Most PĂłĹnocny - propozycje ZTM
Moderator: Wiliam
M Młociny to bardzo centrum 
Nie wiem, czy nadążałeś za dyskusją sprzed 20 stron, ale padło tam, że taki wzorzec jest też najlepszy dla linii przyspieszonych.
Aha, to o odchodzeniu od ekspresów to moja prywatna opinia, a nie oficjalne stanowisko ZTM.
[ Dodano: |3 Sty 2012|, 2012 12:16 ]
[ Dodano: |3 Sty 2012|, 2012 12:18 ]
Nie wiem, czy nadążałeś za dyskusją sprzed 20 stron, ale padło tam, że taki wzorzec jest też najlepszy dla linii przyspieszonych.
E-4 i E-8 nazywają się "ekspresowe", bo są bardziej przyspieszone od linii przyspieszonych. Tymczasem 508, od której są szybsze(?), powinno być linią zwykłą (przynajmniej wg trendów ogólnomiejskich). Tymczasem 404 nie będzie bardziej przyspieszone od innej linii przyspieszonej, a "tylko" od 101.bepe pisze:Tym, że jest bardziej przyspieszony?
Aha, to o odchodzeniu od ekspresów to moja prywatna opinia, a nie oficjalne stanowisko ZTM.
[ Dodano: |3 Sty 2012|, 2012 12:16 ]
No właśnie taki model się nie sprawdza w praktyce. Lepszy jest jużMichalJ pisze:4xx: +-+--+--+---+--+----+---+--+--+--+
Łukasz na [url=http://wawkom.waw.pl/forum/viewtopic.php?t=8679&postdays=0&postorder=asc&start=1782]s. 119[/url] pisze:Widać już przecież, że optymalny jest układ:
|-|-|-|-|-|-|-|------------|------------|---------------|-|-|-|-|-|-|-|
_______|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|_______
Dlaczego?
[ Dodano: |3 Sty 2012|, 2012 12:18 ]
Dłuższa niż w typowym dzisiejszym 4xx/5xx, dodałbym. Co nie znaczy, że tak wyglądać nie powinna większość przyspieszonych. A zabrajom ekspres tylko raz.MichalJ pisze:Ale[ ]i tak będzie dłuższa niż w typowym 4xx/5xx. Poza tym będą protesty 'zabierajom ekspres'.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Będzie tu ominięcie zaledwie 2 przystanków (Myśliborska/Porajów) obsługiwanych przez pozostałe linie, więc z ekspresowością nie ma to wiele wspólnego. Chociaż ja bym Porajów mu dołożył.osa pisze:Jak dla mnie planowana linia 404 to typowe połączenie ekspresowe i nie zaszkodziłoby przydzielić mu numeru E-1 w nawiązaniu do 101.
Odpalenie ruchu przez Północny oznacza, że i E-4 i E-8 przestają spełniać te kryteria. Żegnamy.osa pisze:Według tych założeń kursują właśnie dwa ekspresy z Tarchomina i Nowodworów: E-4 i E-8.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Zobaczycie, będą bardzo silne protesty społeczne przeciwko likwidacji E-4.
Sam bym się pod nimi podpisał, gdybym mieszkał na tamtym zadu... tzn. na Białołęce.
A swoją drogą to ciekawe, czy po otwarciu Mostu Północnego metro w kierunku Centrum będzie rano niezabieralne już od Słodowca, czy dopiero od Pl. Wilsona? (Obecnie jest niezabieralne od RatuszArsenału)
Sam bym się pod nimi podpisał, gdybym mieszkał na tamtym zadu... tzn. na Białołęce.
A swoją drogą to ciekawe, czy po otwarciu Mostu Północnego metro w kierunku Centrum będzie rano niezabieralne już od Słodowca, czy dopiero od Pl. Wilsona? (Obecnie jest niezabieralne od RatuszArsenału)
Będą, albo nie będą i nie muszą być uwzględnione.Piottr pisze:Zobaczycie, będą bardzo silne protesty społeczne przeciwko likwidacji E-4.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
Można argumentować podatnością na dodawanie przystanków. Linii E-x przystanków można nie dodawać "gdyż to ekspres" i taka argumentacja ucina wszelkie dywagacje, natomiast, co pokazują ostatnie lata, liniom 4xx i 5xx można do woli dodawać przystanków, jeśli stosowne życzenia/żądania są kierowane ze społeczeństwa. Ergo, w interesie aktualnie korzystających z E-x jest zachowanie E-x dla zachowania statusu linii trudnodoprzystankowialnej, a nie tyle samego numerka. Takie współgranie magii "E" z antymagią czterysetek i pięćsetek.KwZ pisze:Ja rozumiem niezorientowanych ludzi, ale ty? Jaki masz merytoryczny argument? Numerek?Piottr pisze:Sam bym się pod nimi podpisał, gdybym mieszkał na tamtym zadu... tzn. na Białołęce.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Chyba jednak więcej niż 2 przystanki ma omijać owo 404 (dodaj jeszcze te na lewym brzegu). Poza tym zapowiedź likwidacji wszystkich ekspresów na Tarchominie to strzał we własną stopę i konieczność odpowiadania na dodatkowy zarzut. Jak wykazałem, zupełnie niepotrzebnie. To jednak problem ZTM na własną prośbę, jeśli rzeczywiście - nie wiadomo po co - zabiera się do likwidacji wszystkich linii ekspresowych (choć nie mówię, że wszystkie działały tak, jak trzeba).
- Bastian
- Sułtan Maroka
No, trochę nadodawano w ostatnich latach...chester pisze:Linii E-x przystanków można nie dodawać "gdyż to ekspres" i taka argumentacja ucina wszelkie dywagacje
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Równie dobrze można powiedzieć, gdyż to jest linia przyspieszona.chester pisze:"gdyż to ekspres" i taka argumentacja ucina wszelkie dywagacje,
No to co, że więcej niż 2? To linia 4xx już nie może pomijać więcej, niż 2 przystanków?osa pisze:Chyba jednak więcej niż 2 przystanki ma omijać owo 404 (dodaj jeszcze te na lewym brzegu).
Zostaje jeszcze E-2. Nie tyle ZTM "zabiera się do", co jest to skutkiem rosnących korków. Przenosi się większość argumentów z dyskusji 186 vs. 526.osa pisze:To jednak problem ZTM na własną prośbę, jeśli rzeczywiście - nie wiadomo po co - zabiera się do likwidacji wszystkich linii ekspresowych (choć nie mówię, że wszystkie działały tak, jak trzeba).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Nie wiem po co tak kombinować. Zmiany powinny być proste.
Likwidacja E-4, E-8, 508
Za to uruchomić:
101 Nowodwory - most Północny - Metro Młociny
szyczt 3 min, poza 5 min, święto 6-8 min
Jedna linia z Legionowa (np. 723) do Metro Młociny
Linia 503, 509, 510, 511 bez zmian
I tak mieszkańcy Tarchomina i Nowodworów będą mieli jedną, ale bardzo często kursująco linię do metra (101), do Arkadii 510, na Krakowskie Przedmieście 503, na Pragę 509.
Ewentualnie można się zastanowić nad skierowaniem 211 lub 516 do Metra Młociny. Ponadto pasażerowie z Legionowa nie będą przesiadać się do 101 lub 511 bo będą mieli bezpośredni autobus do metra.
Nocne:
Kasacja N53
Przedłużenie N44 z Metra Młociny na Nowodwory + ewentualnie N01
N13 i N63 bez zmian
Ale pewnie wszystkim się nie dogodzi
Pozdrawiam
Likwidacja E-4, E-8, 508
Za to uruchomić:
101 Nowodwory - most Północny - Metro Młociny
szyczt 3 min, poza 5 min, święto 6-8 min
Jedna linia z Legionowa (np. 723) do Metro Młociny
Linia 503, 509, 510, 511 bez zmian
I tak mieszkańcy Tarchomina i Nowodworów będą mieli jedną, ale bardzo często kursująco linię do metra (101), do Arkadii 510, na Krakowskie Przedmieście 503, na Pragę 509.
Ewentualnie można się zastanowić nad skierowaniem 211 lub 516 do Metra Młociny. Ponadto pasażerowie z Legionowa nie będą przesiadać się do 101 lub 511 bo będą mieli bezpośredni autobus do metra.
Nocne:
Kasacja N53
Przedłużenie N44 z Metra Młociny na Nowodwory + ewentualnie N01
N13 i N63 bez zmian
Ale pewnie wszystkim się nie dogodzi
Pozdrawiam
211 lokalnie się kręci po Tarchominie i Nowodworach dowożąc do czerwońców (docelowo do tramów), zaś 516 to dowóz do tramów na Żerań.Paweł84 pisze:Ewentualnie można się zastanowić nad skierowaniem 211 lub 516 do Metra Młociny.
Jaki to ma sens? Gdzie zmieścisz?Paweł84 pisze:Jedna linia z Legionowa (np. 723) do Metro Młociny
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43