Transport Aglomeracyjny

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 29 maja 2011, 11:00

Wolfchen pisze:
SławekM pisze:Tak ten sam.
To już im współczuję. Szczególnie jak tez dostaną jakiegoś turystyka... #-o
Prędzej spodziewałbym się tego co jeździło w Lesznowoli do końca lutego (czyli pożyczki od RafTransu)...

Awatar użytkownika
malyniak

Post autor: malyniak » 01 cze 2011, 19:35

Linię L17 obsługiwał dzisiaj Ford Transit koloru białego.

Wybrałem się na kurs o 15:08 z przystanku Powstańców w kierunku Marek. Niestety, odjechał on 5 minut przed czasem, więc wychodząc z klatki schodowej miałem możliwość obejrzeć tył busa w momencie, gdy mijał przystanek. Po zatelefonowaniu do przewoźnika i przedstawieniu problemu pojechałem do Marek przez Warszawę.

Wracałem o 18:19 z Fabrycznej. Frekwencja 4 osoby. Kierowca deklaruje, że dużo osób jeździ między stacją PKP a Bankówką, co nie powinno dziwić. Bilety dystrybuowane przez przewoźnika są podobne do ZTMowskich, tylko czarno-białe.

Ekipa wkopująca słupki przystankowe chyba za bardzo zasugerowała się lokalizacjami przystanków prywatnego przewoźnika "RAJ BUS", przez co przystanek Powstańców 02 został ulokowany na ul. Powstańców ZA skrzyżowaniem zamiast PRZED nim. Znajduje się on więc de facto poza trasą. Pokazuje to załączona mapka. Widziałem, jak dwie osoby oczekujące na przystanku nie pojechały, gdyż autobus zatrzymał się przed skrzyżowaniem, po czym skręcił w lewo.
Załączniki
mapa_3.gif
Mapka
mapa_3.gif (17.41 KiB) Przejrzano 3163 razy

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 02 cze 2011, 8:23

przystanek zostanie zawieszony, ale juz w sobotę powróci na dobre miejsce. Niestety firma malujaca oznakowanie poziome sie pomyliła a brygada przystankowa zasegurowala sie znakiem p-17
Obrazek

kris126

Post autor: kris126 » 23 cze 2011, 22:09

Być może już niebawem w podwarszawskim Piastowie znów ruszy lokalna linia L12 tylko na nieco zmienionej trasie. Tylko czy tym razem wypali ??? Częstotliwość jest zatrważająca. W urzędzie mówi się o uruchomieniu linii jeszcze w październiku lub od stycznia 2012. Mnie osobiście się nie podoba: będzie drożej, dłużej i rzadzej :sad: Jeszcze, żeby chociaż rozkład był dopasowany do SKM to rozumiem sens tej linii, ale przy zaproponowanej częstotliwości to pewnie nie będzie. Tylko pytanie czy karty miejskie ZTM też będą honorowane w L12, bo w artykule nic o tym nie wspomniano ??? :?:

Po likwidacji linii L12 mieszkańcy Piastowa postanowili walczyć o wewnętrzną komunikację w mieście. Urzędnicy przygotowali koncepcję trasy, na której kursować będą autobusy miejskie.

Proponowana trasa linii miejskiej miałaby prowadzić ul. Ogińskiego, Bohaterów Wolności, Warszawską następnie przez wiadukt na al. Tysiąclecia. Na wysokości hipermarketu Tesco autobus skręcałby w ul. Grunwaldzką i dalej jechał ul. Leśmiana, Tuwima i Dworcową w kierunku ul. Sienkiewicza. Dalej przejeżdżałby ul. Orzeszkową i Harcerską, a następnie wracałby na wiadukt. Stąd autobus jechałby ul. Warszawską, Orła Białego, al. Krakowską, a następnie wracałby Warszawską i Bohaterów Warszawy do ul. Piłsudskiego. Później skręcałby w ul. Sowińskiego w kierunku pętli autobusowej.
Na całej trasie zaplanowano aż 27 przystanków.

Zgodnie z założeniami autobus ma kursować w dni robocze w godz. 6.30–22.30. W szczycie porannym (6.30–8.30) i popołudniowym (15.30–19.00) kusy miałby się odbywać co 20-25 min. Poza szczytem autobusy miałyby kursować co 40 minut. Autobusy miałyby kursować również w soboty w godz. 6.30–14.00.

Linię mają obsługiwać mikrobusy do 20 osób. Przejazd ma się odbywać na podstawie biletu nabywanego u kierowcy w cenie 2,00-3,00 zł.

Obecnie zarówno przebieg trasy jak i ilość przystanków nie są jeszcze ostateczne. Urzędnicy z piastowskiego magistratu do 22 lipca będą czekać na uwagi mieszkańców dotyczące proponowanej trasy. W celu ułatwienia kontaktu uruchomiony został również specjalny adres e-mail: autobus@piastow.pl , na który można przekazywać swoje uwagi i spostrzeżenia. Na stronie urzędu dostępna jest również mapka przedstawiająca dokładny przebieg proponowanej trasy i lokalizację przystanków.

http://www.piastow.pl/index.php?ption=1 ... &menu_id=0

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 23 cze 2011, 22:40

3,00 to nie jest dużo jednak. Inne linie takie ceny już mają (L11 czy L17). Ale fakt tu nie sprecyzowano czy to linia miasta Piastów czy ZTM...

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 28 cze 2011, 18:19

Oficjalnie taka propozycja reaktywacji linii L12 nie wpłynęła.
Obrazek

Michał J

Post autor: Michał J » 29 cze 2011, 19:31

Każdy się podnieca komunikacją wewnętrzną na taryfie ZTM, więc jeżeli ta piastowska linia miałaby na takowej się opierać, byłoby to powiedziane w pierwszym zdaniu i jeszcze kilkukrotnie powtórzone w tekście ;)

kris126

Post autor: kris126 » 02 sie 2011, 0:27

Najprawdopodobniej od października ruszy nowa linia lokalna L i już druga taka na terenie Pruszkowa na biletach ZTM. Linia tym razem będzie łączyła północną część Pruszkowa ze stacją PKP i Piastowem.

Trasa linii zaproponowana przez UM Pruszków:
GĄSIN-K.Promyka-L.Waryńskiego-Batalionów Chłopskich-rondo Solidarności-P.O.W. (powrót: Łącznieczek AK)-3Maja-Ciechanowska-Długa-Zdziarska-J.Korczaka-M.Dąbrowskiej-Bohaterów Warszawy-...... :dance:

Istniała propozycja, zakrańcowania linii na pętli Ogińskiego. Problem jest z tym, że nie wiadomo jeszcze, gdzie będzie miała ostateczną petle w Piastowie, bo Piastów nie chce dopłacać ZTM-owi (-( .

20 lipca projekt linii został zgłoszony do Starostwa Powiatowego. Na początku sierpnia SP obiecało odpowiedź. Jeśli odpowiedź będzie rozpatrzona pozytywnie to wniosek zostanie natychmiast wysłany do ZTM, aby ogłosiło przetarg na przewoźnika.

Linia ma kursować w dni powszednie w godz. szczytu (7.00-9.00) i (16.00-19.00) co 30 min., natomiast poza godzinami szczytu i w weekendy co 60 min., a utrzymanie linii miesięcznie ma kosztować miasto około 30 tys. zł.

Brawo dla Pruszkowa =D> , który w przeciwieństwie do obecnych władz Piastowa dba o mieszkańców chocby poprzez rozwój komunikacji i chęci poszerzenia strefy ZTM na nowe tereny. Mam cichą nadzieję, że w przyszłości ZTM całkowicie wyprze PKS Grodzisk z Pruszkowa i na obecnych trasach (choćby z Pruszkowa do Ożarowa czy Komorowa) bedzie mozna jeździć na biletach i kartach miejskich ZTM.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 02 sie 2011, 0:31

kris126 pisze:Mam cichą nadzieję, że w przyszłości ZTM całkowicie wyprze PKS Grodzisk z Pruszkowa i na obecnych trasach (choćby z Pruszkowa do Ożarowa czy Komorowa) bedzie mozna jeździć na biletach i kartach miejskich ZTM.
I Ty to piszesz? Niemożliwe :shock:

kris126

Post autor: kris126 » 02 sie 2011, 0:43

primoż pisze:
kris126 pisze:Mam cichą nadzieję, że w przyszłości ZTM całkowicie wyprze PKS Grodzisk z Pruszkowa i na obecnych trasach (choćby z Pruszkowa do Ożarowa czy Komorowa) bedzie mozna jeździć na biletach i kartach miejskich ZTM.
I Ty to piszesz? Niemożliwe :shock:
Mnie tylko po prostu wkurzają poszczególni ludzie z ZTM, którzy wprowadzają w mieście ciągłe zamieszanie np. poprzez nieustanne zmienianie tras i rozkładów plącząc bez przerwy ludziom w głowach ](*,). No i ta ostatnio ogłoszona podwyżka cen biletów też mnie poniosła, bo więcej kasy trzeba i znowu zamieszanie na mieście - od początku nauka cen, wzorów i innych pierdół. A co do poszerzania strefy ZTM jestem w 100% ZA.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 02 sie 2011, 14:42

kris126 pisze:Mnie tylko po prostu wkurzają poszczególni ludzie z ZTM, którzy wprowadzają w mieście ciągłe zamieszanie np. poprzez nieustanne zmienianie tras i rozkładów plącząc bez przerwy ludziom w głowach ](*,).
Jak przez pewien czas była stagnacja i nic się nie rozwijało to nie dziwne, że teraz taki wysyp. Już nie mówiąc o takim poprzednim prezesie, co mówił, żeby wychodzić na wcześniejszy kurs, jeśli jest za ciasno/nie można wejść.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 sie 2011, 14:43

Ja zaś mam nadzieję, że przekształcenia układu komunikacyjnego idą konsekwentnie w stronę jego stabilizacji ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 sie 2011, 17:13

Bastian pisze:Ja zaś mam nadzieję, że przekształcenia układu komunikacyjnego idą konsekwentnie w stronę jego stabilizacji ;)
w stylu walki o pokój? :P
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 sie 2011, 19:55

Bastian pisze:Ja zaś mam nadzieję, że przekształcenia układu komunikacyjnego idą konsekwentnie w stronę jego stabilizacji ;)
Ja czasami też mam taką nadzieję, a potem przypominam sobie, że 218 w tym roku miało już trzy stałe trasy.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 sie 2011, 20:08

Oj tam, oj tam!
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ