Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 paź 2011, 15:38

drja pisze:
fik pisze:Bo pociągi dalekobieżne powinny stawać na Włochach.
PKS-y też?
Pomijam już fakt, że przez zapchana na maksa BW jeździ 191 (wczoraj, jadąc koło 10:30 na Ochotę, na odcinku Grójecka -> RZS naliczyłem 6 sztuk tego cuda, tak "fajnie" tam jest...) i na brak miejsc nie narzeka. Nie widuję tam więcej, niż parę osób stojących. Więc po grzyba pchać w ten korek jeszcze 127? Koncepcja skrócenia po obecnej trasie pod M2C jest za to IMO zacna.
Po obecnej trasie tak - chociaż ja tam uważam, że Naruciak jest równie ciekawy (nawet via Kopińska). Pytanie kto ma korzystać ze 127 z ogryzka do biur w alejach. Nie widzę tu jakiejś unikalnej relacji, której nie można załatwić wygodniej :-k

191 to jest zacna linia ;-)
drja pisze: Albo na Młynów, co już proponowałem w którymś wątku wczoraj. Generalnie widzę, że strasznie was te 178 uwiera, tymczasem właśnie tak jest: nie da sie (nie mylić z niedasie) złączyć włochowskich końcówek 127 i 178 w jedną. Skorosze potrzebują tego 178 - i niech mi ktoś powie, czym niby różni się w prędkości jazdy te 178 od 191, hę? Te drugie fruwa nad Ryżową i Chrobrego?
=D>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 19 paź 2011, 16:28

drja pisze:
PKS-y też?
Oczywiście. Wszystkie jeżdżące przez Włochy.
drja pisze: Pomijam już fakt, że przez zapchana na maksa BW jeździ 191 (wczoraj, jadąc koło 10:30 na Ochotę, na odcinku Grójecka -> RZS naliczyłem 6 sztuk tego cuda, tak "fajnie" tam jest...) i na brak miejsc nie narzeka. Nie widuję tam więcej, niż parę osób stojących.
Ty patrz, a ja widuję. W szczycie B regularnie kilka osób stojących wyjeżdża z Naruciaka, od BW20 jest tłoczkowato, od Popularnej - masakra i niezabieralność.
Więc po grzyba pchać w ten korek jeszcze 127?
Po tego (hipotetycznego, patrz niżej) grzyba, że 191 zyskuje na ochockim odcinku trasy o rząd wielkości więcej pasażerów, niż jadące Kopińską 187 i 517, DWZ included.
Koncepcja skrócenia po obecnej trasie pod M2C jest za to IMO zacna.
Ależ ja też tak uważam - ani BW20, ani Kopińska, ani Naruciak nie potrzebują dodatkowego połączenia z Włosusem. Sytuacja się zmieni po nieuchronnej likwidacji 517, ale wzmocnienie 187 i 191 rozwiąże sprawę.
drja pisze:
Albo na Młynów, co już proponowałem w którymś wątku wczoraj. Generalnie widzę, że strasznie was te 178 uwiera, tymczasem właśnie tak jest: nie da sie (nie mylić z niedasie) złączyć włochowskich końcówek 127 i 178 w jedną. Skorosze potrzebują tego 178 - i niech mi ktoś powie, czym niby różni się w prędkości jazdy te 178 od 191, hę? Te drugie fruwa nad Ryżową i Chrobrego?
Nie fruwa, ale jest różnica między linią stojącą w korkach, ale przyjeżdżającą na przystanek w miarę regularnie i często, a linią stojącą w korkach z częstotliwością PKSu do Grójca; planując podróż tą drugą od razu można doliczyć minimum 30 minut zapasu na oczekiwane nieoczekiwane okoliczności. Jeśli do tego dodamy fakt, że 191 ma o wielokroć atrakcyjniejszą trasę i końcówkę - nim 178 doczłapie się do Szpitala Wolskiego, pasażer 191 jest już zazwyczaj w tramwaju na Zawiszy - to już wiemy, czemu 178 jest ulubioną linią Szeregowego. Skierowanie tego potwora na Młynów będzie dalszym potworzeniem - wycofamy linię z odcinka biurowego na Czystem, jedynego generującego jakiekolwiek potoki, a wepchniemy w nigdzie, tworząc ultrawykręconego potwora zaliczającego każdy korek na zachód od ŚOW i z potokiem na 60/60//120. No, chyba, że mówimy o trasie przez Gniewkowską :kekeke:
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 19 paź 2011, 16:31

Chciałem jeszcze zabrać głos w kwestii 503 i odwracania Kapucyńskiej.

Zastanawiałem się, czy skracanie linii jest jedynym rozwiązaniem, aby zachować jej punktualność. Cały czas słychać narzekanie, że linia utyka w korkach i nawet po skróceniu problem nie znika, bo korki tworzą się też w rejonie Konwiktorskiej. Samo przerzucenie na most Śląsko-Dąbrowski może nie jest takie głupie, ale konieczne byłoby jeszcze stworzenie relacji skrętnej dla autobusów z Solidarności w lewo w Jagiellońską - wydłuża to cykl świateł, a to jest efekt mocno niepożądany. Oprócz tego dołożenie kolejnej linii nasili burdel przy zjazdach i wjazdach na PAT. Z drugiej strony mamy 512, które wyrzucono z Nowego Światu i skierowano na Plac Bankowy, mimo że chętnych do jazdy w relacji Targówek - Trakt Królewski jest całkiem sporo.

Zatem, jeśli odwrócenie Kapucyńskiej dojdzie do skutku, to może rozwiązaniem byłoby połączenie 503 i 512 w jedną linię z Ursynowa na Zacisze przez Krakowskie i Śląsko-Dąbrowski? Uzyskujemy coś w rodzaju dawnego 403, wzrasta punktualność w stosunku do sytuacji obecnej i przywracamy skasowaną relację. Nie byłoby też gadania o dokładaniu autobusów na Trakt, bo liczba kursów nie ulega zmianie. Wtedy należałoby nieznacznie podbić 509 w porannym wyjeździe z Tarchomina i zaproponować przesiadkę na 503 na Wileńskim. Alternatywna podróż Tarchodwory - Trakt Królewski: 508+116.

Dodatkowo z przystanków Stare Miasto można wywalić czerwoniaki - nowe 503 i 527. Następuje częściowa separacja pasażerów ze względu na cel podróży: w bardzo silnym w szczycie 527 robi się miejsce dla tych, którzy jadą do metra, bo osoby jadące tą linią tylko do Starego Miasta przesiadają się w 503 (lub inne linie zatrzymujące się przed tunelem).

5556

Post autor: 5556 » 19 paź 2011, 16:32

Bastian pisze:http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... chowa.html

W artykule m.in.:
Urzędnicy zastanawiają się też nad przekierowaniem linii 500 (dziś stoi w korku przed mostem Gdańskim). Miałaby okrążać Bródno i dojeżdżać mostem Grota-Roweckiego, Trasą AK do stacji metra Marymont. Ważą się losy długiej trasy linii 127. Może zostać podzielona na dwie: z Bródna do Dworca Centralnego (jak dawna pospieszna linia M) i z Konwiktorskiej do Włoch.

Z 500tką to dla mnie beznadziejny pomysł. Wysockiego z wjazdem na trasę często stoi w korku a i sam most w stronę Bródna też-myślę że frekwencja byłaby znikoma. Zresztą jest przecież 114... Czemu zatem nie na pl.Bankowy przez 11 Listopada z pominięciem Ronda Starzyńskiego? Może 127 też przez Śląsko-Dąbrowski hehe. Przy ewentualnym podziale stanowcze nie dla Konwiktorskiej (duża strata czasowa na Międzyparkowej, puste wozokilometry bo wątpie by dużo osób tym jeździło...)
185 - najlepsza linia w mieście!

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 19 paź 2011, 16:42

To może warto osłabić 500 na rzecz 114 zamiast od razu odwracać kierunek 500? Nie każdy jedzie do metra tą linią, część pewnie ma na celu samo Śródmieście Północne, Arkadię i inne takie. Zastanawia mnie, gdzie pęseta stoi dłużej - w okolicy mostu, czy na "dojeździe do jego dojazdu" przed Żabą? Jeśli to drugie, to kłania się nieposzerzenie Wincentego. Buspas by się tam pewnie przydał.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 19 paź 2011, 16:44

a podjechać km/skm do Włoch to za daleko?

kilovolt

Post autor: kilovolt » 19 paź 2011, 17:20

Co do 500-tki to Ruta powiedział, że nie mają zamiaru narazie jej ruszać gdyż korki na Gdańskim nie są tak duże jak się spodziewali. Rzeczywiście, ten most nie stoi w szczycie ale wolno się porusza. Tak więc dywagacje odnośnie 500-tki można odłozyć bo póki co zostaje tak jak jest.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 19 paź 2011, 19:34

Łukasz pisze:Spisaka raz, Włochy-Centrum (dogmat) - dwa.
Gdyby we Włochach, i w Centrum, były jakieś stacje kolejowe, najlepiej połączone torami, z dużą ilością pociągów szybko i sprawnie transportujących ludzi....
drja pisze:Skorosze potrzebują tego 178
Do czego? Ładnie się w oknach prezentuje? Kozacko wygląda dziko śmigając przez Sławoja? Można strzelić słitfocie, jak tkwi na Spisaka, w Alejach, na Prystora, potem na Ryżowej tudzież Popularnej? Bo tak wygląda poranny szczyt. A, ja może kretyn jestem, ale "Skorosze potrzebują" jest dla mnie tożsame ze "Skorosze korzystają". W związku z tym, skoro Skorosze nie korzystają, to i nie potrzebują. 207 im podkręcić, i wystarczy. I ewentualnie pokombinować, jak to 207 puścić przez Spisaka.
drja pisze:Niech mi ktoś powie, czym niby różni się w prędkości jazdy te 178 od 191, hę? Te drugie fruwa nad Ryżową i Chrobrego?
Niczym, w związku z czym wystarczy, żeby jedna linia tkwiła, więcej nie musi. W tej jednej są rezerwy miejsc. Poza tym 191 ma częstotliwość, a 178 to zbiór ośmiu autobusów pałętających się przez pół miasta. Wychodzisz na przystanek i czekasz, czekasz, czekasz, czekasz... A potem przyjadą dwa.
fik pisze:Nie fruwa, ale jest różnica między linią stojącą w korkach, ale przyjeżdżającą na przystanek w miarę regularnie i często, a linią stojącą w korkach z częstotliwością PKSu do Grójca; planując podróż tą drugą od razu można doliczyć minimum 30 minut zapasu na oczekiwane nieoczekiwane okoliczności. Jeśli do tego dodamy fakt, że 191 ma o wielokroć atrakcyjniejszą trasę i końcówkę - nim 178 doczłapie się do Szpitala Wolskiego, pasażer 191 jest już zazwyczaj w tramwaju na Zawiszy - to już wiemy, czemu 178 jest ulubioną linią Szeregowego.
Zgadzam się z Fikiem, to aż podejrzane :P A od siebie dodam, że pomimo PKSowej częstotliwości, linia i tak się zbija w dwuskłady. Ja lubię prawie pustym wozem śmigać przez pół miasta, dogonić sobie Grodzia, wyprzedzić go... Ale czy to naprawdę najlepsza opcja dla pasażerów?
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 19 paź 2011, 19:38

emyl pisze:To może warto osłabić 500 na rzecz 114 zamiast od razu odwracać kierunek 500?
Ja proponuję zawiesić 500, a ludzie z Bródna niech chodzą na piechotę do metra...

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 19 paź 2011, 19:40

Szeregowy_Równoległy pisze:A od siebie dodam, że pomimo PKSowej częstotliwości, linia i tak się zbija w dwuskłady.
Ja od Zachęty, raptem do Królewskiej, widziałem trójskład. ;]

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 19 paź 2011, 19:44

Pawel_ pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:A od siebie dodam, że pomimo PKSowej częstotliwości, linia i tak się zbija w dwuskłady.
Ja od Zachęty, raptem do Królewskiej, widziałem trójskład. ;]
Nie znasz się, na Skoroszach nastąpi fala zbiorowych samobójstw, jak 178 zniknie.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 19 paź 2011, 19:44

Ja tam pisze o trójskładzie 178, a Ty o Skoroszach. :keke:

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 19 paź 2011, 19:47

O Skoroszach, które podobno bez 178 nie mogą żyć. A z trójskładem ma to tyle wspólnego, że Skorosze wyjdą na przystanek, postoją godzinkę, i wtedy, być może, na coś się doczekają.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 paź 2011, 20:00

To sobie pożartowaliście o 178, a teraz zdajcie sobie sprawę, że odcinek PKP Włochy - Skorosze jest wbrew temu co mówicie (szczególnie popołudniową porą) relatywnie ważny w kontekście odwozu pasażerów pociągów do domów :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 19 paź 2011, 20:08

227 Nowe Włochy - Skorosze.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

ODPOWIEDZ