O spółce PKP Intercity

Moderator: JacekM

przewoz

Post autor: przewoz » 06 paź 2011, 16:49

To ciągle skrajnia UIC. Wagony piętrowe spełniają podstawową skrajnię UIC.

W regulaminie przydzielania tras masz podane, które linie i na jakich odcinkach skrajni UIC nie spełniają.
Załącznik 2.9:
http://www.plk-sa.pl/fileadmin/Oferta/R ... .9_w.0.pdf
Ot, choćby tunel średnicowy:
WARSZAWA ZACHODNIA - WARSZAWA REMBERTÓW N -2,396 4,254 sieć trakcyjna (wysokość) 4788
WARSZAWA ZACHODNIA - WARSZAWA REMBERTÓW P -2,396 4,254 sieć trakcyjna 4776
To nie jest problem wagonu. Ale przewoźnik powinien zdawać sobie sprawę, że mogą być problemy.
Podobnie w wykazie są wszystkie perony, słupy etc.
Zapoznać się. Pracownicy kolei powinni to znać :)

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 06 paź 2011, 17:18

Tiaaa - tylko dziwnym trafem przed remontem tunel średnicowy spełniał wymagania skrajni UIC, i jakoś wagony piętrowe mogły tamtędy bez ograniczeń przejeżdżać.
Problem zaczął się po remoncie kiedy podwyższono podłoże w tunelu, bo nagle się okazało że leży płyta której usunąć nie można.
Pamiętasz ile to poszło w górę?
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 paź 2011, 19:10

rufio198 pisze:Tiaaa - tylko dziwnym trafem przed remontem tunel średnicowy spełniał wymagania skrajni UIC, i jakoś wagony piętrowe mogły tamtędy bez ograniczeń przejeżdżać.
No właśnie - wagony się przecież przez ten remont nie zmieniły, to tunel od tego czasu niedododi.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

kajo

Post autor: kajo » 06 paź 2011, 20:35

rufio198 pisze:Tiaaa - tylko dziwnym trafem przed remontem tunel średnicowy spełniał wymagania skrajni UIC, i jakoś wagony piętrowe mogły tamtędy bez ograniczeń przejeżdżać.
Problem zaczął się po remoncie kiedy podwyższono podłoże w tunelu, bo nagle się okazało że leży płyta której usunąć nie można.
Z tego co było mówione na forum i w mediach to tunel zmienił wysokość o jakieś 2 cm, ale nie pamiętam w którą stronę, także i tak piętrusy by nie mogły jeździć. Po średnicy mogą jeździć jedynie wagony BHP(Bipy) bo są niższe.

PS Słyszałem, że po średnicy jeździły także Bohuny i nikt się tym nie przejmował, ale przy okazji remontu zmierzono tunel, sprawdzono przepisy i ustalono skrajnie wagonu jaki może jeździć w tunelu średnicowym:)
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

przewoz

Post autor: przewoz » 06 paź 2011, 20:41

Nie pamiętam szczegółów. Kilka centymetrów. Wystarczyło.
Ale jedna uwaga: przed remontem przez tunel jeździły BIPy. Nie pamiętam, żeby jeździły bohuny.
BIPy mają to do siebie, że są dosłownie o kilka centymetrów niższe niż bohuny i KMowe AB/Bhpumnx.
One teraz też by nie weszły (już), ale wtedy chyba nie było problemu żadnego jeszcze.
Afera była o to również, że bezpośrednio po remoncie dokument który cytuję OIDP nie zawierał tego oznaczenia ograniczonej skrajni...

[ Dodano: |6 Paź 2011|, 2011 20:46 ]
kajo pisze:mogą jeździć jedynie wagony BHP(Bipy) bo są niższe.
Właśnie chyba już "mogły".
Można zobaczyć wymieniony dokument, odjąć 30cm i sprawdzić, czy wysokość która nam wyjdzie będzie co najmniej równa wysokości Bipy.

Jeżeli IC kupią takie same składy, to przy byle padaczce na Centralnym - nie będzie alternatywnej trasy objazdowej (p. Śródmieście). Stąd mają szansę jeszcze pomyśleć zobaczyć, czy opłaca się kupować składy o 7-10cm niższe (o ile takie znajdą na rynku, albo ktoś im je zrobi i nie wpłynie to negatywnie na komfort podróżnych).

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 06 paź 2011, 21:10

Ja widziałem Bipę (lub Bohuna) na Powiślu po remoncie.

przewoz

Post autor: przewoz » 07 paź 2011, 20:08

Jeżeli IC kupią takie same składy, to przy byle padaczce na Centralnym - nie będzie alternatywnej trasy objazdowej
Zacytowałem samego siebie. Tak właśnie będzie. Wagony zamawiane przez IC mają mieć skrajnię maksymalną wg obrysu G2. A to oznacza, że wysokość wagonu przekracza dopuszczalną wysokość wagonu w tunelu podmiejskim...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 07 paź 2011, 23:24

przewoz pisze:A to oznacza, że wysokość wagonu przekracza dopuszczalną wysokość wagonu w tunelu podmiejskim...
Pytanie, czy przy remoncie tunelu dalekobieżnego nie będzie powtórki z rozrywki... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 paź 2011, 7:57

przewoz pisze: Jeżeli IC kupią takie same składy, to przy byle padaczce na Centralnym - nie będzie alternatywnej trasy objazdowej (p. Śródmieście).
Mogą skończyć na Zachodnim, mogą pojechać przez Gdański. Bez przesady, ze względu na sytuacje epizodyczne nie kupujmy jakichś karłowatych wagonów!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 08 paź 2011, 12:34

OK. Przy okazji remontu nitki dalekiej powiedz to wybrednym łodziakom :> Mnie to nie przeszkadza. Mogą codziennie jeździć na Gdański i kończyć na Zachodnim :)
Te epizodyczne sytuacje zdarzają się póki co nawet kilka razy w miesiącu
Karłowatość = -8cm. Tak jak mówię - to równie dobrze może być kwestia zawieszenia. Pozostanie chyba jeszcze coś tam zeszlifować na Śródmieściu (któraś krawędź nie trzymała też skrajni przy łuku, zapewne w torze nr 2 przy wyjeździe z tunelu) i wszystko by grało w w razie wypadku.

Wagony dla IC mają być 3 typów: klasy 2, normalne, kl 2 z wydzieloną przestrzenią dla niepełnosprawnych i na rowery i klasy 1 (normalne).
Łącznie 5 składów po 6 wagonów.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 paź 2011, 13:17

przewoz pisze:Mogą codziennie jeździć na Gdański i kończyć na Zachodnim
Ewentualnie na Głównej zrobić dworzec czołowy na czas remontu (i ewentualnych awarii) + na kończenie niektórych aglo na stałe (np. z Góry Kalwarii/Piaseczna). :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

sajbeer

Post autor: sajbeer » 25 paź 2011, 22:39

W miejscowości Tunel na trasie z Warszawy do Krakowa, gdzie znajduje się 600-metrowy tunel, trwają testy pierwszej w Polsce sztywnej sieci trakcyjnej(...)

http://inforail.pl/text.php?from=search&id=36092

http://www.plk-sa.pl/czytelnia/infrator ... -w-tunelu/

I problem skrajni będzie rozwiązany.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 25 paź 2011, 22:58

Obydwa artykuły z zeszłego roku. Więc pytanie jak te testy wypadły.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 09 lis 2011, 14:10

Obrazek

Kolej poluje na gapowiczów. Nawet na krótkich odcinkach

Spółka InterCity walczy z podróżującymi na gapę na krótkich odcinkach, np. między Warszawą Wschodnia a Zachodnią. Takich pasażerów wyłapuje specjalna firma. Przy okazji kary dostają pasażerowie, którzy nie zdążyli kupić biletu u konduktora.

Niemiła przygoda w sobotę spotkała panią Paulinę. - Po południu wyjeżdżałam do Łodzi, ale na dworzec wpadłam w ostatniej chwili, o mało nie spóźniwszy się na pociąg. Gdy chciałam kupić bilet, pani w kasie poradziła, że szybciej będzie kupić u konduktora i żebym biegła szybko do wagonu. Tuż przed odjazdem zdyszana wpadłam do ostatniego wagonu pociągu do Łodzi - relacjonuje pani Paulina. - Ledwo zdjęłam płaszcz, do mojego przedziału wmaszerował mężczyzna. Okazało się, że to kontroler. Zażądał biletu. Oczywiście go nie miałam, bo dopiero co wsiadłam i dopiero zamierzałam szukać konduktora. Albo na niego poczekać i wtedy kupić bilet - opowiada pani Paulina.

Kontroler nie chciał słuchać wyjaśnień o spóźnieniu i pani w kasie: stwierdził, że pani Paulina zobowiązana była natychmiast zgłosić się do konduktora. Wypisał tzw. wezwanie do zapłaty na 334 zł (34 zł za bilet i 300 zł opłaty karnej). - W specjalnej rubryce częściowo wpisałam wyjaśnienia, że to z powodu spóźnienia na dworzec nie miałam biletu i że oczekiwałam na przyjście konduktora. Częściowo, bo zniecierpliwiony kontroler wyrwał mi bloczek. Rzucił też, że mogę pisać odwołanie, ale to nic nie pomoże - opowiada pasażerka. - Najdziwniejsze, że na wezwaniu jako "miejsce ujawnienia" wpisano Warszawę Wschodnią. Czyli nawet nie zdążyliśmy opuścić stacji, a już dostałam mandat za jazdę na gapę. Czy to w porządku? - pyta pasażerka.

Podobną sytuację zaobserwowaliśmy w pociągu TLK do Krakowa w piątek. Na Wschodniej do przedziału wsiadła młoda dziewczyna, zajęła miejsca dla siebie i koleżanki, która miała dosiąść się na Centralnej. Nie wychodziła z przedziału, by ich nie stracić. Już za chwilę tłumaczyła się mężczyźnie z identyfikatorem, że nie ma biletu, ale chce go kupić. Bez rezultatu. Również ona zaczęła podróż z mandatem w ręku.

Okazuje się, że spółka InterCity wynajęła "podmiot prywatny", czyli firmę kontrolerską, która krąży po pociągach należących do Tanich Linii Kolejowych, których InterCity jest właścicielem. Spółka nie chce zdradzić jej nazwy. - Jej celem jest uzupełnienie istniejącego systemu kontroli na krótkich odcinkach. Zdarzało się, że ludzie korzystali z tłoku uniemożliwiającego sprawdzenie biletów i jeździli pociągiem na krótkim dystansie - mówi Małgorzata Sitkowska ze spółki InterCity. Co oznacza "krótki dystans"? To np. darmowa szybka podróż pociągiem bez ulicznych korków z Warszawy Wschodniej na Zachodnią.

- Jednak czy firma kontrolerska dobrze zrozumiała swoje zadania i czy od gapowiczów odróżnia spóźnionych, ale uczciwych pasażerów? - pytamy.

- Sprawa będzie przez nas wyjaśniana. Warto, aby pasażerka zgłaszająca skargę dołączyła do niej opis zdarzenia - radzi Małgorzata Sitkowska. Przypomina też, że według obowiązujących przepisów w pociągach TLK (w odróżnieniu od pociągów Ex, EIC i EC) podróżny bez ważnego biletu zobowiązany jest zgłosić się do konduktora w celu jego nabycia przed wejściem do pociągu lub niezwłocznie po wejściu.

Co to znaczy "niezwłocznie"? Dobrze to wiedzą pasażerowie autobusów i tramwajów łapani przez kontrolerów zaraz po wejściu do pojazdu, a przed skasowaniem biletu lub jego kupnem u kierowcy. Po zalewie skarg ZTM wprowadził definicję określenia "niezwłocznie" - bez zbędnej zwłoki. - Czy zdjęcie płaszcza i położenie bagażu na półce to według spółki InterCity "zbędna zwłoka", czy jeszcze nie? - zastanawia się pani Paulina.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... nkach.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 lis 2011, 14:38

Ja "bez zbędnej zwłoki" rozumiem jako zgłoszenie się do konduktora przed zajęciem miejsca siedzącego. 8-(

ODPOWIEDZ