Odebrałem prawko kat. D, chcę pracować, gdzie iść?

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Michi

Post autor: Michi » 15 lut 2011, 11:44

Pilnuja, zebys nie przekroczyl ustawowych 6 dni pracy i 7 wolnego.

A jak potrzebuja kierowcy to praca sie zawsze znajdzie ;)
No, ale bedac u kierownika widzialem, ze jestem na czarnej liscie do zatrudniania z wolnego :P

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 15 lut 2011, 11:49

Ale MZA to MZA - nie chcą zatrudniać na pełen etat... :-k

Ciekawy jestem, jak jest obecnie w PKSie, Mobilisie, ITSie... 8-(

Awatar użytkownika
Michi

Post autor: Michi » 15 lut 2011, 11:51

Od reki Ci na pelny nie zatrudnia, ale po pewnym czasie, a zwlaszcza jak sie do zwiazkow zapiszesz to pelny etat Ci zalatwia :D

fraktal

Post autor: fraktal » 15 lut 2011, 12:00

Drivter1234 pisze:W tym roku może być nieco innaczej. Starsi kierowcy idą na emeryturę, ale na jego miejsce już zatrudnili ze 2 nowych na 1/2. A wiadomo że niepełnoetatowi kierowcy często, choć nie zawsze, dokręcają kilka godzin. I na to właśnie liczą i liczą, że zatkają te dziury.
Założę się, że dziur będzie sporo i to już za miesiąc, dwa, kiedy zrobi się cieplej i okres remontów się zacznie, a więc i autobusowych zetek oraz urlopów.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 15 lut 2011, 12:01

Prędzej wyjdzie tak, że zatrudnię się u jakiegoś ajenta niż w MZA... Pesymista ze mnie, heh. :oops:

Pogot

Post autor: Pogot » 15 lut 2011, 12:16

Pawel_ pisze:Ale MZA to MZA - nie chcą zatrudniać na pełen etat... :-k

Ciekawy jestem, jak jest obecnie w PKSie, Mobilisie, ITSie... 8-(
Nie stresuj się chłopie z MZA. ;-) Do końca roku przyjmowali wszystkich, jednak od nowego roku jest lekki przesiew, i młodych, bez żadnego doświadczenia za bardzo nie chcą angażować. To taki podobno szlaban od górny. Ale co się odwlecze... :D

Na Wiosnę MZA wysyła na emeryturę sporą grupę kierowców i znów zacznie się hurtowe branie. :D Obecnie jednak na Kleszczową cały czas są nabory. Standardowo 1/2 i 1/4.

Grodzio : wezmą się z otwartymi rękoma. Po kilku testach na mieście podpisują z tobą umowę i na miasto. Ostatnio było 14 PLN brutto/h.

Mobilis: tak samo jak w Grodzisku. Tyle tylko, że z patronem jeździsz za darmo, i przynajmniej przez pierwsze 3 miechy cały czas druga zmiana, więc kiszka trochę. Poza tym płaca też średnia. Wychodzi równe 10 PLN netto/h. A podobno MOB nie wyrabia z kosztami utrzymania przegubów.

ITS: to już kompletne szambo. 11,60 PLN BRUTTO!!, co daje około 8 PLN do ręki. Solówki się rozpadają. Przeguby również. Pewnie powtórzy się historia z Connexem.

Obecnie, to chyba z ajentów, Grodzisk proponuje uczciwą stawkę do warunków pracy. Co prawda panuje tam lekka ''wolna amerykanka'', aczkolwiek miejsce pracy kierowcy jest wręcz nie porównywalne z Mobem czym ITS.

Pozdro

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 15 lut 2011, 12:19

Bierz co się da, a z czasem zwiększysz etat ;-)
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

fraktal

Post autor: fraktal » 15 lut 2011, 12:22

Pogot pisze:Grodzio : wezmą się z otwartymi rękoma. Po kilku testach na mieście podpisują z tobą umowę i na miasto. Ostatnio było 14 PLN brutto/h.
To ciekawe, bo skoro tam jest tak nieźle, dlaczego nadal jest tak kiepsko z obsługą....

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 15 lut 2011, 12:24

Żle? Nie rozumiem.
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

fraktal

Post autor: fraktal » 15 lut 2011, 12:31

Desert pisze:Żle? Nie rozumiem.
Powiedziałem: kiepsko, to trochę lepiej niż źle. W ITSie standard obsługi też spada, ale tu przynajmniej trochę wiadomo dlaczego. Najlepiej spośród ajentów pasażerów obsługują kierowcy Mobilisu, choć oczywiście ideału też nie ma - zależy na kogo się trafi. Ale nie będę tematu rozwijał, bo to nie miejsce na to.

Pogot

Post autor: Pogot » 15 lut 2011, 12:32

fraktal pisze:
Pogot pisze:Grodzio : wezmą się z otwartymi rękoma. Po kilku testach na mieście podpisują z tobą umowę i na miasto. Ostatnio było 14 PLN brutto/h.
To ciekawe, bo skoro tam jest tak nieźle, dlaczego nadal jest tak kiepsko z obsługą....
ZTCW, ostatnio coraz więcej ludzi zasila tam z MZA. Co do zaplecza technicznego to rzecz jasna - oszczędzają. Ale jeśli nie szalejesz wozem, nie masz jakiś większych przepałów to ok 11 PLN/h dostaniesz.

[ Dodano: |15 Lut 2011|, 2011 12:33 ]
fraktal pisze:Najlepiej spośród ajentów pasażerów obsługują kierowcy Mobilisu, choć oczywiście ideału też nie ma - zależy na kogo się trafi. Ale nie będę tematu rozwijał, bo to nie miejsce na to.
Jeśli chodzi o standard obsługi to może i tak. Ale ja raczej pisałem o warunkach pracy kierowcy.

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 15 lut 2011, 12:41

Drivter1234 pisze:Woronicza ma komplet
Nie wiem skąd masz te informacje,. W zeszłym tygodniu rozmawiałem z praktykantem odbywającym jazdę z patronem. Kilka tygodni temu również praktykant w #8184. Cały czas ktoś nowy przychodzi :sad:.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 15 lut 2011, 12:45

Pogot pisze:Obecnie jednak na Kleszczową cały czas są nabory. Standardowo 1/2 i 1/4.
Całą Warszawę musiałbym pokonać, by dojechać do tej zajezdni... Tak więc odpada - tak samo Woronicza, Redutowa. Zostaje tylko Stalowa i Ostrobramska. :)
To ile to trzeba wyjeździć, żeby wziąć jakieś 2000 PLN.. netto. :>
Desert pisze:Bierz co się da, a z czasem zwiększysz etat ;-)
Najbardziej chciałbym R-3 lub R-4. :dance:

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 15 lut 2011, 12:46

fik pisze:Nawet odliczając Szamota, który potrafił pasażerów wracających w noc wigilijną z pasterki przywitać dźwiękami Paradise Lost :term:
U Szamota wolał♣em akurat Depeche Mode ;p.

[ Dodano: |15 Lut 2011|, 2011 12:50 ]
Pawel_ pisze:To ile to trzeba wyjeździć, żeby wziąć jakieś 2000 PLN.. netto. :>
Ok. 3/4 etatu.

fraktal

Post autor: fraktal » 15 lut 2011, 12:52

Pogot pisze:Jeśli chodzi o standard obsługi to może i tak. Ale ja raczej pisałem o warunkach pracy kierowcy.
Ale jakieś przełożenie pośrednie powinno to mieć, bo im lepsze warunki pracy ma kierowca, tym się bardziej powinien starać. Chyba że w Mobilisie chętniej dają premię niż w innych firmach i dlatego kierowcy nie chcą za bardzo podpadać, aby nie dostawać gołej jedynie pensji. To byłoby jakieś wytłumaczenie.

Zablokowany