach częstsze nawet niż na JP2.Kleszczu pisze:tam było stosunkowo wąsko, a i skręty w JPII były ciasne![]()
502 może jeździć SM - Trakt Brzeski - Ostrobramska - Metro. 411 od Gocławia niepotrzebne. Częstotliwość wzmocniona, wynikająca z zaoszczędzenia wozów na skróceniu obu linii.
137 powinno jeździć pół na pół: SM*/WolaG - Zielona - Rembertów - Wiatraczna - Wschodni (po drodze jest np. US). Najlepiej co 7.5 minuty (co 15 z Woli i SM).
216 bez zmian!
168 na Mokry Ług.
173 może jeździć przez Sulejówek (jeśli naprawdę _musi_ być połączenie Sulejówka ze Starą Miłosną) do Marysina. Zaoszczędzone busy na 137.
115 skrócone do Wiatracznej, jeśli zabraknie wozów na powyższe zmiany.
315 - kasacja, zastąpione przez częstsze 137.
183 - kasacja, jw.
215 - kasacja; jeśli _musi_ zostać połączenie Marysina z Rembertowem, to niech to będzie wariant wzmacniający linii 216, bez przejazdu przez tory.
514 zastąpione przesiadką 137/520 albo S2.
198 zastąpione przez 137 - jeśli chodzi o bezwzględny czas dojazdu to obecna kombinacja się nie sprawdza, w nowej chodziłoby o pozostawienie "półszynowej" alternatywy dla pośpiechów w dojeździe do centrum z SM i Woli G.
* 137 powinno jeździć przez osiedle trasą 198; tzw. północna część i tak zyskuje sporo mając krótszy czas dojazdu wzmocnionym 502 i w relacji "do urzędów" może się przesiadać przy IPP. Jednak rozkład powinien być tak skoordynowany, aby można się było wygodnie przesiąść _z_ 137 _na_ uproszczone 502. Nawet 5 minut zapasu będzie ok - to i tak lepiej, niż obecna jazda dookoła.
pozdrawiam, tomek
W moim przekonaniu - skoro Gościniec nadaje się do kursowania autobusów - na dobry początek wystarczy rozbić 198 na dwie linie objeżdżające w przeciwne strony os. Stara Miłosna.
MichalJ pisze:Ulica jak ulica. Ze 7 metrów, chodniki... O progach nic nie słyszałem. Na skrzyżowaniach z JPII są ronda. Ale to nie jest tak w ogóle w strefie dojścia z Traktu?
Nawet jeśli jest w strefie dojścia do TB to osobiście wolałbym linię jadącą przez osiedle, ulicą z normalnym chodnikiem aniżeli wolną amerykankę na tranzytowej i dwujezdniowej szosie
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
nowy90 pisze:Chcesz wywalic z Rembertowa 215 i 514 a zastąpic je muchowozem 183?? Może wywal wszystko, przeciez jest pociąg...
Nie rozumiem dlaczego twierdzisz, że 183 będzie muchowozem po zabraniu 514 - przecież stanie się wówczas główną linią Nowego Rembertowa jadącą poza dzielnicę...
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"