W 1027 wszystko działało, ale pod koniec półkursu zapowiedzi się opóźniły o kilka przystanków.Adam G. pisze:Największym minusem Solbusów jest wg mnie system informacji pasażerskiej. Nie jechałem jeszcze chyba takim wozem, w którym wszystko działoby w 100%
Solbus Solcity
Przedwczoraj trafiłem akurat na taki wóz (#1022) w którym informacja pasażerska działała wzorowo.Adam G. pisze:Największym minusem Solbusów jest wg mnie system informacji pasażerskiej. Nie jechałem jeszcze chyba takim wozem, w którym wszystko działoby w 100%
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
kilka wyjaśnień do tego co piszecie o solbusie.
Należy wziąć pod uwagę to, że to nie solbus wybierał rozstaw i umiejscowienie wyświetlaczy tylko zamawiający!!!!
Co do głośników i klimatyzacji to nie "krzak", głośniki renomowanej firmy boschmann. zobaczcie z liska to będzie widać, klima WEBASTO więc też nie krzak bo to prawie że firma ze stolicy. dzwięk też został zaakceptowany przez zamawiającego. co do jakości materiałów to pewna część jest z tych samych firm co bierze solaris (przypatrzcie się z bliska) jakość solarisa tak nie oceniacie.
moim zdaniem autobus jest dobrze zrobiony i poważnie zagraża solarisowi i dlatego zbiera takie słabe oceny aby nie podupadł solaris na zamówieniach. co do silnika to zależy od tego jak kierowca mocno depnie pedał gazu. mało który kierowca narzeka na solbusa.
teraz pewnie zostanę skarcony za dobre opinie o solbusie bo nie jestem za solarisam ale co tam.
Należy wziąć pod uwagę to, że to nie solbus wybierał rozstaw i umiejscowienie wyświetlaczy tylko zamawiający!!!!
Co do głośników i klimatyzacji to nie "krzak", głośniki renomowanej firmy boschmann. zobaczcie z liska to będzie widać, klima WEBASTO więc też nie krzak bo to prawie że firma ze stolicy. dzwięk też został zaakceptowany przez zamawiającego. co do jakości materiałów to pewna część jest z tych samych firm co bierze solaris (przypatrzcie się z bliska) jakość solarisa tak nie oceniacie.
moim zdaniem autobus jest dobrze zrobiony i poważnie zagraża solarisowi i dlatego zbiera takie słabe oceny aby nie podupadł solaris na zamówieniach. co do silnika to zależy od tego jak kierowca mocno depnie pedał gazu. mało który kierowca narzeka na solbusa.
teraz pewnie zostanę skarcony za dobre opinie o solbusie bo nie jestem za solarisam ale co tam.
No właśnie trzeszczy - przynajmniej 1027 trzeszczał okrutnie.Adam G. pisze:nie trzeszczy
A ja jestem tym systemem pozytywnie zaskoczony (pomijając narzekania kierowców - przyzwyczają się i będzie ok). Tylko w jednym widziałem na tylnym wyświetlaczu "Emilii Plater 10", na bocznym już było 210". Poza tym wszystko działało. Za to nie widziałem nowego solarisa z całkowicie sprawnym SIP.Adam G. pisze:Największym minusem Solbusów jest wg mnie system informacji pasażerskiej. Nie jechałem jeszcze chyba takim wozem, w którym wszystko działoby w 100%
A moim zdaniem jakość wykonania każdego egzemplarza jest wyraźnie inna. Np. 1027 sprawia wrażenie znacznie gorzej wykonanego niż 1030. Ale też w tym drugim w pierwszy dzień w ogóle nie działały ciepłe guziki - coś takiego jest niedopuszczalne. Takie różnice w jakości nie świadczą dobrze o producencie, ale też tłumaczą tak odmienne opinie o tych wozach.autobusik pisze:moim zdaniem autobus jest dobrze zrobiony i poważnie zagraża solarisowi
Tak, Solaris nam płaci za robienie czarnego PR Solbusowi...,autobusik pisze:poważnie zagraża solarisowi i dlatego zbiera takie słabe oceny aby nie podupadł solaris na zamówieniach
Tylko ich osłony sa płaskie i na brzegach odstają od krzywizny górnych paneli.autobusik pisze:Co do głośników i klimatyzacji to nie "krzak", głośniki renomowanej firmy boschmann.
Na tym urządzeniu na dachu stoi inna nazwa.klima WEBASTO
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Ja także nie jestem za Solarisem, dlatego spodziewałem się (albo bardzo chciałem spodziewać się) po Solbusie czegoś więcej niż zobaczyłem.autobusik pisze:teraz pewnie zostanę skarcony za dobre opinie o solbusie bo nie jestem za solarisam ale co tam.
Też bez przesady: z 1027 przesiadłem się do jakiejś Scanii z drugiej serii i jednak Scania trzeszczy bez porównania bardziej.bepe pisze:No właśnie trzeszczy - przynajmniej 1027 trzeszczał okrutnie
15/12/2005-12/7/2019
Powinieneś zostać przede wszystkim skarcony za totalny brak interpunkcji. Niestosowanie znaków przestankowych oraz wielkich liter znacząco utrudnia czytanie i zrozumienie Twoich wpisów.autobusik pisze:teraz pewnie zostanę skarcony za dobre opinie o solbusie bo nie jestem za solarisam ale co tam.
- Patryk2222
SPHEROS
http://www.spheros.de/Produkte/Klimaanl ... r-12m.html Przedstawicielem firmy u nas w kraju jest Webasto 

A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938
>>5457>>1804
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg

D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
-
Czy coś z tym 'opóźnionym' zapłonem otwierania drzwi da się zrobić ?
Czekając na przystanku obserwowałem ludzi, jak odruchowo chcieli wciskać ponownie przycisk otwierania drzwi, aby wydostać się z autobusu.
"Kurczaki" są irytujące. W 192 którym podjechałem kilka przystanków, zapowiedzi były ledwo słyszalne - nawet stojąc przy samym głośniku.
Czekając na przystanku obserwowałem ludzi, jak odruchowo chcieli wciskać ponownie przycisk otwierania drzwi, aby wydostać się z autobusu.
"Kurczaki" są irytujące. W 192 którym podjechałem kilka przystanków, zapowiedzi były ledwo słyszalne - nawet stojąc przy samym głośniku.