Remont Ĺrednicy 2011/2012
Moderator: JacekM
Wszystko pięknie cacy - tylko jest małe ,,ale'' - głośno się mówi w światku kolejowym, że cześć dalekobieżnych tez ma iść na Gdański, ponieważ cześć dalekobieżna średnicy też ma być robiona. I z tego co słyszałem to siłami ZLK Warszawa- więc przetargu na roboty ogłaszać nie musza. Ile w tym prawdy to nie wiem - pożyjemy , zobaczymy.
Więc może ,,fachowcy kolejowi'' z Mińska i inni chwilowo wstrzymają się ze swoimi pomysłami. I tak nikt z decydentów PLK-i nie czyta ,,Wawkomu''. Więc darmowe wasze strzępienie klawiatury.
Średnicę podmiejską jak zamkną to i tak pewnie dopiero w połowie roku. Do tego czasu będą robione prace przygotowawcze i remont poczekalni. I bez wymiany torów jest od cholery i ciut roboty
Zresztą 1,3 km torów zrobić to jak dobra firma będzie to zrobi w okresie wakacyjnym. Całą resztę związaną z wymianą sieci, urządzeń srk itp mogą spokojnie zrobić po wakacjach. Po prostu nocne zamknięcia wprowadzą.
@Chester- kiedy ten towarowy poszedł na Radom przez Wolę? Pytam bo jeszcze niedawno jak podczas problemów średnicy dalekobieżnej chciałem z Radomia wypchać skład przez Wolę na Gdański i Grochów to PLK powiedziała że przejście zwrotnicowe jest zamknięte.
Więc może ,,fachowcy kolejowi'' z Mińska i inni chwilowo wstrzymają się ze swoimi pomysłami. I tak nikt z decydentów PLK-i nie czyta ,,Wawkomu''. Więc darmowe wasze strzępienie klawiatury.
Średnicę podmiejską jak zamkną to i tak pewnie dopiero w połowie roku. Do tego czasu będą robione prace przygotowawcze i remont poczekalni. I bez wymiany torów jest od cholery i ciut roboty
Zresztą 1,3 km torów zrobić to jak dobra firma będzie to zrobi w okresie wakacyjnym. Całą resztę związaną z wymianą sieci, urządzeń srk itp mogą spokojnie zrobić po wakacjach. Po prostu nocne zamknięcia wprowadzą.
@Chester- kiedy ten towarowy poszedł na Radom przez Wolę? Pytam bo jeszcze niedawno jak podczas problemów średnicy dalekobieżnej chciałem z Radomia wypchać skład przez Wolę na Gdański i Grochów to PLK powiedziała że przejście zwrotnicowe jest zamknięte.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
- Bastian
- Sułtan Maroka
Wtedy, kiedy Targową i Świętokrzyskąrufio198 pisze:Średnicę podmiejską jak zamkną to i tak pewnie dopiero w połowie roku.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
To już nie kolei zmartwienie. 
Przecież z Radomia jest bezkolizyjny wjazd górą na tory dalekobieżne przy peronie 6, z tego na Wolę jest pojechać trywialnie przez rozjazdy 574-579 przecinając wyłącznie jeden tor linii numer 1. Inna rzecz, że pekap tego nie ma w zeszycie i takich przebiegów z Woli (ani do Okęcia, ani do Włoch) układać nie chce nawet dla pociągów okazjonalnych.kebe pisze: Radom - Wola jest ale przecina prawie cala oś Włochy - Zachodnia.
http://semaforek.xt.pl/wiki/index.php/W ... _Zachodnia
Nie zamierzam robić za jakiegokolwiek fachowca. Pewne jest jednak to że kilka lat temu przy remoncie Średnicy nie zrobiono nic żeby pasażerom chciało się z kolei korzystać. Od końca remontu do teraz pasażerów przybywa i obecnie żadna zastępcza komunikacja autobusowa ich nie przejmie.
Dlatego chcę ustalić: można przez Gdański czy nie?
Jeszcze jedno. Dlaczego przy okazji remontu tunelu nie zrobiono całej Średnicy?
Dlatego chcę ustalić: można przez Gdański czy nie?
Jeszcze jedno. Dlaczego przy okazji remontu tunelu nie zrobiono całej Średnicy?
To już Ci zostało powiedziane przez innych - nie będę się powtarzał
-
marian89mr
No widzisz, to równie dobrze można by w ogóle zamknąć to forum .. wszystkie fora mają to do siebie, że pisze się żeby omawiać różne pomysły bez względu na ich "moc sprawczą " więc to zdanie troche nie na miejscu !!rufio198 pisze:I tak nikt z decydentów PLK-i nie czyta ,,Wawkomu''. Więc darmowe wasze strzępienie klawiatury.
Oj, to było jak robili Gdański i szlaki przyległe z parugodzinnymi nocnymi zamknięciami, rok temu czy nawet już dwa? Jeśli to bardzo istotne, to jutro sprawdzę dokładniej oraz które to trasy były. Z pewnością z WOA przez Czyste jechał, taki przypadek dokładnie pamiętam.rufio198 pisze: @Chester- kiedy ten towarowy poszedł na Radom przez Wolę? Pytam bo jeszcze niedawno jak podczas problemów średnicy dalekobieżnej chciałem z Radomia wypchać skład przez Wolę na Gdański i Grochów to PLK powiedziała że przejście zwrotnicowe jest zamknięte.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
zofey pisze:Poza tym o tym gdzie skierować pociągi chyba akurat PLK nie decyduje.
Pewnie Krasnoludki z Sierotką Marysią, Alibaba i 40 rozbójników,lub Muminki decydują o tym, bo pewnie to właśnie postacie wymienione przeze mnie są zarządcami infrastruktury kolejowej w Polsce. PLK nie ma nic do gadania.
Zanim coś napiszesz pomyśl - dobra rada. Bo czasami bredzisz gorzej jak małe dziecko.
Tiaaaa - ciekawe co jeszcze mądrego mi powiesz. Jak leciał ten tekst o samokompromitacji?zofey pisze:Decydują np. politycy, tudzież pracownicy KM.
Dla Twojej wiadomości - pracownicy KM mogą co najwyżej się zgodzić lub nie zgodzić z pewnymi szczegółami.
Tiaaaaa - ja, Emzi, Fidzio, Laczor, Adamqu - jeszcze ktoś to się ujawniać.zofey pisze:Pracownicy KM chyba tu jednak zaglądają, a polityków można przycisnąć listami.
A polityków ciśnij sobie listami- życzę powodzenia.
[ Dodano: |3 Lut 2011|, 2011 20:30 ]
Nie takie istotne - źle Cię zrozumiałem. Myślałem że z p.o. Wola od razu wjechał w linie radomską. Ale mimo wszystko dzięki za informację - dobrze wiedzieć.chester pisze:Oj, to było jak robili Gdański i szlaki przyległe z parugodzinnymi nocnymi zamknięciami, rok temu czy nawet już dwa? Jeśli to bardzo istotne, to jutro sprawdzę dokładniej oraz które to trasy były. Z pewnością z WOA przez Czyste jechał, taki przypadek dokładnie pamiętam.
Czyli PLK może np. nakazać robić kursy typu Siedlce-Wschodnia, które nie mają żadnego uzasadnienia?
Czy gdyby ze strony KM lub SKM wyszła inicjatywa skierowania części pociągów na Gdański powiedzieliby kategoryczne nie?
Czy jeśli z KM lub SKM nie wyjdzie taka inicjatywa to może wyjść od PLK?
Chodzi mi o to że zanim PLK pomyśli, musi chyba ktoś (czyli SKM/KM) złożyć wniosek czy jak to się tam nazywa o takie połączenie.
Najpierw niech KM/SKM podejmie decyzje a potem się zobaczy czy PLK ma coś przeciw, nie?
Czy gdyby ze strony KM lub SKM wyszła inicjatywa skierowania części pociągów na Gdański powiedzieliby kategoryczne nie?
Czy jeśli z KM lub SKM nie wyjdzie taka inicjatywa to może wyjść od PLK?
Chodzi mi o to że zanim PLK pomyśli, musi chyba ktoś (czyli SKM/KM) złożyć wniosek czy jak to się tam nazywa o takie połączenie.
Najpierw niech KM/SKM podejmie decyzje a potem się zobaczy czy PLK ma coś przeciw, nie?
Dobrze mnie zrozumiales! Chodzi mi o to, ze oprócz pociągu z Czystego na Gdanski mam nieodparte wrażenie, ze rownież poszedł jeden z Okęcia przez Wolę. Wtedy mieliśmy codzienne wahadła z białostockiego na Okęcie, a remonty za Gdańskim do WOA nam to komplikowały, wiec sie w zależności od postępów remontu różnie kombinowalo...rufio198 pisze:Nie takie istotne - źle Cię zrozumiałem. Myślałem że z p.o. Wola od razu wjechał w linie radomską. Ale mimo wszystko dzięki za informację - dobrze wiedzieć.chester pisze:Oj, to było jak robili Gdański i szlaki przyległe z parugodzinnymi nocnymi zamknięciami, rok temu czy nawet już dwa? Jeśli to bardzo istotne, to jutro sprawdzę dokładniej oraz które to trasy były. Z pewnością z WOA przez Czyste jechał, taki przypadek dokładnie pamiętam.
Tak - nadają telegram z PROPOZYCJĄ zamknięciowego rozkładu jazdy i już. Przewoźnicy mogą WNIOSKOWAĆ o wytrasowanie pociągów na Gdański. PLK MOŻE się zgodzić, MOŻE też się nie zgodzić.zofey pisze:Czyli PLK może np. nakazać robić kursy typu Siedlce-Wschodnia, które nie mają żadnego uzasadnienia?
Jeżeliby im to nie pasowało z różnych powodów mogliby. Nie pytaj mnie o powody - logiki PLK-i nikt nie jest w stanie pojąć.zofey pisze:Czy gdyby ze strony KM lub SKM wyszła inicjatywa skierowania części pociągów na Gdański powiedzieliby kategoryczne nie?
Czysta teoria. Mogłaby - tylko jakoś jeszcze nie słyszałem żeby PLK-a sama z siebie coś korzystnego zaproponowała dla przewoźników bez szumu medialnego.zofey pisze: Czy jeśli z KM lub SKM nie wyjdzie taka inicjatywa to może wyjść od PLK?
Jo - tylko że PLK-a nie musi przyjąć wniosku który im z różnych względów nie pasuje. Wtedy w SKRJ jest na czerwono - odrzucony.zofey pisze:Chodzi mi o to że zanim PLK pomyśli, musi chyba ktoś (czyli SKM/KM) złożyć wniosek czy jak to się tam nazywa o takie połączenie.
Najpierw przewoźnicy muszą dostać oficjalne pismo z PLK-i zawiadomieniem ze będzie takie zamknięcie. News ze stacji telewizyjnej to nie oficjalne zawiadomienie.zofey pisze:Najpierw niech KM/SKM podejmie decyzje a potem się zobaczy czy PLK ma coś przeciw, nie?
[ Dodano: |3 Lut 2011|, 2011 21:03 ]
To w takim razie jak możesz to sprawdź jutro kiedy to było i jaką trasą.chester pisze:Dobrze mnie zrozumiales! Chodzi mi o to, ze oprócz pociągu z Czystego na Gdanski mam nieodparte wrażenie, ze rownież poszedł jeden z Okęcia przez Wolę. Wtedy mieliśmy codzienne wahadła z białostockiego na Okęcie, a remonty za Gdańskim do WOA nam to komplikowały, wiec sie w zależności od postępów remontu różnie kombinowalo...
No niestety, najprawdopodobniej sobie to uroiłem. Wszyscy potwierdzają te trasy Czyste - Wola - Gdański, ale co do podg Al.Jer. - Wola - Gdański są rozbieżności. Szef Dyspozytury mówi, że nie pamięta takiego czegoś, jeden dyspozytor miał wrażenie, że było, drugi, że nie było, trzeci zrobił duże oczyrufio198 pisze:To w takim razie jak możesz to sprawdź jutro kiedy to było i jaką trasą.
Sprawdziłem notatki z tego okresu (marzec - maj 2009), jednak takiego czegoś też nie odnalazłem. Bogiem a prawdą musiałby to być moment zamknięcia l. 510 i tylko wtedy jazda od podg. Al.Jerozolimskie odbyłaby się linią 8...