Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach

Moderator: Wiliam

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 14 lis 2011, 22:13

MisiekK pisze:
Łukasz pisze:A to nie jest tak, że na sygnalizatorach nie można wieszać niczego, co nie jest sygnalizatorem, a odliczak nim nie jest?
Idąc tym tokiem rozumowania, to nie powinno być połowy latarni na skrzyżowaniach, bo są na tych samych słupach co sygnalizatory.
Idąc tym tokiem rozumowania, zamiast odliczaka można by powiesić neon coca-coli, który odliczałby czas do świąt.

[ Dodano: Pon 14 Lis, 2011 ]
Glonojad pisze: Jakbyś zajrzał do przepisów, to byś wiedział, o co biega. Nie chodzi o żadne "wieszanie", tylko o zakaz podłączania urządzeń nieopisanych w CzK do sterownika.
Skoro wiesz, o co chodzi - i wiesz, gdzie szukać, to może byś coś napisał więcej...

Czy sterownik nie może współdzielić pamięci z czymś innym?

Czy w związku z tym można sobie powiesić reklamę obok sygnalizatora?
ŁK

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 14 lis 2011, 22:42

PS. Odliczaki by się mogły i pewnie przydać w komunikacji na Tarchominie, ale to nie ten wątek.
Szeregowy_Równoległy pisze:Chcesz wyznaczać buspasy, byle tylko nie przesiąść się w tramwaj, a korzystać z 503?
A 509 i 302 to pies? A i zaraz pewnie po otwarciu P i J na Jagiellońskiej, ZTM doda dla 509 przystanek na Śliwicach. Grrr.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 15 lis 2011, 0:08

Glonojad pisze:Jakbyś zajrzał do przepisów, to byś wiedział, o co biega. Nie chodzi o żadne "wieszanie", tylko o zakaz podłączania urządzeń nieopisanych w CzK do sterownika.
Co nie koliduje z instalowaniem innych urządzeń, byle nie były podłączone :P
tarantula01 pisze:A 509 i 302 to pies? A i zaraz pewnie po otwarciu P i J na Jagiellońskiej, ZTM doda dla 509 przystanek na Śliwicach. Grrr.
Oczywiście, że dostanie.
Nawiasem, to kilka dni temu wpłynął do ZTM wniosek sporej przychodni o przystanek 509 na Budzyńskiej-Tylickiej zamiast niewykorzystywanego Dyrekcja FSO.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lis 2011, 8:43

MichalJ pisze:Gdzie jest napisane, że sterownik sygnalizacji nie może bieżącego programu nadawać choćby przez radio do centrali?
Wykorzystanie radia nie oznacza przecież wyłaczenia ze stosowania - to tylko sposób transmisji.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 gru 2011, 13:17

mw158979 pisze:Piekne marnotrawstwo, moze nawet doskonale.
Przewidujesz wożenie powietrza? Ja nie. Pasażerowie z 7xx i osiedli powstających przy Modlińskiej bez problemu zapełnią te kursy.
mw158979 pisze:No ale zahamowac i rozpedzic tez czas pochlania.
Ile tego czasu pochłania zatrzymanie i start na automatycznej skrzyni biegów? Pół godziny?
mw158979 pisze:Uparles sie na 1 linie co 2 minuty, jak by to o rekord Guinessa chodzilo.
Na nic się nie uparłem. Nie uważam, że bawienie się w pseudopospiechy to najlepszy pomysł.
sprokett pisze:Miśku, przypomina mi sie nasza dyskusja przy okazji chorej "komasacji" 186 i 404.
Mi nie, bo dyskutujemy o zupełnie innych połączeniach i uwarunkowaniach.
sprokett pisze: Jednakże po tylu miesiącach od tej złej zmiany musisz przyznać mi rację.
I jako korzystający kilka razy w tygodniu ze 186 nadal nie zmieniłem zdania w tamtej sprawie....

A z innej beki - mam wrażenie, że zmiany są już przygotowane.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 gru 2011, 13:18

sprokett pisze:Jednakże po tylu miesiącach od tej złej zmiany musisz przyznać mi rację.
Złej? Przynajmniej nie czeka się 20 minut na stado.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
sprokett

Post autor: sprokett » 02 gru 2011, 14:25

fik pisze:
sprokett pisze:Jednakże po tylu miesiącach od tej złej zmiany musisz przyznać mi rację.
Złej? Przynajmniej nie czeka się 20 minut na stado.
Stado generowane było głównie przez Marynarską. 186 skrócono do Szczesliwic - i dobrze. Jednakze swobodnie mozna było pozostawic 404 ze wzgledu na znacznie krotszy czas przejazdu - a nie jak wówczas tłumaczono - na watpliwy zysk rzedu 3-4 minuty.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 gru 2011, 14:28

I Marynarska sprawiała, że czekałem tyle na Parku Olszyna w kierunku Ochoty?

Awatar użytkownika
sprokett

Post autor: sprokett » 02 gru 2011, 14:35

MisiekK pisze:I jako korzystający kilka razy w tygodniu ze 186 nadal nie zmieniłem zdania w tamtej sprawie....
No cóż, trudno z Tobą dyskutować, jeśli pomimo faktom, które przedstawiłem powyżej pozostajesz przy swoim na zasadzie "nie, bo nie".

[ Dodano: |2 Gru 2011|, 2011 14:39 ]
fik pisze:I Marynarska sprawiała, że czekałem tyle na Parku Olszyna w kierunku Ochoty?
Dokładnie tak. Jakoś na 404 nie notowano takich ogromnych utrudnień jak na ówczesnym 186.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 gru 2011, 14:42

sprokett pisze:No cóż, trudno z Tobą dyskutować, jeśli pomimo faktom, które przedstawiłem powyżej pozostajesz przy swoim na zasadzie "nie, bo nie".
Podniesienie częstotliwości kursowania 186 po zmianie daje zaakceptować dłuższy o kilka minut czas przejazdu 186. A jak ktoś nie ma ochoty na kryterium uliczne na Tarchominie, to zamiast płakać może się od Konwaliowej do Ratusza Białołęka przesiąść na odbijające się jedno od drugiego 508. I tyle. Poza tym nikt nie powiedział, że mityczne 404 to by nie robiło identycznego kryterium z 186 (dałbym sobie łapę uciachać, że jechałyby razem i dalej byłaby 5- minutowa różnica, a nie 15). Dlatego zdania nie zmieniam - bardzo sobie chwalę dojazd z Grójeckiej na Tarchomin przy pomocy 186.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 02 gru 2011, 15:03

Z punktu widzenia Ochoty zysk jest jednoznaczny. Z punktu widzenia Tarchomina może niekoniecznie, skoro sprokett protestuje.

Tym niemniej omawiane tutaj 101 miałoby jeszcze silniejsze. Nie uważacie, że istnieje graniczna częstotliwość, powyżej której nie opłaca się już zagęszczać rozkładu?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 gru 2011, 15:20

sprokett pisze: Dokładnie tak. Jakoś na 404 nie notowano takich ogromnych utrudnień jak na ówczesnym 186.
A ja zawsze myślałem, że to zdudnianie było rozkładowe i wynikało z koordynacji pod święty Tarchomin... #-o

Awatar użytkownika
sprokett

Post autor: sprokett » 02 gru 2011, 15:34

MisiekK pisze:
sprokett pisze:No cóż, trudno z Tobą dyskutować, jeśli pomimo faktom, które przedstawiłem powyżej pozostajesz przy swoim na zasadzie "nie, bo nie".
Podniesienie częstotliwości kursowania 186 po zmianie daje zaakceptować dłuższy o kilka minut czas przejazdu 186. A jak ktoś nie ma ochoty na kryterium uliczne na Tarchominie, to zamiast płakać może się od Konwaliowej do Ratusza Białołęka przesiąść na odbijające się jedno od drugiego 508. I tyle. Poza tym nikt nie powiedział, że mityczne 404 to by nie robiło identycznego kryterium z 186 (dałbym sobie łapę uciachać, że jechałyby razem i dalej byłaby 5- minutowa różnica, a nie 15). Dlatego zdania nie zmieniam - bardzo sobie chwalę dojazd z Grójeckiej na Tarchomin przy pomocy 186.
1. Skrocenie 186 do Szczesliwic samo w sobie podniosło czestotliwość bez konieczności kasacji 404.
2. Rano, kiedy człowiekowi najbardziej sie spieszy, na 404 wychodzilo sie na konkretny kurs (odpada Twoj argument krotszego czasu oczekiwania)
3. Wycofanie 186 z Marynarskiej w 80% ograniczyło zjawisko stada.
4. Skoro podniosłeś argument przesiadek, to równie dobrze ten, któremu 404 nie zatrzymywało sie na jego przystanku, także mógł się przesiąść do 186, które to 404 dogoniło lub innej linii, która kursuje na Nowodwory (zreszta dokładnie dziś widać to zjawisko: podjezdza 186 i 414 na BW1920r, do 186 wsiada 20 osob a do 414 wsiada 70 z czego ponad polowa i tak wysiada na Os.Potok przesiadajac sie do 508/510).
Podsumowując: Tak, czy siak, na dzień dzisiejszy 186 na trasie Tarchomin - Rondo ZS jade srednio o 15minut dluzej niz owczesnym 404. W zwiazku z tym nieprawda okazało sie (co zreszta wowczas pisalem), że po zmianie nie odczuje roznicy na gorsze.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 gru 2011, 15:51

sprokett pisze:1. Skrocenie 186 do Szczesliwic samo w sobie podniosło czestotliwość bez konieczności kasacji 404.
Wozy z nadwyżki mogły równie dobrze iść gdzieś indziej.
sprokett pisze:2. Rano, kiedy człowiekowi najbardziej sie spieszy, na 404 wychodzilo sie na konkretny kurs (odpada Twoj argument krotszego czasu oczekiwania)
Więc jak się ma częsty autobus to się nie wychodzi na konkret, tylko na ten, który podjedzie.
sprokett pisze:podjezdza 186 i 414 na BW1920r, do 186 wsiada 20 osob a do 414 wsiada 70 z czego ponad polowa i tak wysiada na Os.Potok przesiadajac sie do 508/510).
Nie jestem tego pewien.
sprokett pisze:Tak, czy siak, na dzień dzisiejszy 186 na trasie Tarchomin - Rondo ZS jade srednio o 15minut dluzej niz owczesnym 404. W zwiazku z tym nieprawda okazało sie (co zreszta wowczas pisalem), że po zmianie nie odczuje roznicy na gorsze.
Ja tam żadnego pogorszenia nie odczuwam - 404 jechałbyś 10 min dłużej - już pisałem, że kryterium tarchomińskie 404 by miał. Ja tam jestem z obecnej sytuacji zadowolony, bo 186 oferuje mi dobry dojazd i powrót z pracy i nie przekonasz mnie, że z widmowym 404 i porżniętym 186 byłoby lepiej. EOT.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 02 gru 2011, 17:00

sprokett pisze:1. Skrocenie 186 do Szczesliwic samo w sobie podniosło czestotliwość bez konieczności kasacji 404.
Bo ludzie przestali jeździć z Ochoty na Służewiec =;
sprokett pisze:2. Rano, kiedy człowiekowi najbardziej sie spieszy, na 404 wychodzilo sie na konkretny kurs (odpada Twoj argument krotszego czasu oczekiwania)
Chyba na Tarchominie i tylko w jedną stronę =;
sprokett pisze:Tak, czy siak, na dzień dzisiejszy 186 na trasie Tarchomin - Rondo ZS jade srednio o 15minut dluzej niz owczesnym 404.
Przy rozkładowej różnicy czasu przejazdu 5-7 min. Patrz tu i tu. Korki wzrosły i tyle.
A Fik już by cię nazwał kłamcą.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Zablokowany