Trasa tramwajowa na Tarchomin i Nowodwory

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 14 sie 2011, 16:52

Bywalec pisze:
MisiekK pisze:Nie - 28 lepsze:
- kasacja 509 i 302 - dojazd i do Wileńskiego i do Wschodniego,
- kasacja 186 - przesiadka przy Parku Olszyna w 414,
- kasacja 503 - przesiadka przy Aspekcie na 116.
:shock: Trudno mi to sobie wyobrazić.
Przecież tak Glon jak i MisiekK robią sobie jawne jaja...
MisiekK pisze:Wiesz dobrze, że tacy ludzie na rynku są. Tylko trzeba im ZAPŁACIĆ odpowiednio.
O! To-to, dokładnie.
MisiekK pisze:Na każdym spotkaniu dotyczącym jakieś inwestycji w każdej dzielnicy ludzie drą japę, bo niezadowoleni przychodzą zawsze. To, że przyszło pogardłować kilka osób nie znaczy, że wszyscy są przeciw.
Wiem o tym doskonale. Tyle, że jakoś nie słyszałem np. tylu protestów przy okazji tramwaju na PŚ (chociaż skala inwestycji nie ta)... ba, nawet chyba te nieszczęsne S-8, wyrządzające mieszkańcom dzielnicy faktycznie sporo szkód, a mało pożytku dające, nie budziło takich jazgotów... ale może już mi się pamięć zatarła. W każdym razie nigdzie nie twierdzę, że wszyscy na Tarchominie są przeciw, a że dużo jest szczekania przeciw - i przy takiej realizacji na 1/14 gwizdka może być ich jeszcze więcej - tym razem słusznie. (-(

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 sie 2011, 19:21

drja pisze:
MisiekK pisze:Wiesz dobrze, że tacy ludzie na rynku są. Tylko trzeba im ZAPŁACIĆ odpowiednio.
O! To-to, dokładnie.
A pamiętacie, jaki był jazgot w sprawie premii dla urzędników? A tymi premiami Ratusz obchodził jakieś prawne ograniczenia płac samorządowych chyba...

Prawda jest taka, że moim zdaniem cena polityczna z zawalenie jakiejś inwestycji jest niższa, niż za podbijanie pensji urzędnikom. Nad czym wypada boleć, bo skutek, jaki jest, każdy widzi.

A zresztą zaraz się tu odezwą głosy, że urzędnicy to darmozjady i płacić im nie należy... :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 sie 2011, 19:58

drja pisze:chyba te nieszczęsne S-8, wyrządzające mieszkańcom dzielnicy faktycznie sporo szkód, a mało pożytku dające, nie budziło takich jazgotów...
Podpisy przeciw budowie, siłowe wywłaszczenia, a łomoty o ekrany trwają do dziś.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sie 2011, 21:50

drja pisze:
O! To-to, dokładnie.
A ponieważ m zapłacić nie można, bo widełki, bo media, bo związki zawodowe etc., to tak, jakby ich nie było.

Zresztą ludzi nieomylnych jest bardzo, bardzo mało i zawsze będą mieli coś ciekawszego do roboty niż praca w urzędzie. Podkręcanie restrykcji przyczyni się owszem do wzrostu cen pracy fachowców, bo będą musieli sobie pokupować ubezpieczenia (OC?) od odpowiedzialności.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 14 sie 2011, 22:44

Bastian pisze:A zresztą zaraz się tu odezwą głosy, że urzędnicy to darmozjady i płacić im nie należy... :P
Płacić, płacić. Ja tam nie widzę w tym nic złego. Oczywiście fachowcom, nie zastępom biurew od picia kawki. No i z jednym ale: płacę to wymagam. Proste. Kłopot w tym, że u nas premie leciały za nic, a wręcz ludziom ze sporymi zasługami ujemnymi.
ATSD, problemy z takimi inwestycjami, zaczynają się IMHO głębiej, niż tylko w zatrudnieniu i płacach. Raczej w mentalności robienia po linii najmniejszego oporu, and let's just pretend we're optimistic. Polska mentalność. A potem tak to wyłazi. Nie jest winą urzędu, że mamy takie społeczeństwo, jakie mamy, ale jest winą, że procedury tego nie uwzględniają.
MisiekK pisze:Podpisy przeciw budowie, siłowe wywłaszczenia, a łomoty o ekrany trwają do dziś.
Dobra, wygrałeś. Choć akurat te ekrany to jest racja - gdaka wydymała ludzi i urząd dzielnicy, aż miło. Tak ze 4.5 metra miejscami. To co się dziwić? Aczkolwiek jest drobna różnica między ścigaczami z V=200km/h o północy, a Swingami za dnia, przynajmniej dla mnie. Dla tych krzykaczy z Tarcho - widać, nie. :-?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 sie 2011, 22:46

ciekawe tylko, czy ten trójkąt nie okaże się bardzo długotrwałą prowizorką...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 sie 2011, 23:33

MeWa pisze:ciekawe tylko, czy ten trójkąt nie okaże się bardzo długotrwałą prowizorką...
Tego się obawiam:-( Ale zagwarantuje zatrudnienie dla wielu instruktorów NR.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 14 sie 2011, 23:36

Nie - 28 lepsze:
- kasacja 509 i 302 - dojazd i do Wileńskiego i do Wschodniego,
- kasacja 186 - przesiadka przy Parku Olszyna w 414,
- kasacja 503 - przesiadka przy Aspekcie na 116.
Na pewno zachęcisz wiele osób do korzystania z transportu publicznego. Gratuluje "świetnych" pomysłów. Co jeszcze chcesz skasować :?: Ja naprawdę rozumiem że po otwarciu TMP do piachu pójdą 508, E4 i E8; ale może nie rozwalajmy wszystkich ciągów komunikacyjnych przez namiastkę tramwaju na Tarchominie ](*,)
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 sie 2011, 23:43

drja pisze:Dobra, wygrałeś.
Po prostu pokazuję ci, że protesty tarchomińskie nie różnią sie od innych i nie ma co ich demonizować.
drja pisze:Aczkolwiek jest drobna różnica między ścigaczami z V=200km/h o północy, a Swingami za dnia
Ludze patrzą na tramwaje przez pryzmat 13N a dodatkowo roztacza im się wizje zabójczego hałasu z Nowowiejskiej.
drja pisze:Dla tych krzykaczy z Tarcho - widać, nie. :-?
Widać tak samo jak i innych.
zeus pisze:Gratuluje "świetnych" pomysłów.
Następny nie zrozumiał ironii:-)

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 15 sie 2011, 0:18

MisiekK pisze:Po prostu pokazuję ci, że protesty tarchomińskie nie różnią sie od innych i nie ma co ich demonizować.
Pewnie tak, choć o nich zdecydowanie jest głośno "w mediach". Albo mają taką siłę przebicia, albo jest to druga pochodna napięć społecznych, widocznych w pomyjach na przytoczonym już przeze mnie forum (te trolle stamtąd dzieli, niestety, krótszy dystans od Joe Average'a, niż fachowe opinie, czy nam się to podoba, czy nie)
MisiekK pisze:Ludze patrzą na tramwaje przez pryzmat 13N a dodatkowo roztacza im się wizje zabójczego hałasu z Nowowiejskiej.
I to jest kolejny kamyczek do ogródka "dupodajnego" administracji. Choć, wydajemisię, że dość dobitnie ZTM na spotkaniach podkreślał, że na tą trasę pojadą Swingi, ale może to - jak mówisz - nie dotarło.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 15 sie 2011, 9:10

MisiekK pisze:
MeWa pisze:ciekawe tylko, czy ten trójkąt nie okaże się bardzo długotrwałą prowizorką...
Tego się obawiam:-( Ale zagwarantuje zatrudnienie dla wielu instruktorów NR.
Dlatego lepiej by było, gdyby ta prowizorka się nie pojawiała wcale - tzn. poczekać z tramwajem na moście aż do pętli na Mehoffera, a do Młocin dowozić autobusami. Byłaby przynajmniej motywacja dla władz.. Byłaby przynajmniej motywacja dla władz.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 15 sie 2011, 14:45

drja pisze:Pewnie tak, choć o nich zdecydowanie jest głośno "w mediach". Albo mają taką siłę przebicia,
O tej inwestycji po prostu się dużo mówi, cały czas przedstawiciele ZMID zapraszają różych pismaków i rozciągają przed nimi obraz krainy wiecznej szczęśliwości po zbudowaniu mostu. Stąd też i dużo się mówi o innych aspektach tej inwestycji. Przypominam czas budowy węzła Ostrobramska/Marsa, kiedy to przez miesiące nie schodziła z czołówek sprawa komisu Bogdan-Car - miałeś tam dokładnie to samo.
drja pisze:Choć, wydajemisię, że dość dobitnie ZTM na spotkaniach podkreślał, że na tą trasę pojadą Swingi, ale może to - jak mówisz - nie dotarło.
Owszem - Swingi, ale zauważ, że ludzie z Białołęki wysiadający na Marymoncie widzą najczęściej na linii 17 wagony 13N i taki jest dla nich obraz tramwaju w stolicy.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 23 sie 2011, 15:07

Od jakiegoś czasu chcę zaprosić ZTM na spotkanie z mieszkańcami w sprawie tramwaju:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/spotka ... aj-ztm.pdf
http://radny.com.pl/dok2kadencja/spotka ... j-ztm-.pdf
Ale ZTM ciągle ma kłody pod nogami, które uniemożliwiają uczestnictwo.
A to kolizja ze spotkaniem w sprawie II linii metra:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/spotka ... aj_ztm.jpg
A tak przy okazji ten cykl spotkań to ile liczył spotkań?

A to decyzję uchylono:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/spotka ... aj_ztm.jpg
Szacuję, że nowa decyzja będzie w listopadzie/grudniu, jeśli nie później.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 02 wrz 2011, 18:06

Opóźnia się budowa linii tramwajowej na Tarchomin

Aż dwa lata może wynieść opóźnienie w budowie linii tramwajowej na warszawski Tarchomin. Tramwaj ma ułatwić mieszkańcom dojazd do centrum. Inwestycja została jednak czasowo zawieszona.

Zarząd Transportu Miejskiego tłumaczy, że inwestycja jest bardzo skomplikowana i mają problem ze skompletowaniem całej dokumentacji. Linia miała być gotowa do końca tego roku, tymczasem inwestor nadal nie dostał pozwolenia na budowę. Mieszkańcy Tarchomina bezradnie rozkładają ręce. Jak się chce jechać rano do centrum to jest masakra. Miała być cudowna, szybka linia tramwajowa i co? Koniec! - mówią.

Brak pozwoleń to jednak nie jedyny problem. Nawet gdyby szyny zostały położone w terminie to tramwaj nie miałby jak przejechać przez Wisłę. Co najmniej pół roku opóźnienia ma budowa wiaduktu tramwajowego przy Moście Północnym. Będzie jeździła inna komunikacja, to znaczy autobusy i będzie można przedostać się mostem północnym z jednego brzegu na drugi - wyjaśnia urzędniczka z Zarządu Dróg i Mostów.

A i to pod warunkiem, że autobusy nie staną w korkach i pod warunkiem, że Most Północny do końca tego roku powstanie. Jeśli kogoś miałoby to zdziwić - ta budowa również jest opóźniona.
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-o ... nId,357382

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 wrz 2011, 22:44

Dział inwestycyjny w ZTM-ie to chyba powinien zajmować się tylko stawianiem słupków i ławek - może przynajmniej z tym daliby sobie radę...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ