[Hydepark] Tramwaje Warszawskie
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Warto wspomnieć, że Konstal posiadał w pewnym momencie licencję na produkcję klonów Bremena. Do produkcji nie doszło, choć nie wiem, czy przyczyną było przejęcie przez Alsthom Konstalu, czy AdTranzu przez Bombardiera...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Skoro już mowa o prototypach i nieznanych konstrukcjach - czy czasem ich nie rysowałeś? Mam na myśli, na przykład, wzmocnioną stopiątkę (bodaj 109N) czy ten długi wagon nieprzegubowy (nie pamiętam oznaczenia).TLG pisze:...Prototyp odstawiono. Później próbowano istniejący prototyp przeprojektować i przebudować na tramwaj niskopodłogowy 110Nx, ale - jak słyszałem - spowodowało by to złożenie się nadwozia do środka. Prototyp zezłomowano po przejęciu Konstalu przez GEC ALSTHOM.
Rysowałeś.mamadoo pisze:Skoro już mowa o prototypach i nieznanych konstrukcjach - czy czasem ich nie rysowałeś?
108N. W dwóch wersjach: pierwsza http://images48.fotosik.pl/207/3d5d5bb25ea8aabd.jpg i druga, której budowa ruszyła, ale ostatecznie zamienił się on w 805Nb i trafił do Grudziądza. Różnić się miał od zwykłej stopiątki dwiema osobnymi maszynami drzwiowymi i szafką bezpiecznikową ustawioną równolegle względem skosu wagonu.mamadoo pisze:Mam na myśli, na przykład, wzmocnioną stopiątkę (bodaj 109N)
104N. Także były dwie opcje: pierwsza jak na obrazku http://images43.fotosik.pl/83/9ad650d44554058d.jpg i druga z całym skosem pudła. Nie znalazły nabywcy z powodu przekraczania skrajni na łukach.mamadoo pisze:ten długi wagon nieprzegubowy (nie pamiętam oznaczenia).
15/12/2005-12/7/2019
Mówisz i masz: www.tramlog.fotosik.plmamadoo pisze:Masz jakiś własny profil (lub coś w tym rodzaju) na fotosiku, z pracami które pokazujesz?
15/12/2005-12/7/2019
Bardzo przyjemnie się ogląda. Czy to jest może projekt dla poznańskiej pestki?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/254 ... cf945.html
Coś czytałem kiedyś na temat trójczłonowca na tę trasę...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/254 ... cf945.html
Coś czytałem kiedyś na temat trójczłonowca na tę trasę...
Tak, to jest 107N. Druga wersja tego projektu zakładała, że będzie to wagon z rozkładanymi schodkami typu "stadtbahn". Równolegle na PST zakładano jednak wprowadzenie taboru kolejowego - jednostek 8WE, których wersja zasilana z trzeciej szyny przewidywana była w pewnym momencie także dla warszawskiego metra (widać w przebiegu trasy ślady po tych założeniach, na samej budowie pracował też tabor kolejowy w tym trakcyjny). Gdzieś zetknąłem się także z jakimś branżowym periodykiem z 1982r, gdzie przewidywano budowę szybkiego tramwaju w Tarnowie, po którym miały kursować 107N.mamadoo pisze:Czy to jest może projekt dla poznańskiej pestki?
15/12/2005-12/7/2019
Już od dłuższego czasu widzę, że na tramwajach pojawiły się jakieś białe znaczki na dole pudła. I to nie tylko na warszawskich bo jak byłem w Krakowie to tam też coś takiego miały. Dziś w metrze zobaczyłem te symbole na ruskich składach. Co to jest, po co?
^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...
Miejsca gdzie można zaczepić hak przy podnoszeniu?Czotyk pisze:Już od dłuższego czasu widzę, że na tramwajach pojawiły się jakieś białe znaczki na dole pudła. I to nie tylko na warszawskich bo jak byłem w Krakowie to tam też coś takiego miały. Dziś w metrze zobaczyłem te symbole na ruskich składach. Co to jest, po co?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- gregory5576
- Kontakt:
Ludziska walą drzwiami i oknami do T.W.
[ Dodano: |6 Wrz 2011|, 2011 13:16 ]
Nie wiem czy w dobrym podforum to umieściłem modowie najwyrzej to gdzieś przeniosą/skasują.
[ Dodano: |6 Wrz 2011|, 2011 13:16 ]
Nie wiem czy w dobrym podforum to umieściłem modowie najwyrzej to gdzieś przeniosą/skasują.