Przebudowa Nowowiejskiej

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 06 sie 2011, 1:10

Ja to się zastanawiam, jak to jest, że ścieżkę rowerową można maznąć na czerwono, a bus-pasa nie? :-"

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 sie 2011, 8:16

Nie ścieżkę, tylko przejazd.

[ Dodano: |6 Sie 2011|, 2011 08:18 ]
SSSR pisze:Jest trochę dziwne, że tramwaje wpuszczają roerzystów na tory, a potem płaczą, że to zły pomysł.
ROTFL. Nie wpadłeś na to, że kazano im to zrobić?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

SSSR

Post autor: SSSR » 06 sie 2011, 10:59

Glonojad pisze:Nie ścieżkę, tylko przejazd.

[ Dodano: |6 Sie 2011|, 2011 08:18 ]
SSSR pisze:Jest trochę dziwne, że tramwaje wpuszczają roerzystów na tory, a potem płaczą, że to zły pomysł.
ROTFL. Nie wpadłeś na to, że kazano im to zrobić?
Jak sądzę, Tramwaje dostały wynóg budowy DDR w ciągu Nowowiejskiej, bez wskazywania konkretnych rozwiązań, i sądzę, że jest to wymóg słuszny. Ale konkretnego rozwiązania nikt ich chyba nie podsuwał?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 sie 2011, 11:54

Za to mógł nie chcieć uzgodnić rozwiązań innych.

Na przykład konserwator zabytków nie uzgodnił okrągłej wyspy na pl. Politechniki, więc musi być taka jajowata, jak była :mur:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 sie 2011, 21:15

SSSR pisze:
Glonojad pisze:Nie ścieżkę, tylko przejazd.

[ Dodano: |6 Sie 2011|, 2011 08:18 ] ROTFL. Nie wpadłeś na to, że kazano im to zrobić?
Jak sądzę, Tramwaje dostały wynóg budowy DDR w ciągu Nowowiejskiej, bez wskazywania konkretnych rozwiązań, i sądzę, że jest to wymóg słuszny. Ale konkretnego rozwiązania nikt ich chyba nie podsuwał?
To źle sądzisz.

Swoją drogą, w sieci można podobno znaleźć liczne żale na rozwiązanie z tymi rowerzystami i wizje licznych zgonów z tego powodu... a czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić, czym tak naprawdę różni się to rozwiązanie od np. Stalowej, gdzie rowerzysta także jeździ po jezdni, czyli - ze względu na parkujące samochody - po torach?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Lonik

Post autor: Lonik » 13 sie 2011, 8:46

Glonojad pisze:I jak? Moim zdaniem jest ciszej, ku mojemu szczeremu zaskoczeniu (nie wierzyłem, że szlifowanie da tak wyraźny efekt) zresztą.
Jak po przeszlifowaniu szyny smaruje się jakąś mazią smaro-podobną.
Glonojad pisze: Swoją drogą, w sieci można podobno znaleźć liczne żale na rozwiązanie z tymi rowerzystami i wizje licznych zgonów z tego powodu... a czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić, czym tak naprawdę różni się to rozwiązanie od np. Stalowej, gdzie rowerzysta także jeździ po jezdni, czyli - ze względu na parkujące samochody - po torach?
Aby móc jeździć po ulicy trzeba znać minimum przepisy z KRD (Karta Rowerowa w przypadku małoletnich i staż w oswojeniu się z ruchem ulicznym oraz wyobraźnia w przypadku pełnoletnich), aby jeździć po ścieżce, to nie trzeba znać przepisów. No jedynie jeden punkt. Rowerzysta ma pierwszeństwo przed innymi uczestnikami ruchu drogowego.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 19 sie 2011, 21:59

Powrócę do tematu ścieżki rowerowej na torowisku. Motorniczowie skarżą się na nią. Można też tam spotykać nadzór ruchu. Wszyscy z TW zgodnie twierdzą że tej ścieżki nie powinno tam być (szefostwo opinii nie wydało). Miejski Inżynier Ruchu nie widzi w tym nic dziwnego. Mówił że takie rozwiązanie podpatrzył w innych europejskich miastach i dodał że wszyscy u nas się przyzwyczają do tej ścieżki. Było o tym w materiale Łukasza Wieczorka w programie "Polska i Świat" w TVN24.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 sie 2011, 22:20

Bywalec pisze:Wszyscy z TW zgodnie twierdzą że tej ścieżki nie powinno tam być (szefostwo opinii nie wydało).
Nie wszyscy.

W ogóle to jakaś histeria. A na Stalowej rower może jechać po torach?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sie 2011, 7:54

Bywalec pisze:(szefostwo opinii nie wydało).
Nieprawda.

[ Dodano: |20 Sie 2011|, 2011 07:55 ]
Lonik pisze:
Glonojad pisze:I jak? Moim zdaniem jest ciszej, ku mojemu szczeremu zaskoczeniu (nie wierzyłem, że szlifowanie da tak wyraźny efekt) zresztą.
Jak po przeszlifowaniu szyny smaruje się jakąś mazią smaro-podobną.
Z cyklu legendy miejskie opowiadane pomiędzy motorniczymi.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 20 sie 2011, 8:52

Glonojad pisze:
Bywalec pisze:(szefostwo opinii nie wydało).
Nieprawda.
No może i racja, trochę źle po pierwszym obejrzeniu materiału zapamiętałem.
WIDEO
Obrazek

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 20 sie 2011, 15:23

A poprawiono już oznakowanie od strony pl. Zbawiciela? Bo jeszcze przedwczoraj stał tam goły zakaz wjazdu, czyli rowerzysta formalnie nie mógł wjechać ścieżkę na torach. Na logikę wychodziłoby, że rowerzysta może jechać albo na czołowe z tramwajem, albo wcale.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 20 sie 2011, 16:07

KLIK
Obrazek
Tramwajarze nie chcą
ścieżki na torowisku

Od niedawna można testować ścieżkę rowerową wytyczoną środkiem torowiska tramwajowego. Cykliści są zadowoleni, ale takiemu rozwiązaniu sprzeciwiają się motorniczowie. Tramwajarze chcą przekonać miejskiego inżyniera ruchu do jej zlikwidowania - informuje reporter programu "Polska i świat".

Ścieżka biegnąca między szynami znajduje się wokolicy pl. Zbawiciela. Tydzień temu pisaliśmy, że pomysł budzi kontrowersje wśród warszawiaków. Ale niezadowoleni są także motorniczowie.

"W ogóle ruch jest niebezpieczny"

- Rowerzysta wyskakuje przede mną. Jeżeli nierozważnie wjedzie przed pojazdem szynowym, to na pewno dojdzie do tragedii. Nie pomyślane w ogóle - tak kierujący tramwajem ocenia nową drogę dla rowerów w rozmowie z reporterem TVN24 Łukaszem Wieczorkiem.

Janusz Galas, miejski inżynier ruchu uważa, że obawy są przesadzone. - W ogóle ruch jest niebezpieczny. Jeśli wyjdziemy z tego założenia, to wszystko jest niebezpieczne - komentuje protesty.

Poproszą inżyniera o zmianę

Skarg od motorniczych było jednak tak dużo, że sprawą zajął się nadzór ruchu. Specjaliści z Tramwajów Warszawskich sprawdzają, czy taka ścieżka naraża rowerzystów na zwiększone niebezpieczeństwo. - Myślę, że szefowie naszej firmy na pewno będą prosić inżyniera ruchu, żeby to zmienił - mówi Rafal Czarzasty, instruktor nadzoru ruchu.

Miejski inżynier ruchu spodziewa się, że emocje opadną, kiedy warszawiacy po prostu oswoją się z nowym rozwiązaniem. - To jest nic szczególnego. Ale to pierwsza taka sytuacja w Warszawie, dlatego budzi kontrowersje. Myślę, że ludzie przyzwyczają się również do ruchu rowerowego na torowiskach tramwajowych - uważa Janusz Galas.
Obrazek

kajo

Post autor: kajo » 20 sie 2011, 16:10

Szeregowy_Równoległy pisze:A poprawiono już oznakowanie od strony pl. Zbawiciela? Bo jeszcze przedwczoraj stał tam goły zakaz wjazdu, czyli rowerzysta formalnie nie mógł wjechać ścieżkę na torach. Na logikę wychodziłoby, że rowerzysta może jechać albo na czołowe z tramwajem, albo wcale.
Stan obecny: http://www.zm.org.pl/?a=nowowiejska_um-118
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 20 sie 2011, 16:40

Ja tam bardziej bym się obawiał o prędkość przejazdu tramwajów ;)
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 20 sie 2011, 19:33

ZM pisze:Najbardziej konfliktowa (choć niekoniecznie niebezpieczna) sytuacja może mieć miejsce, kiedy w krótkich odstępach czasu na przystanek wjedzie tramwaj, rowerzysta i tramwaj. Wprawdzie pojawia się tu tylko 12 tramwajów na godzinę, ale konstruując rozkład ZTM zadbał o to, by jeździły one parami. Długość peronu jest obliczona na dwa tramwaje, w związku z czym temu drugiemu zabraknie kilku metrów, by zatrzymać się na przystanku. Metry te można było bez problemu uzyskać przysuwając przejście dla pieszych do Waryńskiego, ale lepszym rozwiązaniem byłoby nie wydłużenie, ale skrócenie peronu, koordynacja rozkładów i skrócenie cyklu sygnalizacji na skrzyżowaniu z Waryńskiego.
(-o< A najlepiej wysłanie tramwajów na drzewo. ZM naprawdę ma słaby kontakt z rzeczywistością... Jestem ciekaw jak autor skoordynowałby 10 jadącą przez całe miasto z duetem 14/35. Skrócenie cyklu na światłach też jest ciekawym pomysłem biorąc pod uwagę ilość jadących nią autobusów vs liczba rowerzystów jadących Nowowiejską.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

ODPOWIEDZ