Prawko i lewko
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
-
Stary Pingwin
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Tak jest, wyraźnie mówi o tym Art. 14 Kodeksu Drogowego:
Zabrania się:
wchodzenia na jezdnię:
* bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,
* spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi;
Zabrania się:
wchodzenia na jezdnię:
* bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,
* spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi;
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
Jeśli pasy ruchu są niewyznaczone to traktuje się je jako jeden pas. Wtedy ten z prawej ma pierwszeństwo. Konsekwencją tego jest też zakaz wyprzedzania z prawej czyli jesli ktoś jedzie przy lewej części i wyprzedzam go "moim intuicyjnym" z prawej to łamię przepisy chcąc miec przed nim pierwszeństwoSzeregowy_Równoległy pisze:Czemu gorzej? Moim zdaniem analogicznie - kończy ci się twój, prawy, nie wyznaczony pas, więc zmieniasz na lewy sygnalizując, ustępując i zachowując.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bardzo podejrzana interpretacja. Vide: Obozowa.KwZ pisze:A mnie uczyli, że jak dwa samochody mogą jechać do przodu koło siebie, to już są dwa pasy. Nawet jak nie są wyznaczone.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
No i to jest właśnie dyskusyjne, bo:KwZ pisze: mnie uczyli, że jak dwa samochody mogą jechać do przodu koło siebie, to już są dwa pasy. Nawet jak nie są wyznaczone.
Art.2 PoRD7) pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nie oznaczony znakami drogowymi,
Ale w przypadku kolizji dwóch pojazdów ten z prawej może powiedzieć że dlaniego nie było wystarczająco dużo miejsca i ten z lewej nie mógł tak jechać. I wtedy Policja albo sąd będzie musiał orzec co to znaczy "wystarczający".
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej,
2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
Tam jest generalnie zasada, że kto sprytniejszy ten szybciej przejedzie. Ja tam czesto jeździłem nauką jazdy na odcinku od Trasy Toruńskiej na Bemowo to instruktor kazał mi sie trzymać prawej strony, żeby zrobić drugi pas dla jadących szybciej,.Bastian pisze:Bardzo podejrzana interpretacja. Vide: Obozowa.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Będzie, panowie policjanci biorą wtedy kółka na patykach i mierzą szerokość jezdni, jeśli stwierdzą, że dwa pojazdy powinny się zmieścić (z zachowaniem sensownych marginesów) to patrzą, gdzie nastąpiło spotkanie i na tej podstawie ustalają kto zmieniał niewyznaczony pas. Sprawdzone, wygrane
Problem jest jeśli nie ma śladów na jezdni, wtedy nie rozstrzygają, a sprawa trafia do sądu.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Większość samochodów na naszych ulicach pochodzi z czasów, kiedy sukcesem były dwie poduszki powietrzne, a ty o obowiązkowym ABS? A ślady na jezdni to nie tylko ślady hamowania, w tym konkretnym przypadku uratowało mnie szkło z prawego reflektora. Było na tam lewym pasie, że bardziej nie można.
ABS obowiązkowy od 2000-któregoś na mocy porozumienia europejskich producentów samochodów i znając swoje szczęście to akurat trafi się taka brykaSzeregowy_Równoległy pisze:Większość samochodów na naszych ulicach pochodzi z czasów, kiedy sukcesem były dwie poduszki powietrzne, a ty o obowiązkowym ABS?
Oj tam, oj tam. Doleciało po uderzeniuSzeregowy_Równoległy pisze:w tym konkretnym przypadku uratowało mnie szkło z prawego reflektora. Było na tam lewym pasie, że bardziej nie można.
I bądź tu mądry