Idea dzielenia
401 na dwie linie mnie nie przekonuje. Biorac pod uwage caly temat, liste propozycji i postow napisanych w tym temacie, rowniez to ze korzystam z tej linii na odcinku Dolina Sluzewiecka

Lopuszanska (niestety jednokierunkowo bo przystanku Lopuszanska

Dolina Sluzewiecka po prostu nie ma) chce zwrocic uwage na pare aspektow trasy tej linii.
1) Wezel Lopuszanska
No jest budowany, powstanie tam piekne rondo, dwie estakady, dwa wiadukty, za miesiac ma byc oddany ruch na rondzie (planowo, wiem bo tam pracuje uprzedzajac pytania) . Caly wezel oczywiscie jeszcze nie bedzie ukonczony, ale ten dziwny uklad tego skrzyzowania zostanie troche uproszczony, a w przyszlosci bedzie o wiele luzniej, gdyz Alejami prosto beda 3 pasy dolem, Lopuszanska

Pruszkow i Pruszkow

Lopuszanska gora bezkolizyjnie, wiec bedzie miodzio. No ale nie ma co sie cieszyc bo i tak sie zakorkuje, bo beda budowali wezel Salomea z Nowo-Lazurowa za jakis czas

. Mimo wszystko linia troche w tym miejscu przyspieszy, mozliwe tez ze nie bedzie korkow przy budowie Salomei, i naciagam troche historie
2) WKD Rakow
Nie powiem zeby byl to wykorzystywany przystanek na tej trasie, szczerze mowiac NZ mogloby spokojnie byc w tym miejscu.
3) Poludniowa obwodnica Warszawy (Konotopa - Wezel Pulawska)
Patrzac w przyszlosc wiadomo ze odciazy ta trasa w pewnym wzgledzie
401
4) Trasa NS
Fragment trasy NS budowany wraz z poludniowa obwodnica warszawy tez powinien odciazyc
401.
Wiem ze to troche teoretyzowanie, wiem ze to troche jest wszystko odlegle w czasie, wiem ze linia jest i tak sama w sobie dluga, wiec nawet przy przebudowie skrzyzowac, poprawianiu przejezdnosci czas przejazdu skaraca sie w wiekszosci przypadkow nieznacznie, ale mimo wszystko trzeba patrzec przyszlosciowo. Propozycje przyspieszenia
401 ? Moze buspasy ? Szukalem projektow gdzie maja powstac kolejne buspasy w Warszawie, ale niestety, nie pokrywaja sie one nigdzie z
401. Takim ciekawym miejscem gdzie duzo czasu sie traci (jak jade 189 z powrotem, ale
401 tez traci ) jest odcinek Doliny Sluzewieckiej. W sumie jezdzi tam duzo linii, duzo roznych potokow pasazerskich przejezdza tym fragmentem tej ulicy.
Zastanawia mnie duza rozbieznosc zdan. Niektorzy twierdza ze linia jest nieatrakcyjna z powodu trasy, niektorzy ze z powodu czasu przejazdu, i wlasciwie przez to traci jakiekolwiek szanse na spelnienie swojej funkcji.