Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
Uważajcie dziś na zestaw czopków:
1486+1561.
Jeżeli wyprawią ten super skład na trasę ponad 20km, to opóźnienie murowane. Z Mińska zrobił tylko +5, bo ten zestaw fizycznie nie dawał rady rozpędzić się do ponad 80km/h (85km/h na spadku).
Przy ok 70km/h w 1486 zaczynała się jazda z silnikami, tj szarpanie. Normalnie jak mu ktoś patyk zrzucał i podnosił. Domyślam się, że zajeżdżone są silniki. Niedoczeka się żadnego przeglądu?
1486+1561.
Jeżeli wyprawią ten super skład na trasę ponad 20km, to opóźnienie murowane. Z Mińska zrobił tylko +5, bo ten zestaw fizycznie nie dawał rady rozpędzić się do ponad 80km/h (85km/h na spadku).
Przy ok 70km/h w 1486 zaczynała się jazda z silnikami, tj szarpanie. Normalnie jak mu ktoś patyk zrzucał i podnosił. Domyślam się, że zajeżdżone są silniki. Niedoczeka się żadnego przeglądu?
Od ok m-ca szpece z MNO nie potrafią sobie z tym poradzić. Jeździ bo brak taboru - ale tylko na pociągi z luźnym czasemprzewoz pisze:Uważajcie dziś na zestaw czopków:
1486+1561.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Panie. Jakie styczniki. Czoper. Porządny układ z urządzeniami samoochrony nie dopuści nawet do naładowania filtrów, jak mu coś nie będzie pasiło, a nawet jak naładuje filtry, to nie pozwoli na rozruch, jak mu gdzieś prąd będzie uciekał... Tu pozwolił, ale przy pewnych prędkościach się dławił.AAdamq pisze:lub coś na stycznikach - kominach wydmuchowych
No to się nie wyrobiłrufio198 pisze:Jeździ bo brak taboru - ale tylko na pociągi z luźnym czasem
Może na Otwocku by dał radę - do 80km/h akurat.
Za długie obiegi. Ten złom jak zrobi więcej niż jedno kółko do Otwocka to będzie osiągał kosmiczną szybkość 50km/h ( sprawdzone)Może na Otwocku by dał radę - do 80km/h akurat.
ja tam nie wiem - ale jak dzisiaj o 7:30 z Rembertowa zwykły kibel z Siedlec przyjechał i to nawet ładnie odmalowany to wszystko było punktulanie i na czas...
jak tylko te huczące swymi dachowymi monstrualnymi instalacjami wynalazki (rozumiem że to te osławione AKM-y) są na obiegu to zawsze opóźnienia 10-15 minut.
Ponadto "służbówka" dużo pojemniejsza i jest luźniutko - w tamtych nie dość że zaduch to jeszcze tłok - a komfort siedzenia z nogami pasażera na przeciwko, w swoim kroku słaby.
Na cholerę to modernizować za grube pieniądze?? Jak to tylko pogarsza sprawę??
jak tylko te huczące swymi dachowymi monstrualnymi instalacjami wynalazki (rozumiem że to te osławione AKM-y) są na obiegu to zawsze opóźnienia 10-15 minut.
Ponadto "służbówka" dużo pojemniejsza i jest luźniutko - w tamtych nie dość że zaduch to jeszcze tłok - a komfort siedzenia z nogami pasażera na przeciwko, w swoim kroku słaby.
Na cholerę to modernizować za grube pieniądze?? Jak to tylko pogarsza sprawę??
Powiedz to władcom z KM-ów. Nie od dziś twierdzę że z g.... czekolady się nie zrobi i że za te pieniądze wydane na modernizację kupiono by parę sztuk nowych ezt.
Tak powinno być.PePe pisze:o 7:30 z Rembertowa zwykły kibel z Siedlec przyjechał
Albo KMki, czyli czopery.PePe pisze:rozumiem że to te osławione AKM-y
KMki właśnie mają największe nagrzewnice na dachu. AKM mniejsze, ale AKM baaardzo rzadko ostatnio jeżdżą na Siedlce na tym jednym czy dwóch obiegach.
Natomiast dziś trafiłem na drugi zestaw czopków z problemami, tzn 1486 wyłączyli i powstał duet super hiper czopków: 1561+1566.
W tych jest również wesoło.
1566 zaczyna przerywać przy 40-50km/h (wygląda to, jakby reagował na poślizg, ale to bardzo dziwne).
W każdym razie następuje to przy przechodzeniu silników na charakterystykę, czyli w momencie w którym przez czoper płynie największy prąd. Może to nie przypadek, może czoper ma uszkodzenie?
W każdym razie dawał radę łapać 90-95km/h i obyło się bez opóźnień.
[ Dodano: |12 Kwi 2011|, 2011 10:48 ]
Obecnie do standardu KM (czopki) już nic nie robią, tylko AKM (przecież też z nimi różowo nie jest).PePe pisze:Na cholerę to modernizować za grube pieniądze?? Jak to tylko pogarsza sprawę??
Po co modernizować - trzeba, bo NG i tak trzeba robić. Pytanie tylko o sens tak dużych modernizacji.
Tak jak wielokrotnie pisałem - one są po prostu niedopracowane i stąd tyle problemów.
No i jedna kwestia - gwarancja się skończyła. Jak czegoś się nie dopracowało w tym okresie, to dalej będzie już wszystko płatne.
Tak samo może być z AKM.
-
robbo2k
1559 1299 i reszta z tego roku jezdza codziennie bo je widze wiec moze doszli do ładu z AKMami. Oczywiscie 1559 ma inne wewnetrzne wyswietlacze i inna czcionke od reszty starszych braci. Dzis w nocy do Sochaczewa miał dojechac kolejny AKM.
Z tego co wiem wszystkie beda w Sochaczewie a do kompletu Elfy.
Z tego co wiem wszystkie beda w Sochaczewie a do kompletu Elfy.
Przewoz. Wyjaśniam. Są dwa kiblowe obiegi do Siedlec.
Ze Śródmieścia o 18:09 i 21:09, a wracają na Śródmieście o 6:48 i 7:48.
Z tym że na 90% w Siedlcach zmieniają kolejność, to co jedzie o 18:09 wraca o 7:48+. Jedno i drugie najgorszy złom.
[ Dodano: |14 Kwi 2011|, 2011 16:29 ]
Co do modernizacji. Jeśli za cenę 'super' silników, 'super' elektroniki i miękkich siedzeń dałoby się zapewnić dla każdej dłuższej* relacji nowy tabor; to tak właśnie powinno się zrobić.
* - Skierniewice, Łowicz, Ciechanów, Małkinia, Siedlce, Dęblin, Radom ...
Z tym że na 90% w Siedlcach zmieniają kolejność, to co jedzie o 18:09 wraca o 7:48+. Jedno i drugie najgorszy złom.
[ Dodano: |14 Kwi 2011|, 2011 16:29 ]
Co do modernizacji. Jeśli za cenę 'super' silników, 'super' elektroniki i miękkich siedzeń dałoby się zapewnić dla każdej dłuższej* relacji nowy tabor; to tak właśnie powinno się zrobić.
* - Skierniewice, Łowicz, Ciechanów, Małkinia, Siedlce, Dęblin, Radom ...
-
Michalk001
EN57 1173+1109 i EW60 001+002?zofey pisze:Przewoz. Wyjaśniam. Są dwa kiblowe obiegi do Siedlec.
Jeżeli cokolwiek innego to naprawdę nie jest źle.
Czopki.
Lepiej nie jest (opisywałem perypetie z czopami).
Jak jest AKM (nie widywałem ostatnio), to też bywa różnie.
Paradoksalnie najbardziej punktualnie jeżdżą tu klasyczne.
A że są 2 kiblowe to ja wiem, ale w zależności od potrzeb mogą nimi mieszać w Siedlcach. Nie pamiętam, jak jest na stałe.
Lepiej nie jest (opisywałem perypetie z czopami).
Jak jest AKM (nie widywałem ostatnio), to też bywa różnie.
Paradoksalnie najbardziej punktualnie jeżdżą tu klasyczne.
A że są 2 kiblowe to ja wiem, ale w zależności od potrzeb mogą nimi mieszać w Siedlcach. Nie pamiętam, jak jest na stałe.