Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu trasy W-Z
Moderator: Wiliam
Rozpadają się też krawężniki przy Miśkach.przewoz pisze:Ja zauważyłem, że na "trambuspasie" powstały najzwyklejsze na świecie koleiny. Widać je szczególnie przy Bankowym. Do tego izolacja szyn zaczyna wypływać. Chyba nie tak miało być?
Jaka gwarancja?
Koleiny zaczęły się pojawiać już zeszłego lata... zwykła tandeta to jest.
[ Dodano: |15 Cze 2011|, 2011 18:14 ]
Napełnienie niewiele zmienia. Warto wiedzieć, że nacisk ostatniej osi w pustym przegubie to 8 do 9 ton. A jak wiadomo, właśnie duże naciski szkodzą najbardziej.Glonojad pisze:Dwuletnia, powinno jeszcze jej podlegać.
Inna sprawa, że to ładnie udowadnia jak "zerowym" kosztem jest wpuszczanie autobusów na torowiska. Niemiecka konstrukcja na 100 osób w wozie nie wytrzymałą starcia ze (nomen omen) 190.
Zapraszam na pokład!
Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz - 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11
Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )
- Bastian
- Sułtan Maroka
Czyli w pełnym jakieś 12 ton. Swing ma około, jak liczę, 10 ton, tylko że rozłożonych na szynę. Doskonały argument przeciwko zastępowaniu tramwajów autobusami, jak się marzy (nadalCypis pisze:Warto wiedzieć, że nacisk ostatniej osi w pustym przegubie to 8 do 9 ton.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Faktem jest, ze jest problem. Nie sadze, ze wykonawczy. Mozna wymienic warstwe scieralna na beton, ale zrobione w tym czasie odcinki tej konstrukcji bez autobusow problemu nie maja.
Autobus z nominalna liczba pasazerow nie powinien przekraczac nacisku 115kN, tramwaj 100kN i to za zawsze posrednictwem szyny. A zaleznosc ciezar <-> zuzycie nie jest bynajmniej liniowa - tzw. Prawo czwartej potegi.
Autobus z nominalna liczba pasazerow nie powinien przekraczac nacisku 115kN, tramwaj 100kN i to za zawsze posrednictwem szyny. A zaleznosc ciezar <-> zuzycie nie jest bynajmniej liniowa - tzw. Prawo czwartej potegi.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Dokładnie!Bastian pisze:Czyli w pełnym jakieś 12 ton. Swing ma około, jak liczę, 10 ton, tylko że rozłożonych na szynę. Doskonały argument przeciwko zastępowaniu tramwajów autobusami, jak się marzy (nadalCypis pisze:Warto wiedzieć, że nacisk ostatniej osi w pustym przegubie to 8 do 9 ton.) co poniektórym...
No, max 11,5 i to przy założeniu, że upchnęło się 174 osoby po 70kg każda -- nierealne raczej. Ale 9 ton a 11 to już różnica niewielka. Stąd uważam, że teza o uszkadzaniu nawierzchni przez "przeładowane" autobusy jest błędna. Bo już pusty wóz jest wyzwaniem
Niemniej droga projektowana dla autobusów nie powinna wyglądać po dwu latach, tak jak wygląda, niezależnie, czy są tam jeszcze szyny, czy nie. Chyba (podkreślam chyba, bo nie wiem, tak tylko na oko mówię -- niech się jakiś kolega motorowy wypowie) szyn póki co nie ruszyło. Czyli podłoże jest OK, tylko warstwa ścieralna d.d.
Na a rozpadanie się krawężnika -- raczej przyznasz -- że świadczy już tylko o ciulatym wykonaniu? Czy też Polacy są o tyle grubsi od Niemców?
Zapraszam na pokład!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie wiem, czy są grubsi. Tym niemniej 160 pasażerów po 75 kilo waży w sumie 12 ton, więc średnio 3 tony dochodzą na oś! Pytanie, czy w Niemczech są w ogóle takie stany naładowania busów...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Toć tłumaczę, że niemieckie standardy napełnień mają tu niewiele do rzeczy. Albo nawierzchnia wytrzymuje te ca. 10 ton, albo nie. Jak rozumiem, niemieckie wykonanie wytrzymuje bez szwanku co najmniej 9 ton, bo tyle "daje" pusty wóz, a więcej jak 11,5 nie musi wytrzymywać nawet u nas.Bastian pisze:Nie wiem, czy są grubsi. Tym niemniej 160 pasażerów po 75 kilo waży w sumie 12 ton, więc średnio 3 tony dochodzą na oś! Pytanie, czy w Niemczech są w ogóle takie stany naładowania busów...
Zapraszam na pokład!
- R-9 Chełmska
Capacity jeszcze u nas nie jeżdżąNie wiem, czy są grubsi. Tym niemniej 160 pasażerów po 75 kilo waży w sumie 12 ton, więc średnio 3 tony dochodzą na oś! Pytanie, czy w Niemczech są w ogóle takie stany naładowania busów...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Oczywiście w Niemczech busy jeżdżą tylko i wyłącznie zupełnie puste?KwZ pisze:Różnica między 9 a 11 tonami na osi dla zużycia jest przeszło dwukrotna. Między 115 kN a 100 kN prawie dwukrotna.Cypis pisze:Ale 9 ton a 11 to już różnica niewielka.
(11/9)^4 =~ 2.25, (115/100)^4 =~ 1.75
Zapraszam na pokład!
Prace miały się zacząć już w przyszłym tygodniu. Jednak w związku z obsuwą Marymonckiej i tramwajowych wakacji i ten remont się przesunął o tydzień. Zresztą stąd jest zawieszenie 16, nie z wakacji jako takich.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem