Flixbus (d. PolskiBus)

Moderator: JacekM

Adam G.

Post autor: Adam G. » 08 cze 2011, 17:46

Bastian pisze:
Adam G. pisze:Wilanowska to naprawdę wspaniałe miejsce jak na taniego przewoźnika - popatrz sobie, jak funkcjonują linie lotnicze o podobnym profilu.
Teraz to ty popadasz w absurd. Wilanowska jako jedyne miejsce miałaby uzasadnienie tylko w dwóch przypadkach:

1) gdyby autobus zaraz po ruszeniu wchodził na pułap kilku tysięcy metrów (inaczej doprawdy nie wiem, czemu miałaby służyć twoja analogia do przewoźników lotniczych)
2) gdyby autobus zaraz po ruszeniu wyskakiwał na obwodnicę i omijał resztę Warszawy szerokim łukiem.
Ty zaś mnie nie zrozumiałeś, a pisałem jasno. Wilanowską uważam za bardzo dobre miejsce na punkt początkowy, nigdzie jednak nie mówiłem, że twierdzę jakoby jeden przystanek w Warszawie był wystarczającym. Ba, pisałem wręcz przeciwnie.

Jedynym uzasadnieniem dla tak małej ilości przystanków w Warszawie może być cena, jaką np. ZTM życzy sobie za możliwość zabierania stamtąd pasażerów. Nie mam pojęcia, jaka to jest kwota - osobiście nie sądzę, by była specjalnie duża.
fik pisze:No ja czekałem dwie doby, żeby strona zaczęła łaskawie działać w momencie, kiedy ja mogę z niej skorzystać.
fik pisze:Wymagania, żeby strona działała 24 godziny, a nie 24 minuty na dobę to absolutna podstawa. Naprawdę przykro mi, że tego nie rozumiesz.
Doskonale rozumiem, skąd się te Wasze "wymagania" biorą. Strona przez te pierwsze dwa dni nastawiona była raczej na super-promocję na zasadzie: uda ci się dostać i zarezerwować bilet, masz farta, jedziesz. To naturalne, że budzi frustrację wśród tych, którym się nie udało. Podobnie działają zresztą przeróżne promocje, nie tylko internetowe. Stoisz w kolejce, ale się nie dostajesz, bo akurat przed tobą zamknęli okienko. Frustrujące, ale nie ma w tym niczego złego.
noidea

reserved

Post autor: reserved » 08 cze 2011, 17:54

chester pisze:Może Ci się to nie podobać i możesz się na Polskiego Busa obrazić i skorzystać z kogoś innego, ale jeśli chodzi o porównania... ja kierowałbym się ofertami konkurencyjnymi - jechać PB czy pociągiem, a może samochodem? Co mi daje większy komfort, co niższą cenę, co jeszcze co innego.
Uprawianie "a za moich czasów to..." nie prowadzi do niczego - zdawało mi się, że analizujesz, jak Ci lepiej do Torunia, a nie jak kiedyś można było to zrobić. Dla Twoich planów wyjazdowych historyczna oferta Polskiego Ekspresu jest równie potrzebną wiedzą, co cena kokosa na rynku w Bombaju w 1956 roku.
Czyli co, jeżeli w Warszawie wprowadzają rewolucję komunikacyjną to ludzie nie mogą porównać czy np. będą mieli więcej autobusów czy mniej tylko muszą porównać tylko ile będą mieli autobusów i tramwajów? ](*,) No błagam Cię...
Adam G. pisze:biorą. Strona przez te pierwsze dwa dni nastawiona była raczej na super-promocję na zasadzie: uda ci się dostać i zarezerwować bilet, masz farta, jedziesz.
Ale ja nie chce nigdzie jechać, chce po prostu zobaczyć co to w ogóle jest.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 08 cze 2011, 18:02

reserved pisze:
Adam G. pisze:biorą. Strona przez te pierwsze dwa dni nastawiona była raczej na super-promocję na zasadzie: uda ci się dostać i zarezerwować bilet, masz farta, jedziesz.
Ale ja nie chce nigdzie jechać, chce po prostu zobaczyć co to w ogóle jest.
Możesz to zrobić na Facebooku, albo poczekać. Dziś działa już bez zarzutów (ze strony technicznej, polonistyczną pominę milczeniem) :)
noidea

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 cze 2011, 18:16

reserved pisze: Czyli co, jeżeli w Warszawie wprowadzają rewolucję komunikacyjną to ludzie nie mogą porównać czy np. będą mieli więcej autobusów czy mniej tylko muszą porównać tylko ile będą mieli autobusów i tramwajów? ](*,) No błagam Cię...
analogia nietrafiona. PE to inny przewoźnik, który w dodatku nie świadczy tej usługi.
To tak jakbyś porównywał proponowane zmiany w komunikacji od 11 czerwca 2011 r. z tym, co było w 1994 r.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

reserved

Post autor: reserved » 08 cze 2011, 18:26

Adam G. pisze:Możesz to zrobić na Facebooku, albo poczekać. Dziś działa już bez zarzutów
No tak, stąd wreszcie mogłem to skomentować bardziej merytorycznie. Natomiast mi się osobiście to nie podoba. Zobaczymy co będzie dalej. Tyle na ten temat.
MeWa pisze:To tak jakbyś porównywał proponowane zmiany w komunikacji od 11 czerwca 2011 r. z tym, co było w 1994 r.
Ale to są moje osobiste przemyślenia, ja rzadko jeżdżę z Warszawy do Torunia autokarem. Szczerze mówiąc przez upadek PE głównie przestałem tym środkiem transportu jeździć stąd zainteresowałem się Polskim Busem licząc na powrót do tego środka transportu. Stąd moja ocena, że nie dorównuje on starej ofercie PE.

Zresztą nie przesadzajmy, PE nie upadł w 1994 r.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 08 cze 2011, 18:28

Adam G. pisze:Doskonale rozumiem, skąd się te Wasze "wymagania" biorą. Strona przez te pierwsze dwa dni nastawiona była raczej na super-promocję na zasadzie: uda ci się dostać i zarezerwować bilet, masz farta, jedziesz. To naturalne, że budzi frustrację wśród tych, którym się nie udało
Pas. Porozmawiamy, jak ci mgła z oczu opadnie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 08 cze 2011, 18:34

MichalJ pisze:Miejsce ani lepsze ani gorsze niż Zachodni, może być.

Strona www żałosna.
Szczegółowe informacje na przystanek autobusowy, kliknij na ziggi.
Każdy pasażer może przewieźć bezpłatnie do dwóch sztuk bagażu:

(a) Jedną sztukę bagażu o wadze do 20 kg i o wymiarach pozwalających na swobodne umieszczenie bagażu pod siedzeniem lub na półce znajdującej się nad siedzeniem pasażera (dalej: „Bagaż podręczny”).

(b) Jedną sztukę małego bagażu o wymiarach pozwalających na swobodne umieszczenie bagażu pod siedzeniem lub na półce znajdującej się nad siedzeniem pasażera (“dalej: „Bagaż podręczny””).
Opisane już błędy w regulaminie - to jest dokument rodzący konkretne prawa i obowiązki, tego się nie pisze na kolanie.
Żebyś Ty wiedział, jakie byki są w polskich tłumaczeniach unijnych dyrektyw :P
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Rosa

Post autor: Rosa » 08 cze 2011, 23:56

Na razie ceny sa fantastyczne :) Do Berlina czy Wiednia bilet powrotny za 40 zł :) Dla samej przyjemności mozna sie przejechac.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 cze 2011, 1:26

jechanie autokarem dla samej przyjemności? :bredzisz:
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Tyrystor
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 09 cze 2011, 1:32

Za taką cenę? A i owszem :) Dla porównania jak jechałem Słonecznym to też odczuwałem wielką radość, że za dość szybki pociąg, klimatyzowany, bezpośredni, z panem oferującym przekąski z wózka jadę za 22 zł. Wydaje mi się, że większą radochą byłaby podróż do Wiednia/Berlina za dwukrotność tej sumy :)
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

Adam G.

Post autor: Adam G. » 09 cze 2011, 1:50

Tyrystor pisze:Za taką cenę? A i owszem :) Dla porównania jak jechałem Słonecznym to też odczuwałem wielką radość, że za dość szybki pociąg, klimatyzowany, bezpośredni, z panem oferującym przekąski z wózka jadę za 22 zł. Wydaje mi się, że większą radochą byłaby podróż do Wiednia/Berlina za dwukrotność tej sumy :)
Ja sobie zapewniłem coś koło 80 godzin w tych autobusach i zastanawiam się, czy aby na pewno mam wszystko w porządku z głową :)
Trudno mi jest określić podróż autokarem po polskich drogach jako "przyjemność", niemniej jednak faktycznie połączenie ceny z jakością i radością podróżowania może już tę przyjemność dać :)
noidea

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 09 cze 2011, 12:02

Hmm, a myślałem, że autobusem dalekobieżnym się jeździ w celu przedostania się z punktu A do punktu B :-k

Powinni otworzyć jakieś linie okrężne dla miłośników, żeby nie zabierali miejsca normalnym podróżnym :-k
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 09 cze 2011, 12:21

Rosa pisze:Na razie ceny sa fantastyczne :) Do Berlina czy Wiednia bilet powrotny za 40 zł :) Dla samej przyjemności mozna sie przejechac.
Jeszcze gdyby godziny były jakies znośne - podróż cały dzień jest bez sensu, bo trzebaby wykupić dodatkowy nocleg i nici z oszczędności.

[ Dodano: |9 Cze 2011|, 2011 12:33 ]
Bastian pisze:
yavorius pisze:potem przyfasolą ceny.
Nie sądzę. Prędzej posadzą za kierownicą Chińczyka i przestaną spłacać autobusy :D
Przecież przy takich cenach to pełny kurs najwyżej na paliwo zarobi i nawet na Chińczyka nie starczy. Może planują jakiś zysk z reklam - strona ma duzo wejść to może reklamodawcy się skuszą, tylko jesli będzie tak działać... :-k

Adam G.

Post autor: Adam G. » 09 cze 2011, 18:42

piotram pisze:
Rosa pisze:Na razie ceny sa fantastyczne :) Do Berlina czy Wiednia bilet powrotny za 40 zł :) Dla samej przyjemności mozna sie przejechac.
Jeszcze gdyby godziny były jakies znośne - podróż cały dzień jest bez sensu, bo trzebaby wykupić dodatkowy nocleg i nici z oszczędności.
W tej chwili są już nocne połączenia, zarówno do Weidnia, jak i do Berlina :)
noidea

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 09 cze 2011, 18:50

Szkoda, że kurs Warszawa-Kielce jest o 23:50. Znaczy że tam przyjeżdża o 02:35. Wydaje mi się że lepiej by było, jakby on zaczynał o 2:30, a tam dojeżdżał na 5:30...
Albo Warszawa-Białystok 22:15-01:35.
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

ODPOWIEDZ