Komunikacja podmiejska

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
Nolem

Post autor: Nolem » 02 wrz 2011, 11:42

florekf pisze:
zigirin pisze:Objazd jest fikcją:) Kierowcy mówili, że ztm narobił zamieszania, bo oni jako przewoźnik nie widzieli problemu w przejechaniu po terenie budowy.

Co do wyświetlacza, nie umieli go uruchomić. Kursem o 22 z Wawy jechałem i na oś.Potio jakiś Pan wsiadł i jednemu z nich pokazał jak to zrobić;P
Nie ma co słuchać kierowców, bo prawda jest taka że linia w środę po południu nie nadawała sie do uruchomienia .
Napisałbym, że nie tylko w środę popołudniu... Przejazd "na styk" pomiędzy wykopami, a świeżo ułożonym krawężnikiem na który nie ma najmniejszej szansy wjechać, sprzęt budowlany usuwany z drogi na czas przejazdu autobusu. O sposobie zawracania w Brześciu przez litość nie wspomnę. Generalnie na tamtym odcinku bardziej 742 przypomina linię wycieczkową po placu budowy niż regularną linię. ;-)
Do tego dołożyłbym niesamowity chaos informacyjny: braki w oznakowaniu przystankowym w Konstancinie na trasie objazdowej, informacja o zmianie trasy i zawieszeniu kursów do Góry Kalwarii na odcinku Słomczyn - Brzeście (to miłe problemem było... jak już zostało wspomniane kursowanie po trasie "podstawowej"), do tego dołożyłbym popołudniu spore spóźnienia przez co rozkład jazdy właściwie nie istniał dla kursów wracających do Warszawy (tu akurat kwestia "asfaltowania" ronda w Konstancinie "pod ruchem"). W skrócie nie wiadomo było, czy, kiedy i z której strony pojawi się kolejny autobus.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 wrz 2011, 12:42

reserved pisze:
ashir pisze:to zauważyłem znak wjazdu jazdy,
? :D
Dobrze, że nie njazdy.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

zigirin

Post autor: zigirin » 02 wrz 2011, 13:51

To prawda burdel był, ale początki bywają trudne.Co do frekwencji widać, to widać kursy którymi jedzie kilka osób, ale także widać te którymi jedzie więcej pasażerów. I dobrze, bo będzie wiadomo jak można ewentualnie skorygować rozkład. Dziś rano na przykład przeżyłem zaskoczenie. Jechałem kursem o godzinie 4.18 z Góry i wsiadając na swoim przystanku liczyłem, że będę sam, a tutaj zaskoczenia już 5 osób w autobusie. O tej godzinie uważam, że frekwencja całkiem niezła;P

ashir

Post autor: ashir » 02 wrz 2011, 19:48

zigirin pisze:To prawda burdel był, ale początki bywają trudne.Co do frekwencji widać, to widać kursy którymi jedzie kilka osób, ale także widać te którymi jedzie więcej pasażerów. I dobrze, bo będzie wiadomo jak można ewentualnie skorygować rozkład. Dziś rano na przykład przeżyłem zaskoczenie. Jechałem kursem o godzinie 4.18 z Góry i wsiadając na swoim przystanku liczyłem, że będę sam, a tutaj zaskoczenia już 5 osób w autobusie. O tej godzinie uważam, że frekwencja całkiem niezła;P
A wczoraj w kursie o 4:18 z Góry Kalwarii jechały 4 osoby, tak kierowca mówił. ;-)

bepe

Post autor: bepe » 02 wrz 2011, 20:19

Z mojej dzisiejszej obserwacji wynika, ze ta linia to może być "szczał" w dziesiątkę. O 14.49 (kier. Brześce) z MW wyjechało 25 osób, na Wilanowie dosiadło dalsze co najmniej 10 (bardzo dużo młodzieży szkolnej) i taki stan utrzymał się do os. Konstancja, gdzie wysiadłem. Autobus całkiem wygodny, klima chodziła (choć nie mocno), kierowca jechał bardzo sprawnie (do tego stopnia, ze właśnie na os. Konstancja stał i zbijał przyspieszenie).

W przeciwnym kierunku w przeciwpotoku (kurs z Góry Kalwarii - przyjechał opóźniony prawie 10 minut) było ok. 10 osób. Również działała klimatyzacja. Niestety, kierowca w Warszawie nie zatrzymał się na niektórych przystankach stałych (przyjmijmy, że to problemy wynikające z braku doświadczenia i wkrótce zostanie to wyeliminowane). Na MW wsiadło do niego chyba jeszcze więcej ludzi niż do tego z 14.49.

W żadnym z pojazdów nie działał wyświetlacz. Na rozkładach trasa podstawowa do Brześc (?), a do GK oznaczone literką "g". Na naklejkach w pojeździe odwrotnie - trasa podstawowa do GK, a kurs do krańca Brześce oznaczony jako kurs skrócony. ZTM koniecznie powinien to poprawić.

Widać, że ludzie w Powsinie nie poznali jeszcze nowego taboru. Na większości mijanych przystanków ludzie stali, ale nie machali, więc autobus jechał dalej.

Ogólne wrażenia - pozytywne. Miejmy nadzieję, że w przyszłych latach będą pieniądze na tę linię (zwłaszcza, ze łatwiej jest czegoś ludziom nie dać niż dać i potem zabrać).

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 02 wrz 2011, 20:22

Czemu 742 do Brześc ma dechy "trasa skrócona"? :mur:

Wg mapy i rozkłądu to trasa podstawowa... 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MALIN

Post autor: MALIN » 02 wrz 2011, 21:44

W ogóle informacja o przystankach naklejona na szybę to dobry pomysł ?
Transport to życie, transport to pasja, transport to miłość, rzecz jasna 8-)

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 02 wrz 2011, 21:50

MALIN pisze:W ogóle informacja o przystankach naklejona na szybę to dobry pomysł ?
Jeśli autobusy nie jeżdżą nigdzie indziej, to co za różnica...

Kiedyś pierwsze ubooty (te białe) miały tak ponaklejane, a pojawiały się na różnych liniach (odklejali?).
ŁK

Awatar użytkownika
MALIN

Post autor: MALIN » 02 wrz 2011, 21:59

Spox.
Czemu na 710 dzisiaj tylko 2 Ikarusy były ? A powinno być 5/5 SU18 :-k
Transport to życie, transport to pasja, transport to miłość, rzecz jasna 8-)

ashir

Post autor: ashir » 02 wrz 2011, 22:03

A bo tak wysłał sobie dyspozytor.

zigirin

Post autor: zigirin » 02 wrz 2011, 23:25

Wolfchen pisze:Czemu 742 do Brześc ma dechy "trasa skrócona"? :mur:

Wg mapy i rozkłądu to trasa podstawowa... 8-(
Nie ma dech trasa skrócona, jedynie na papierowej naklejce na przedniej szybie kursy do Brześc mają info Brześce. Na dechach ma trasę do Góry oznaczoną i to jest problem, bo powinien mieć dechy Brześce i wariantowo do Góry, albo po prostu ten co jedzie do Brześc powinien mieć dechy, czy też nakklejkę z trasą kończącą w Brześcach.

Co do brak wyświetlaczy, to w jednym wozie działa i widać tylko sam numer, zaś jeśli idzie o brak zatrzymywania się na stałych, to jeden kierowca jest, który nie ogarnia tematu. Zwróciłem mu uwagę dziś, to popatrzył i powątpiewał, ale przyznał rację;P Nauczą się

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 02 wrz 2011, 23:28

zigirin pisze:Nie ma dech trasa skrócona, jedynie na papierowej naklejce na przedniej szybie kursy do Brześc mają info Brześce.
O, to. Właśnie o to mi chodziło ;)
zigirin pisze:Na dechach ma trasę do Góry oznaczoną i to jest problem, bo powinien mieć dechy Brześce i wariantowo do Góry, albo po prostu ten co jedzie do Brześc powinien mieć dechy, czy też nakklejkę z trasą kończącą w Brześcach.
Powinny być dwie osobne dechy: WILANOWSKA - BRZEŚCE i WILANOWSKA - GÓRA KALWARIA. Ale przy naklejkach trudno to zrobić, trzeba by było ciągle je naklejać i zrywać ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

bepe

Post autor: bepe » 02 wrz 2011, 23:37

Ale tak właśnie jest. Ten o 14.49 miał naklejkę z koralikami do Brześc, a nad nimi żółtą ramkę z napisem "Kurs skrócony".

Awatar użytkownika
Bon Jovi

Post autor: Bon Jovi » 03 wrz 2011, 0:01

Czy może ktos wrzucić zdjęcie wozu / wozów jakie jeżdżą na lini 742? Nie pracuje w tym miesiącu w tych okolicach, a chciałbym, zobaczyc jak sie prezentuje tabor tego przewożnika, jak jest oznakowany i gdzie są zamontowane kasowniki.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.

zigirin

Post autor: zigirin » 03 wrz 2011, 6:08

bepe pisze:Ale tak właśnie jest. Ten o 14.49 miał naklejkę z koralikami do Brześc, a nad nimi żółtą ramkę z napisem "Kurs skrócony".
Tego nie widziałem, pewnie jechałem drugim wozem, ale wobec tego kurs do Góry powinien mieć naklejkę kurs wydłużony, a ten do Brześc nie powinien mieć nic, bo to jest jego trasa podstawowa.

ODPOWIEDZ