Transport Aglomeracyjny

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 20 mar 2011, 23:38

Kleszczu pisze:
kris126 pisze: Jak na razie to likwidują eLki. Od 1 kwietnia likwidują L12 w Piastowie i L-6 w Starych Babicach - dwa totalne niewypały, które woziły powietrze (-( . Jeszcze zostało uruchomienie eLek na wschodzie: Sulejówek, Józefów, Otwock i tamte okolice.
L12 miało po pierwsze - w moim przekonaniu - marną trasę, a po drugie marną częstotliwość.
Po za tym tą relację L12 obsługiwało 717, które i tak do W-wy kursuje...

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 21 mar 2011, 8:23

person pisze:
Jeśli nie jest to prawda, to polityka informacyjna ZTMu naprawdę powinno zostać ponownie opracowana.
O matko.....Ale nie ma mowy o likwidacji linii lokalnej L-6 tylko o likwidacji lokalnej linii dowożącej dzieci do szkoły. Gmina likwiduje gminne przewozy szkolne. Z treści informacji nie wynika że likwiduje się L-6, tylko że dodatkowo zostanie zmieniony rozkład 729.
Obrazek

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 mar 2011, 8:57

Jeżeli "głównym zadaniem" linii L-6 jest dowóz do szkoły, to informacja z dalszej części akapitu o likwidacji linii dowozowej do szkoły - w mojej opinii - dotyczy właśnie tej L-ki. Ale może złe wrażenie wynika z faktu niezamieszkiwania na terenie owej gminy ;-)

Cóż. Mimo wszystko uważam, że polityka informacyjna ZTMu jest zła.

kris126

Post autor: kris126 » 21 mar 2011, 18:15

SławekM pisze:
Kleszczu pisze: L12 miało po pierwsze - w moim przekonaniu - marną trasę, a po drugie marną częstotliwość.
Po za tym tą relację L12 obsługiwało 717, które i tak do W-wy kursuje...
L12 tylko wspomagało 717 na osiedlu Sobieskiego i było tylko dla Piastowa. Resztę trasy jest głównie dla domków jednorodzinnych po stronie północnej i południowej i Os.Kolejowego. Poza tym L12 bezpośrednio łączyło 2 szkoły podstawowe, liceum, 3 kościoły, główną pocztę, 2 osiedla i stacje PKP (jeszcze mógłby pod Tesco zajeżdżać). Nie wspomnę, że L12 miało też idealnie skoordynowany rozkład z SKM1 w przeciwieństwie do 717, które przez przebudowę skrzyżowania al.Jerozolimskie-Łopuszańska jeździ jak chce.

Co do likwidacji L-6 na stronie ZTM wyraźnie jest napisane: "W związku z planowaną przez gminę likwidacją od 1 kwietnia lokalnej linii dowożącej dzieci do tej szkoły (w domyśle L-6) skorygowany zostanie również rozkład jazdy linii 729." Na szczęście umiem czytać ze zrozumieniem, więc radze zmienić rzecznika prasowego, bo tylko wprowadza w błąd pasażerów (przypomnę, że ostatnio podano błędną informację na temat skrócenia linii 401 do Stegien).

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 21 mar 2011, 18:55

Na moje oko nadinterpretujesz - "lokalna linia dowożąca dzieci do szkół" to nie musi być L-6. Zdziwiłbym się, gdyby to chodziło o L-6. Cóż, ZTM nie ma monopolu na numerowanie linii lokalnych, oprócz "eLek" może funckjonować sto innych "linii lokalnych". 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 21 mar 2011, 19:35

Wolfchen pisze:Na moje oko nadinterpretujesz - "lokalna linia dowożąca dzieci do szkół" to nie musi być L-6. Zdziwiłbym się, gdyby to chodziło o L-6. Cóż, ZTM nie ma monopolu na numerowanie linii lokalnych, oprócz "eLek" może funckjonować sto innych "linii lokalnych". 8-(
chodzi o lokalną linię dowożącą dzieci do szkoły w Koczargach, nie L-6.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 21 mar 2011, 19:38

Dokładnie o tym przecież piszę ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 mar 2011, 19:27

florekf pisze:
person pisze:
Jeśli nie jest to prawda, to polityka informacyjna ZTMu naprawdę powinno zostać ponownie opracowana.
O matko.....Ale nie ma mowy o likwidacji linii lokalnej L-6 tylko o likwidacji lokalnej linii dowożącej dzieci do szkoły. Gmina likwiduje gminne przewozy szkolne. Z treści informacji nie wynika że likwiduje się L-6, tylko że dodatkowo zostanie zmieniony rozkład 729.
jak widać jednak treść inforamcji ZTM nie jest jednoznaczna...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 mar 2011, 22:22

L12 miało koncertowo spartoloną trasę dzięki lobbingowi mieszkańców domków. Zgodnie z tym, co przepowiadałem, trasa ta okazała się klapą zupełną, co można było sobie po frekwencji w autobusach obejrzeć.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Nordyk110

Post autor: Nordyk110 » 23 mar 2011, 20:28

A gdyby dajmy na to gmina :-k Czosnów ,albo jakaś bliższa Warszawy stwierdziła że przyłącza się do Warszawy ( tak jak Wesoła ) , to ZTM musiałby dla niej wymyślić jakąś sensowną komunikację ?
Wydaje mi się że tak .
Co zrobi ZTM jak Warszawa się powiększy drastycznie w nagły sposób ?( Przyłącza się do Warszawy kilka gmin ) .
Jeśli ktoś napisze że Warszawa nie musi lub nie będzie się powiększać to chyba nie zna jej historii .

Piszę to bo sporo mieszkańców mojej gminy jest nadal zam. w Warszawie i płaci tam podatki .
A komunikacja coraz gorsza .

A moje przesłanie jest proste mniej samochodów do Warszawy , mniej korków w mieście .
Przegubowce ,to sól tej ziemi .

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 mar 2011, 20:31

Nordyk110 pisze:Co zrobi ZTM jak Warszawa się powiększy drastycznie w nagły sposób ?( Przyłącza się do Warszawy kilka gmin ) .
Jeśli ktoś napisze że Warszawa nie musi lub nie będzie się powiększać to chyba nie zna jej historii .
Na pewno nic takiego się nie odbędzie bez zgody władz Warszawy, a one koszty zapewnienia komunikacji przecież też biorą pod uwagę.

Inna rzecz, że koszt paru linii autobusowych to pikuś przy kosztach różnych inwestycji. Choćby metra - wtedy jest to bardzo mały pikuś.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

empi

Post autor: empi » 04 kwie 2011, 11:51

Glonojad pisze:L12 miało koncertowo spartoloną trasę dzięki lobbingowi mieszkańców domków. Zgodnie z tym, co przepowiadałem, trasa ta okazała się klapą zupełną, co można było sobie po frekwencji w autobusach obejrzeć.
Kilka razy już ktoś tu wspomina o "koncertowo spartolonej trasie" L12 - można jakieś szczegóły poznać? Bo mnie osobiście połączenie wydawało się dobre, niezła częstotliwość, ogarnięcie dużej części miasta pozbawionej komunikacji. No ale jeżdżenie palcem po mapie i jednorazowa przejażdżka nie są miarodajnym źródłem wiedzy, więc chętnie dowiedziałbym się coś więcej niż dogmatyczne stwierdzenie "marna trasa".

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 04 kwie 2011, 12:07

Przy jednoczesnym funkcjonowaniu 716 i 717 ta linia mijała się z celem...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 kwie 2011, 14:26

empi pisze:
Glonojad pisze:L12 miało koncertowo spartoloną trasę dzięki lobbingowi mieszkańców domków. Zgodnie z tym, co przepowiadałem, trasa ta okazała się klapą zupełną, co można było sobie po frekwencji w autobusach obejrzeć.
Kilka razy już ktoś tu wspomina o "koncertowo spartolonej trasie" L12 - można jakieś szczegóły poznać? Bo mnie osobiście połączenie wydawało się dobre, niezła częstotliwość, ogarnięcie dużej części miasta pozbawionej komunikacji. No ale jeżdżenie palcem po mapie i jednorazowa przejażdżka nie są miarodajnym źródłem wiedzy, więc chętnie dowiedziałbym się coś więcej niż dogmatyczne stwierdzenie "marna trasa".
Szkoda, że pozostałych wypowiedzi nie przeczytałeś przed zarzuceniem mi dogmatyzmu (bo do mojej wypowiedzi się podpinasz). Ale mimo to wyjaśniam.

Mapa nie jest zła, polecam ZUMI albo Gógla, bo widać gęstość zabudowy - podstawowy problem tej trasy.

L12 omijała:
- dwa podstawowe przystanki w Piastowie z trzech, jeśli chodzi o "generację" podróży, czyli Dąbrowskiego i Toruńską ( w stronę Ogińskiego)
- podstawowy odbiornik potoków w międzyszczycie, nie licząc stacji kolejowej, tj. Tesco.

Do tego miała nieprawidłowo rozwiązane przystanki:
- przystanek w stronę płn części Piastowa przy stacji zlokalizowany był aż przy poczcie - w opinii niektórych mieszkańców dojście + dojazd do Traugutta zajmował więcej, niż dojście bezpośrednio do Traugutta
- nie miała wspólnego przystanku w ZP Traugutta z siedemsetkami, co oprócz już utraconych pasażerów z Dąbrowskiego i Toruńskiej kosztowało ją część pasażerów z Piłsudskiego i Ogińskiego.

Dodatkowo, po grudniowej zmianie RJ kolejowych straciła pozaszczytową koordynację z pociągami SKM , a na pociągi KM (o niższym standardzie podróży) zapewniała przydługi czas oczekiwania.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

empi

Post autor: empi » 04 kwie 2011, 20:38

Ok, dziękuję za konkretną i wyczerpującą odpowiedź :-)
W takim razie szkoda, że samorząd nie przygotował się bardziej przy planowaniu trasy i właściwie nie określił jasno co chce osiągnąć. Ja widziałem tę linię jako nie tylko dowozówkę do stacji kolejowej, ale też dodatkowe połączenie bardziej penetrujące Piastów, dlatego nie trafia do mnie argument, że "L12 nie ma sensu przy 716 i 717", bo 716 i 717 nie wjeżdżają w duży obszar osiedla Harcerska i osiedla wzdłuż alei Krakowskiej (powiedzmy, że to akurat jest w strefie dojścia do przystanków przy al. WP i Warszawskiej).
Jeżeli to miała być najprostsza często kursująca dowozówka do KM/SKM to rzeczywiście wypadałoby puścić ją po trasie 717 z pętlą pod dworcem. Ale jeżeli oprócz tego miała rozszerzyć obszar obsługi Piastowa przez KM, to trochę trudniejsze zadanie. Z jednej strony przystanki Dąbrowskiego i Toruńska to duże generatory ruchu, z drugiej szkoda by było, żeby z tego powodu zrezygnowano z obsługi innych rejonów w tej okolicy. Jeśli zaś chodzi o Tesco, to zapewne samorząd nie chciał fundować hipermarketowi linii dowozowej bez uzyskania dopłaty.
Co do lokalizacji przystanków w Piastowie - one w ogóle względem stacji kolejowej są fatalnie umiejscowione i chyba niewiele da się z tym zrobić z powodu takiego a nie innego rozplanowania ulic i skrzyżowań. Cieszę się, że tam nie mieszkam, bo szlag by mnie trafiał gdybym musiał dochodzić do stacji od Traugutta, mimo że 717 przejeżdża przy samym dworcu.

Jak wyglądałaby więc idealna trasa L12? Po trasie 717 do Tesco czy uwzględniając jednak zahaczenie o osiedle Harcerska?

ODPOWIEDZ