A takie lody nadal można kupićBernard pisze:Były jeszcze lody, w sumie sama woda z jakimś sokiem zamrożona w długiej, foliowej, przeźroczystej torebce, który się łamało i wyciskało.
![:) :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
Przecież kefiru ani się nie robi, ani nie robiło z mleka UHTpawcio pisze:Spróbuj zrobić zsiadłe mleko z kartonu UHT, to zrozumiesz dlaczego.Gronostaj pisze:Jeśli chodzi o jakość - dla mnie problem stanowi wynalezienie dobrego... kefiru. Większość jest jakaś taka mdła, gorzka, ma dziwną konsystencję.
Oczywiście, że tak. Mleko na kefir (sery zresztą też) w produkcji przemysłowej najpierw są wyjaławiane, a dopiero potem dodaje się sztucznie szczepy bakterii, które mają to mleko przetworzyć.Bastian pisze:Przecież kefiru ani się nie robi, ani nie robiło z mleka UHTpawcio pisze:Spróbuj zrobić zsiadłe mleko z kartonu UHT, to zrozumiesz dlaczego.
Były też nutelle snickersowe. Ja mam ten zaszczyt, że mieszkam kilometr od granicy niemieckiej, także wszystko jest w moich rękach i nieraz w szafce znajdzie się nutella milki wayowa lub snickersowaBywalec pisze:Z takich produktów to moim skromnym zdaniem Milky Way był najsmaczniejszy, ale tego już chyba nie ma w Polsce, albo przynajmniej w sklepach, w których robię zakupy.TGM pisze:Kiedyś była dobra podróbka nutelli co się nazywała hazella i była w kilku odmianach.
Tak zwane kredki. Też chodziłem po szkole na kredki do cukierenki blisko szkoły. Teraz tam kurde monopolowy stoi. W innej cukierence kupowałem żelki, gumy kulki, lody (pamiętam, że bardzo lubiłem CzekoMax i Cameleo). Teraz i ta cukierenka zamknięta stoi, ale nikt nic z nią nie robi... A smaki z dzieciństwa na pewno by przypominała...Bernard pisze:Były jeszcze lody, w sumie sama woda z jakimś sokiem zamrożona w długiej, foliowej, przeźroczystej torebce, który się łamało i wyciskało