Priorytety dla tramwajów

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 11 lip 2011, 12:39

Majusi pisze: To można mieć pretensję do wydzielonych faz i ogólnym założeniu w Wawie, że nie puszczamy lewoskrętów razem co często ma uzasadnienie ze względu na geometrię (kolizyjność) choć nie zawsze. W tym przypadku gdy T jest na środku jest kolizyjny z lewoskretami. Ale jest też plus tego rozwiązania - na pewno nie blokują torowiska.
Jezus, ale kto ma pretensje do wydzielonych lewoskrętów? To są dwa różne odległe skrzyżowania, które zostały tak sprytnie skoordynowane, aby samochody miały wygodniej. Koordynacja jest zła, a nie lewoskręty.

PS. A z tą Marymoncką nie jest tak super jak ją malują. Największa głupota to Przy Agorze - to samo co przy Forcie Wola, pętla pod sygnalizatorem, trzeba się zatrzymać żeby wzbudzić. Dobrze że chociaż nie stałka. Przy dewajtis światła "typu Sady Żoliborskie", ze skróconym zielonym o jakieś 20 s. w stosunku do samochodowego. PKS Marymont to z kolei za długi czas na wymianę. Szkolne błędy do natychmiastowej poprawy, bo innym użytkownikom to nie ułatwia.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 lip 2011, 16:50

A kto maluje Marymoncką, że jest super?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 11 lip 2011, 19:06

Zdjęcie Miska doręczono do rąk własnych do ZDM. Zobaczymy, jak szybko poprawią. Aczkolwiek zaczynam się zastanawiać, czy to nie jakiś wandal przekręca tę blendę ilektoć ZDM ją właściwie ustawi.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 18 lip 2011, 12:58

I nikt nie wkleja? ;)

Obrazek
Warszawa będzie miała linię szybkiego tramwaju

Tramwaje Warszawskie otrzymały zgodę Urzędu Miasta na wprowadzenie modyfikacji sygnalizacji świetlnych z uwzględnieniem wysokiego poziomu priorytetów dla tramwajów na całym ciągu z Młocin przez Powstańców Śląskich i Połczyńską do Zajezdni Wolska. Po wybudowaniu brakującego odcinka torów i wprowadzeniu modyfikacji w sygnalizacji świetlnej Warszawa zyska w przyszłym roku pierwszą linię szybkiego tramwaju.

Ciąg linii tramwajowej wzdłuż ulicy Powstańców Śląskich, po wybudowaniu odcinka od Radiowej do bemowskiego ratusza, będzie tworzyć jednolitą tramwajową obwodnicę Warszawy dla północno - zachodnich dzielnic o długości aż trzynastu kilometrów. Właśnie na tej linii rozpoczęło się wprowadzanie priorytetów dla tramwajów w Warszawie - Pierwszym wdrożeniem była sygnalizacja świetlna w ciągu ul. Powstańców Śląskich, od pętli Nowe Bemowo do węzła Al. Reymonta na skrzyżowaniu z trasą w ciągu ul. Broniewskiego - informuje rzecznik Tramwajów Warszawskich Michał Powałka - Zastosowano tam wysoki poziom priorytetu, bazujący m.in. na redystrybucji nadwyżek sygnału zielonego, generowaniu dodatkowej fazy tramwajowej (tak, by tramwaj nie musiał czekać na następny cykl) a także, odcinkowo, koordynacji sygnalizacji uwzględniającej przebieg tramwaju - wyjaśnia.

- Przy budowie trasy tramwajowej węzeł Radiowa do węzła Bemowo Ratusz także zaprojektujemy sygnalizację świetlną z wysokim poziomem priorytetu dla tramwaju – oczekujemy, że na skrzyżowaniach międzywęzłowych będzie to priorytet pełny, tzw. bezwzględny, choć decydujący głos będzie miał oczywiście Inżynier Ruchu - przyznaje Powałka. Ta inwestycja, zamykająca obwodnicę tramwajową, ma być ukończona na początku przyszłego roku. Wprowadzanie priorytetu na całej linii z Młocin przez Powstańców Śląskich i Połczyńską do Zajezdni Wola potrwa trochę dłużej- Oczekujemy, że prace zakończą się w roku 2012, ale pierwsze zmodernizowane skrzyżowanie (wyjazd z parkingu przy Forcie Wola) zostanie uruchomione w ciągu kilku tygodni. Chcemy, by choć jedna linia tramwajowa w całości wykorzystywała ten odcinek – prawdopodobnie będzie to linia nr 10, wydłużona do pętli Metro Młociny, lecz ostateczną decyzję w tej sprawie podejmie Zarząd Transportu Miejskiego - zaznaczył Michał Powałka.

Nie znana jest na razie zakładana prędkość komunikacyjna tramwaju na całej obwodnicy, ale można szacować, że poziom priorytetu i wydzielone torowiska tramwajowe na całej linii pozwolą osiągnąć 24-25 km/h, czyli przekroczyć granicę tzw. szybkiego tramwaju. Z taką prędkością kursują już tramwaje w Krakowie i Poznaniu. Warto zauważyć, że Tramwaje Warszawskie planują bardzo wysoką prędkość komunikacyjną dla tramwaju prowadzącego z Młocin w przeciwnym kierunku - przez Trasę Mostu Północnego na Tarchomin.
http://www.rynek-kolejowy.pl/25728/Wars ... amwaju.htm
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lip 2011, 13:25

Po co, skoro Ty to zrobiłeś? :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 18 lip 2011, 20:17

Im bardziej patrzę na Powstańców Śląskich , tym mniej widzę nową linię tramwajową .
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lip 2011, 20:21

A ja dziś widziałem projekt organizacji ruchu na tę trasę. "Podwójne zielone" na szlaku plus detektory tam, gdzie trzeba (nawet pod 300 m od sygnalizatora) - zobaczymy, co zostanie po szatkownicy u IR.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 18 lip 2011, 20:24

Glonojad, Dzięki za info . Myślałem , że TW zapomniały o tej trasie .
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lip 2011, 20:39

Zapewniam Cię, że są tacy w TW, którzy przez nią spać nie mogą.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 18 lip 2011, 20:41

A na jakim etapie jest ta inwestycja?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lip 2011, 20:46

Projektowanie w różnych fazach. Sporo czasu zajęły niestety kolejne iteracje projektu u IR (choć skłamałbym pisząc, że zbędne).

MichalJ

Post autor: MichalJ » 18 lip 2011, 21:10

Ale jest już zatwierdzone przez IR, czy czekamy na kolejną iterację?

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 18 lip 2011, 21:10

Ktoś orientuje się może, czy było coś grzebane w tandemie plac Starynkiewicza - Dworzec Centralny? Dzisiaj ku najszczerszemu memu zdumieniu po spokojnym starcie i wcale nie szaleńczej jeździe od placu Starynkiewicza na Centralny moje 24 dotarło na pionową pałkę i jeszcze kolejne 24 (nota bene na Aleję Zieleniecką) jadące za nami zdązyło.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 18 lip 2011, 21:42

Wiesz, masz tam system adaptacyjny... Tę koordynację można przeprogramować z Centrum Sterowania Ruchem. A może system po prostu zgrywał offsety i przez krótką chwile było dobrze dla tramwajów. I pytanie co się w tym samym czasie działo w drugim kierunku.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lip 2011, 6:58

MichalJ pisze:Ale jest już zatwierdzone przez IR, czy czekamy na kolejną iterację?
Jest opinia komunikacyjna, teraz zatwierdza się projekt stałej organizacji ruchu w zakresie do PnB.

ODPOWIEDZ