A teraz o polityce... (tej krajowej)

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 30 sty 2011, 13:21

Pink pisze:Nieco bardziej serio: ktoś powinien wreszcie Jarkowi dać w pysk za te teksty
Ja mu dam, jak tylko go spotkam...:)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 sty 2011, 16:27

Ja naprawdę zaczynam wierzyć, że jego sponsoruje Platforma... #-o
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 01 lut 2011, 15:49

PiS będzie monitorował internet. Kto podpadnie - do prokuratury

W piątek odbędzie się pierwsze posiedzenie parlamentarnego zespołu ds. monitorowania internetu, w tym między innymi portali politycznych. Kto podpadnie posłom może liczyć się z zawiadomieniem do prokuratury. Nowe "ciało parlamentarne" nosi nazwę Zespół ds. Promocji Wolności Przekazu i Poszanowania Zasad Dialogu Społecznego w Komunikacji.

Prawo i Sprawiedliwość chce by internauci brali odpowiedzialność za słowa. - Mamy konkretne przykłady całych stron, czy forów, które kipią nienawiścią, obrażają konkretne osoby, w tym te które nie pełnią funkcji publicznych - mówi szef zespołu poseł Andrzej Jaworski.

- Kipią nienawiścią do PiS, czy także do innych partii politycznych - pytamy: - Do konkretnych osób, ale agresja skierowana do Prawa i Sprawiedliwości jest wyjątkowo duża - mówi poseł.

Każdy pokrzywdzony będzie mógł dochodzić swoich praw

Posłowie chcą bronić między innymi przedsiębiorców, ale także innych (np. lekarzy) przed słownymi atakami w internecie. O niebezpiecznych i agresywnych treściach posłowie będą zawiadamiać organy ścigania. Chcą też zmieniać prawo. - Aby doprowadzić do tego, że każdy będzie mógł dochodzić swoich dóbr osobistych - dodaje Jaworski.

Zespół składa się z siedmiu posłów - sześciu z PiS-u: Andrzeja Jaworskiego, Piotra Cybulskiego, Zbigniewa Girzyńskiego, Zbigniewa Kozaka, Maksa Kraczkowskiego, Leonarda Krasulskiego, Tomasza Latosa, i Kazimierza Smolińskiego. Poseł z PO raczej będzie miał trudności w przeforsowaniu swoich racji.

- Ja będę zajmował się zmianą prawa i ochroną dóbr osobistych, nie monitorowaniem treści internetowych - mówi poseł Jacek Żalek z Platformy Obywatelskiej. - Chodzi między innymi o zakaz upubliczniania w internecie sytuacji z życia prywatnego - dodaje poseł.

Posłowie Polskiego Stronnictwa Ludowego i Sojuszu Lewicy Demokratycznej do zespołu się nie wybierają.

- Każdy obywatel, jeżeli coś mu się nie podoba, ma prawo złożyć zawiadomienie do właściwych organów. I koniec - mówi poseł SLD Wacław Martyniuk. - Szanujmy wolność - dodaje.
Źródło - Gazeta.pl
Myślę, że należy ten wątek jak najszybciej skasować, spalić i najlepiej usunąć każdego, kto o nim kiedykolwiek wiedział. :p

ratraciak
Kontakt:

Post autor: ratraciak » 01 lut 2011, 19:20

A ja myślę, że nikt tego nie potraktuje poważnie.

bepe

Post autor: bepe » 01 lut 2011, 19:36

Nie ma to jak dobry tytuł artykułu. A problem trudności w ochronie dóbr osobistych w internecie jest jak najbardziej realny. Jeśł działalność tego zespołu zaowocuje projektami mądrych zmian w prawie, to ja jestem za.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 01 lut 2011, 19:51

Ciekawe, czy wawkom jest na tej liście? :razz:

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 01 lut 2011, 20:24

ratraciak pisze:A ja myślę, że nikt tego nie potraktuje poważnie.
Na pewno Prokuratura będzie musiała, jeśli wpłynie oficjalne zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 lut 2011, 21:13

bepe pisze:Nie ma to jak dobry tytuł artykułu.
Jeszcze lepszy jest (skądinąd bizantyjski) tytuł Zespołu, zwłaszcza jego pierwszy człon. Coś jak orwellowskie ministerstwo prawdy czy pokoju.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 01 lut 2011, 21:33

Glonojad pisze:Jeszcze lepszy jest (skądinąd bizantyjski) tytuł Zespołu.
:arrow: A jeśli ktoś napisze to w skrócie, to będzie jeszcze czytelniejszy: ZdsPWPiZDSwK. Prawda, że proste? :D

blinski

Post autor: blinski » 02 lut 2011, 0:04

bepe pisze:Jeśł działalność tego zespołu zaowocuje projektami mądrych zmian w prawie, to ja jestem za.
Pytanie, czy optymizm nie jest przedwczesny - jako że ten zespół składający się z przedstawicieli prawie wyłącznie jednej partii (na dodatek cierpiącej na brak specjalistów od nowych mediów chyba najbardziej ze wszystkich) w samej genezie swojego powstania nie ma czegoś takiego jak chęć wprowadzenia mądrych zmian.
Glonojad pisze:Coś jak orwellowskie ministerstwo prawdy czy pokoju.
Dokładnie o tym samym pomyślałem :D "- Mamy konkretne przykłady całych stron, czy forów, które kipią nienawiścią, obrażają konkretne osoby, w tym te które nie pełnią funkcji publicznych - mówi szef zespołu poseł Andrzej Jaworski". Ciekawe, co w imieniu wolności przekazu może pan Jaworski tutaj próbować zdziałać, hm..

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 lut 2011, 9:27

Jak to co? Ograniczyć go ;)

Swoją drogą, jestem przekonany, że nasi forumowi "genetyczni" zgłosili wawkom na listę ;)

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 02 lut 2011, 10:30

Pamiętajcie tylko, że PiS opiera się na "prawie Kalego" i będzie ścigał tylko strony szkalujące "małych ludzików". Ich wypowiedzi na tematy przeciwników politycznych nie mogą być cenzurowane, bo jest to naruszenie zasady wolności słowa.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

blinski

Post autor: blinski » 02 lut 2011, 13:18

esbek pisze:Pamiętajcie tylko, że PiS opiera się na "prawie Kalego" i będzie ścigał tylko strony szkalujące "małych ludzików". Ich wypowiedzi na tematy przeciwników politycznych nie mogą być cenzurowane, bo jest to naruszenie zasady wolności słowa.
Zdziwiłbym się konkretnie, gdyby w praktyce okazało się, że jednak jest inaczej. Choć najbardziej prawdopodobne jest, że to po prostu nie wypali, jak większość pomysłów PiS.

bepe

Post autor: bepe » 02 lut 2011, 14:09

blinski pisze:Pytanie, czy optymizm nie jest przedwczesny - jako że ten zespół składający się z przedstawicieli prawie wyłącznie jednej partii (na dodatek cierpiącej na brak specjalistów od nowych mediów chyba najbardziej ze wszystkich) w samej genezie swojego powstania nie ma czegoś takiego jak chęć wprowadzenia mądrych zmian.
Powiedzmy sobie wprost - MOŻE ten zespół zaproponuje jakieś sensowne zmiany, ale najprawdopodobniej nie osiągnie on literalnie NIC, podobnie jak cała masa innych zespołów parlamentarnych. Swoją drogą polecam przejrzeć listę zespołów: http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/listazesp?OpenAgent&6 - niektóre są naprawdę "ciekawe".

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 02 lut 2011, 18:26

Muszę przyznać, że ze śmiechem przeczytałem nazwę tego zespołu. Sama długość jej wskazuje, że będzie to ciało biurokratyczne albo w ogóle nic nie robiące. Poza tym nie wierzę, żeby PiS, zwłaszcza PiS, potrafił być w obiektywny w sprawach politycznych.

Dodatkowo, przecież oni już mają listę osób, które chcą oskarżyć. To, że to będzie narzędzie dla obywateli, to zwykłe mydlenie oczu.

[ Dodano: |2 Lut 2011|, 2011 22:37 ]
"Ten cytat z Kaczyńskiego zrobił furorę"

Kolejny artykuł na Onecie. Tym razem europoseł Kurski przekonuje, że nie warto słuchać Kaczyńskiego:

Kod: Zaznacz cały

Nie widzę potrzeby, aby debata publiczna miała polegać na tym, że magluje się poszczególne wypowiedzi Jarosława Kaczyńskiego. On stracił najbliższych, zawalił mu się świat, ma prawo do szczególnych ocen.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

ODPOWIEDZ