TW - skreślenia ze stanu, kasacje, sprzedaż taboru

Moderatorzy: JacekM, Dantte

drapka

Post autor: drapka » 24 mar 2011, 9:12

Nie wiem, gdzie jest dusza tramwaju, ale dla mnie dusza autobusu to zawsze była w dźwięku silnika, wycinankach, naklejkach i proporczykach w kabinie kierowcy...
No i jeszcze coś: w tym, że jak miał dechę zjazdową oraz numer taborowy wewnątrz wozu szablonem z czcionką "kwadratową" - to był to wóz kleszczowy, jak miał numery na biało malowane a lakier ciemnoczerwony - to Ostrobramska czy Redutowa. A Chełmska miała specyficzny układ tekstu "linię obsługuje zakład..." - nawet jak się nie widziało z daleka literek, to było wiadomo. To było nie do podrobienia i m.in. dzięki temu nie było kiedyś dwóch takich samych autobusów...
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 mar 2011, 9:15

Zebrało ci się na romantyzm, a tu nie o tym. Może więc zamiast "dusza" trzeba użyć "tożsamość" ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

drapka

Post autor: drapka » 24 mar 2011, 10:22

I nie ma aboslutnie żadnego przepisu, który by to stwierdzał? Nie da się z braku laku zastosować przepisów dotyczących chociażby autobusów? Bo w zasadzie to jakaś podstawa prawna być powinna, chocby po to, żeby w papierach przełożony z tramwaju przycisk od dzwonka nie został określony tą "duszą" tramwaju i żeby nie dało się przenieść z tym przyciskiem wszystkich papierów, w których będzie stało, że to cały czas ten sam tramwaj.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 24 mar 2011, 10:36

A co w przypadku, jeśli nic nie ma z dawnego wagonu? Belka główna jest od jakiegoś nieznanego, karoseria górna nowa, elektryka nowa, silniki asynchroniczne, wnetrze zupełnie nowe? A wszystko "podpięte" pod jakiś wóz z lat 70, który teoretycznie przeszedł NG.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 24 mar 2011, 12:01

drapka pisze:I nie ma aboslutnie żadnego przepisu, który by to stwierdzał? Nie da się z braku laku zastosować przepisów dotyczących chociażby autobusów? Bo w zasadzie to jakaś podstawa prawna być powinna, chocby po to, żeby w papierach przełożony z tramwaju przycisk od dzwonka nie został określony tą "duszą" tramwaju i żeby nie dało się przenieść z tym przyciskiem wszystkich papierów, w których będzie stało, że to cały czas ten sam tramwaj.
Polecam przeczytanie przepisów dotyczących tramwajów, a potem dopiero kontynuowanie wynurzeń. Pojecie 'dusza tramwaju' nie zostało przez Prawodawcę wprowadzone, ale oczywiście - wystarczy zebrać 100 tyś. podpisów i złożyć właściwy projekt ustawy do Kancelarii Sejmu RP.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 24 mar 2011, 12:11

Czego rok produkcji podaje się na tabliczkach umieszczonych przez zakład remontowy? Mam na myśli oczywiście zakłady podmieniające wagony.

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 24 mar 2011, 17:59

Pożegnamy chyba już 5161,wegetuje przy pompach, pomału rozbierany. :D

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 mar 2011, 18:35

gregory5576 pisze:Pożegnamy chyba już 5161,wegetuje przy pompach, pomału rozbierany. :D
Jest taki tramwaj? :shock: I co do niego pompują? :bredzisz:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 24 mar 2011, 19:54

Bastian pisze:I co do niego pompują? :bredzisz:[
Duszę :-)
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 mar 2011, 20:01

drapka pisze:I nie ma aboslutnie żadnego przepisu, który by to stwierdzał? Nie da się z braku laku zastosować przepisów dotyczących chociażby autobusów? Bo w zasadzie to jakaś podstawa prawna być powinna, chocby po to, żeby w papierach przełożony z tramwaju przycisk od dzwonka nie został określony tą "duszą" tramwaju i żeby nie dało się przenieść z tym przyciskiem wszystkich papierów, w których będzie stało, że to cały czas ten sam tramwaj.
Ale co to za różnica? Tramwaj ma być sprawny, zgodny z homologacją i przepisami.

@piotram: Któryś zakład remontowy zrobił takie właśnie "NG", rzekomo z belką od oryginału i... dał tabliczkę znamionową z datą produkcji 200x - z datą tego niby remontu :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 24 mar 2011, 21:19

Glonojad pisze:Któryś zakład remontowy zrobił takie właśnie "NG", rzekomo z belką od oryginału i... dał tabliczkę znamionową z datą produkcji 200x - z datą tego niby remontu :D
No, to już jest bardziej logiczne, niż 1975 :D

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 25 mar 2011, 20:11

Ale śmieszne nic nie pompują tylko tam mu stoi. :D

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 mar 2011, 21:48

gregory5576 pisze:Ale śmieszne nic nie pompują tylko tam mu stoi. :D
Komu stoi? :>

Jeszcze raz pytam: jakiego typu jest wagon 5161? :roll:

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 26 mar 2011, 8:40

sory jak zwykle nie spojrzałem na temat.Mój błąd :D

ashir

Post autor: ashir » 18 kwie 2011, 8:12

Tramwar pisze:W dniu 15 kwietnia 2011r. z zajezdni R-1 Wola skreślono wagony 105Na 1098 i 1099

ODPOWIEDZ