Remont Średnicy 2011/2012

Moderator: JacekM

Gdybyś dojeżdżał od strony Mińska lub Otwocka, które połączenie by Ci bardziej pasowało:

na Dworzec Wschodni
35
43%
na Dworzec Gdański
47
57%

Liczba głosów: 82

przewoz

Post autor: przewoz » 07 maja 2011, 19:54

Ciekawe co tam mają zamiar postawić.
Sam sobie odpowiem: w końcu muszą przenieść sygnalizatory z peronów Stadionu.
Poza tym w okolicy między Wschodnim a mostem średnicowym pojawiły się fundamenty pod nowe słupy trakcyjne, z tego co widziałem, to przekładają również przewody biegnące wzdłuż linii w korytażach kablowych.

Nxo

Post autor: Nxo » 09 maja 2011, 10:39

MeWa pisze:Słyszałem, że 1 czerwca ma zostać zamknięta średnica podmiejska (pociągi będą jeździły z Zachodniego na Śródmieście), a do tego po dwie krawędzie na Centralnym na kierunek (czyli cztery krawędzie w sumie na Centralnym).
a podobno mieli utrzymywać 1 tor średnicy przez cały remont.

przewoz

Post autor: przewoz » 09 maja 2011, 12:30

W związku z zaawansowanymi pracami przy przebudowie stacji Warszawa Stadion nie ma szans, by jakikolwiek remont peronów na Wschodnim ruszył przed 20 lipca, bo inaczej zupełnie zostałby sparaliżowany ruch podróżnych. – Już i tak od 1 czerwca większość pociągów podmiejskich przyjeżdżających np. z z Otwocka czy Małkini będzie dojeżdżała tylko do Warszawy Wschodniej, a pociągi jadące z drugiej strony, np. z Grodziska czy Radomia, do Zachodniej – zaznacza Jan Telecki z PLK. – W tej sytuacji nie możemy sobie pozwolić na zamknięcie któregokolwiek peronu.
Ot, potwierdzenie bałaganu, jaki zapanuje od czerwca do (zapewne) 20 lipca.
Ech, który raz to przerabiać będziemy :/

Nxo

Post autor: Nxo » 09 maja 2011, 13:41

przewoz pisze:Ech, który raz to przerabiać będziemy :/
Który to nie wiem ale wiem że na pewno nie ostatni :/
Dlaczego nie mogą odrazu zrobić remontu torów do zachodniego ??

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 09 maja 2011, 13:42

Nxo pisze:
przewoz pisze:Ech, który raz to przerabiać będziemy :/
Który to nie wiem ale wiem że na pewno nie ostatni :/
Dlaczego nie mogą odrazu zrobić remontu torów do zachodniego ??
Bo od Powiśla do Zachodniego jest już wyremontowany? :-k
Tak pewnie z tego powodu
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Nxo

Post autor: Nxo » 09 maja 2011, 13:45

jak to ?? tory na wysokości ochoty nie wyglądają zbyt dobrze :(

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 09 maja 2011, 14:15

Kwestia utrzymania - ale z tego co pamiętam to je wymieniano. Nie pamiętam tylko czy przy okazji remontu średnicy, czy wcześniej jak było zamknięcie z okazji remontu wiaduktu na Żelaznej. Nie wymieniane były tory od wyjazdu z tunelu do WWO
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

przewoz

Post autor: przewoz » 09 maja 2011, 14:57

Tunel - zrobione.
Przy okazji tunelu, robili też naprawę główną torów od Śródmieścia do Zachodniej i ten tor - wygląda jak wygląda, ale trzyma się dobrze i robić jego nie trzeba, trzeba utrzymywać.
Gorzje jest od Wschodniej do mostu, gdzie non stop trzeba wymieniać pojedyncze podkłady na łukach no i oczywiście szyny. Nie wiem czy zastosują przy remoncie technologię, która pozwoli na zmniejszenie zuzycia tych elementów...

kajo

Post autor: kajo » 09 maja 2011, 15:34

przewoz pisze:Tunel - zrobione.
Przy okazji tunelu, robili też naprawę główną torów od Śródmieścia do Zachodniej i ten tor - wygląda jak wygląda, ale trzyma się dobrze i robić jego nie trzeba, trzeba utrzymywać.
Gorzje jest od Wschodniej do mostu, gdzie non stop trzeba wymieniać pojedyncze podkłady na łukach no i oczywiście szyny. Nie wiem czy zastosują przy remoncie technologię, która pozwoli na zmniejszenie zuzycia tych elementów...
Kiedyś czytałem jakiś wywiad i było tam mówione, że tory na średnicy i tak trzeba co roku wymieniać, rozjazdy co 5 miesięcy. Kwestia intensywnej eksploatacji.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 09 maja 2011, 15:56

Tory czy szyny? Bo to jest różnica. Poza tym rozjazdy od strony zachodniej na Wschodniej podmiejskiej nie były wymieniane już przynajmniej od 10 lat

kajo

Post autor: kajo » 09 maja 2011, 16:55

rufio198 pisze:Tory czy szyny? Bo to jest różnica. Poza tym rozjazdy od strony zachodniej na Wschodniej podmiejskiej nie były wymieniane już przynajmniej od 10 lat
Chodziło mi o szyny oczywiście. I to chyba było apropo Centralnego, nie jestem pewien, ale to prawie to samo.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

przewoz

Post autor: przewoz » 09 maja 2011, 18:11

Tak intensywnie wymienia się szyny w tunelu (szczególnie dalekobieżnym) oraz na łukach. Na prostym odcinku Śródmieście (za peronem) - Zachodnia szn tak często wymieniać nie trzeba.

Ciekawe jaka będzie organizacja. Oczywiście oczekuję, że bilety KM będą honorowane w PR i IC i odwrotnie, bo inaczej sobie nie wyobrażam tego bałaganu. No i mało co się zmieści na średnicy dalekiej. Ciekawe, jakie to będą pociągi (przy remoncie były to głównie pociągi łączonych relacji Radom - Siedlce...)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 maja 2011, 21:04

przewoz pisze:No i mało co się zmieści na średnicy dalekiej. Ciekawe, jakie to będą pociągi (przy remoncie były to głównie pociągi łączonych relacji Radom - Siedlce...)
przy czterech krawędziach wyłączonych na Centralnym, to pewnie w ogóle coś poślą na Gdański.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 09 maja 2011, 22:24

Pytanie czy ruch dalekobieżny czy ruch podmiejski ? Ciekawe jak PLK-a zdecyduje

przewoz

Post autor: przewoz » 10 maja 2011, 9:39

Bardzo wątpię, żeby grzebali przy dalekim. Prędzej zaproponują KMom, ale szczerze mówiąc - też w to wątpię.
PLK już dawno by to zaproponowała, planowanie w KM na pewno działa w tej sprawie od dawna.

ODPOWIEDZ