Jeśli nie chcesz walących się budynków, a chcesz szeroki kąt, to kup obiektyw z korekcją perspektywy.
Obiektywy "standardowe" (jeśli dobrze zrozumiałem intencje) mają się jak najbardziej dobrze i wciąż są na nie amatorzy.
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
Musisz po prostu odpowiednio kadrowaćMichał W. pisze:O! Dziękuję za odpowiedź.
Ale czy to jest tak, że dokładnie poniżej linii szarości filtru znów mam przepalone niebo, więc muszę szukać bardzo płaskiego horyzontu?
Jak nie puścisz tego "guziczka do połowy", to po ustawieniu ostrości jest ona trzymana tak, jka była ustawiona (w tym przypadku na drzewach). Grunt by guziczka już nie puszczać, tylko "docisnąć" go jak trza będzie zrobić w końcu zdjęcieI jeszcze drugie pytanie dotyczące ostrości. W instrukcji jest napisane, iż ostrość łapie się na środek kadru. Jeśli chcę mieć ostrość np. na lewej ćwiartce kadru, to wciskam do połowy guziczek po przesunięciu w to miejsce i z wciśniętym guziczkiem wracam do poprzedniego kadru (tak, wiem, laicki język). Ale niestety manual dotyczy tylko obiektów nieruchomych.
A co jeśli obiekt się rusza i to szybko i nie ma czasu powtórzyć powyższej procedury gdy jest już w kadrze?
Czy jeśli zrobię tak jak powyżej, to pierwotnie ostrość pójdzie np. na drzewa, które są za torami. Gdy wjedzie mi w to miejsce obiekt, który ma być ostry to przecinając linię obiektyw-drzewa skupia na sobie ostrość (z racji miejsca gdzie się znajduje), czy nie skupia i ostrość jest nadal na drzewach, tych które pierwotnie były w kadrze, a obiekt ich nie zasłonił (z racji odległości).
Tu chodzi o głębię ostrości i to pomóc może w pewnym zakresie, natomiast jeżeli w ogóle obiekt tak szybko się porusza, jak piszesz, że niewiele można zrobić, to pierwszą rzeczą jest pytanie, czy osiągany czas migawki jest wystarczający. Pamiętaj, że większa głębia (=większa przysłona) to dłuższy osiągany minimalny czas migawki.Wiem, że odległość ostrości można regulować przesłoną, ale nie wyobrażam sobie latania po torach z metrem, a później liczenia odpowiedniej przesłony w kalkulatorze
no tak, ale czy obiekt poprzez przecięcie linii ostrości między mną a drzewami automatycznie skupia na sobie tą ostrość?Jak nie puścisz tego "guziczka do połowy", to po ustawieniu ostrości jest ona trzymana tak, jka była ustawiona (w tym przypadku na drzewach). Grunt by guziczka już nie puszczać, tylko "docisnąć" go jak trza będzie zrobić w końcu zdjęcie(...)I jeszcze drugie pytanie dotyczące ostrości. W instrukcji jest napisane, iż ostrość łapie się na środek kadru. Jeśli chcę mieć ostrość np. na lewej ćwiartce kadru, to wciskam do połowy guziczek po przesunięciu w to miejsce i z wciśniętym guziczkiem wracam do poprzedniego kadru (tak, wiem, laicki język). Ale niestety manual dotyczy tylko obiektów nieruchomych.
A co jeśli obiekt się rusza i to szybko i nie ma czasu powtórzyć powyższej procedury gdy jest już w kadrze?
Czy jeśli zrobię tak jak powyżej, to pierwotnie ostrość pójdzie np. na drzewa, które są za torami. Gdy wjedzie mi w to miejsce obiekt, który ma być ostry to przecinając linię obiektyw-drzewa skupia na sobie ostrość (z racji miejsca gdzie się znajduje), czy nie skupia i ostrość jest nadal na drzewach, tych które pierwotnie były w kadrze, a obiekt ich nie zasłonił (z racji odległości).
(...)
Obiekt niczego nie skupia. Ustawiając raz ostrość w danym punkcie i trzymając ją tam (poprzez niespuszczanie palca z dopołowynaciśniętegoguzika), wciąż tam jest ustawiona. Oczywiście ostrość to nie tylko odległość od Ciebie w punkt, ale jeszcze dystans -(1/3) do +(2/3) całkowitej głębi ostrości przed/za odległość ostrości, jeżeli w ogóle jest głębia (= jeżeli przysłona nie jest całkowicie otwarta). Tym większa głębia ostrości im większe przymknięcie przysłony oraz im krótsza ogniskowa.Michał W. pisze:no tak, ale czy obiekt poprzez przecięcie linii ostrości między mną a drzewami automatycznie skupia na sobie tą ostrość?
Widocznie To nie jest światło ciagle. W kinie masz 24 klatki na sekundę i już tego migania nie widać za bardzo. Strzelasz fotkę na 1/500 +/- 4x wolniej/szybciej. Nie wiem jak mruga dioda ale zakres jest szeroki, by sie nie zalapacpewu pisze:Mam pytanie do tematu fotografowania. Dlaczego na zdjęciach czasami "znikają" wyświetlacze autobusów. U mnie najczęściej w Solarisach i gniotach. Od czego to zależy i jak można temu zapobiec?