Prawko i lewko

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 29 gru 2011, 17:35

Ja to może jestem leniwy, ale po zatrzymaniu patrzę przez sekundę na krawężnik/pas/jakikolwiek punkt odniesienia i jak się staczam, to zaciągam ręczny, jak nie, to nic nie robię, wrzucam luz i obie nogi odpoczywają... :-s
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Rosa

Post autor: Rosa » 29 gru 2011, 17:35

Szeregowy_Równoległy pisze:
Rosa pisze:A swoją drogą to uważasz może że ręczny jest równie wygodny, bezproblemowy jak nożny?
Jak stoję na światłach? Jest wygodniejszy niż nożny. I tak trzymam samochód na biegu, ale przynajmniej druga noga nie pracuje. A szczególnie na wzniesieniach, bo przecież od problemu sięstaczania zaczęła się dyskusja.
No popatrz, specjalnie dzisiaj zwróciłem na to uwagę. W Dolinie Służewieckiej stałem w 4 rzędzie, przede mną na 3 pasach kilkanascie samochodów i kazdy grzecznie trzymał noge na hamulcu. Czemu uwazasz że nikt z nich nie wpadl na to że przeciez wygodniej jest użyć ręcznego?

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 29 gru 2011, 17:38

Rosa pisze:No popatrz, specjalnie dzisiaj zwróciłem na to uwagę. W Dolinie Służewieckiej stałem w 4 rzędzie, przede mną na 3 pasach kilkanascie samochodów i kazdy grzecznie trzymał noge na hamulcu. Czemu uwazasz że nikt z nich nie wpadl na to że przeciez wygodniej jest użyć ręcznego?
Nie wiem, nie rozumiem tego. Inna sprawa, ze zawsze fascynuje mnie jak zaczynają ruszać na wzniesieniu (Książęca...) Przynajmniej jeden na trzech leci dobre pół metra do tyłu.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Nordyk110

Post autor: Nordyk110 » 29 gru 2011, 17:51

Co do oślepiania świateł "hamulcowych" zgadzam się niektórym mogą przeszkadzać , mnie nie . Powodują u mnie spokój , ten z przodu się na mnie nie stoczy i nie oskarży mnie oto ze w niego wjechałem , a takie coś przeżył mój kolega .

Tak samo jak nie przeszkadzają mi światła aut jadące z przeciwka , i mające je źle ustawione , jadące na długich . :grin: , tylko mnie drażnią .
Dużo gorzej jak jadą bez świateł . :D

Wkurzają mnie natomiast kierowcy jadący w czasie MAŁEJ mgły na tylnych przeciwmgielnych ,
To światło naprawdę jest rzadko potrzebne .

Tak samo jak nikt prowadzący pojazd nie gapi się w światła mijanych pojazdów , tak też nie patrzy co ma tuż przed maską . Chyba że stoi w korku .
Przegubowce ,to sól tej ziemi .

Cardinalle

Post autor: Cardinalle » 29 gru 2011, 18:03

R-9 Chełmska pisze:Ja to może jestem leniwy, ale po zatrzymaniu patrzę przez sekundę na krawężnik/pas/jakikolwiek punkt odniesienia i jak się staczam, to zaciągam ręczny, jak nie, to nic nie robię, wrzucam luz i obie nogi odpoczywają... :-s
Proste i logiczne ;-) Nawet wystarczy na tej jeden ząbek włożyć. Ale widocznie czasami trudno jest namierzyć ręczny. :-k :D W jakim my niewyedukowanym w pewnych sferach społeczeństwie żyjemy...

[ Dodano: |29 Gru 2011|, 2011 18:05 ]
Rosa pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze: Jak stoję na światłach? Jest wygodniejszy niż nożny. I tak trzymam samochód na biegu, ale przynajmniej druga noga nie pracuje. A szczególnie na wzniesieniach, bo przecież od problemu sięstaczania zaczęła się dyskusja.
No popatrz, specjalnie dzisiaj zwróciłem na to uwagę. W Dolinie Służewieckiej stałem w 4 rzędzie, przede mną na 3 pasach kilkanascie samochodów i kazdy grzecznie trzymał noge na hamulcu. Czemu uwazasz że nikt z nich nie wpadl na to że przeciez wygodniej jest użyć ręcznego?
To szczera prawda, ale wybacz napiszę to. A raczej zadam wymijające pytanie. Czemu na to nie wpadli? Bo są idiotami? Bo co drugi kupił prawo jazdy? Albo zdał w jakimś Parczewie czy innych Skierniewicach.

[ Dodano: |29 Gru 2011|, 2011 18:08 ]
Szeregowy_Równoległy pisze:
Rosa pisze:No popatrz, specjalnie dzisiaj zwróciłem na to uwagę. W Dolinie Służewieckiej stałem w 4 rzędzie, przede mną na 3 pasach kilkanascie samochodów i kazdy grzecznie trzymał noge na hamulcu. Czemu uwazasz że nikt z nich nie wpadl na to że przeciez wygodniej jest użyć ręcznego?
Nie wiem, nie rozumiem tego. Inna sprawa, ze zawsze fascynuje mnie jak zaczynają ruszać na wzniesieniu (Książęca...) Przynajmniej jeden na trzech leci dobre pół metra do tyłu.
A taki podjazd na Dolnej, zwłaszcza w jej ''górnej'' fazie ;-) To jest dopiero wyzwanie dla amatorów...

cns80

Post autor: cns80 » 30 gru 2011, 7:39

Nordyk110 pisze:Wkurzają mnie natomiast kierowcy jadący w czasie MAŁEJ mgły na tylnych przeciwmgielnych ,
To światło naprawdę jest rzadko potrzebne .
Niektórzy potrafią tak jeździć tygodniami od ostatniej mgły, bo zapomnieli wyłączyć :)
R-9 Chełmska pisze:Ja to może jestem leniwy, ale po zatrzymaniu patrzę przez sekundę na krawężnik/pas/jakikolwiek punkt odniesienia i jak się staczam, to zaciągam ręczny, jak nie, to nic nie robię, wrzucam luz i obie nogi odpoczywają... :-s
A mnie kiedyś taka sytuacja zaskoczyła. Bo też tak zrobiłem i stałem spokojnie na luzie, ale przechyliłem się za oparcie żeby coś sięgnąć z tylnego siedzenia. Jak się odwróciłem to już jechałem do tyłu :)
Cardinalle pisze: Nawet wystarczy na tej jeden ząbek włożyć.
Ciekawe co to da ? Prawidłowo wyregulowany ręczny łapie od 3-4 ząbka, bo wcześniej tylko napina linki. Inaczej być ciagle zmieniał klocki/szczęki na osi hamowanej, bo nie miałyby luzu. No i spalanie też większe.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 30 gru 2011, 20:49

czaroT-11 pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Ech, gdyby istniał hamulec, taki do stosowania jak się stoi... co się go uruchamia, światła stop nie świecą, a samochód się nie stoczy...
Takie rozwiązania są już w samochodach. Najnowsze BMW i chyba Mercedesy mają taki patent jak w autobusach. Tzn hamulec przystankowy ;) Obok kierownicy masz przycisk i np. na światłach wciskasz i blokujesz skrzynię biegów i układ napędowy ;) Jest tylko wada. W autobusie taki hamulec odbijesz pedałem gazu, a w BMW musisz jeszcze raz przestawić drążek zmiany biegów na "D".
No to jak testowałem audi a6 w 2004 roku, jak wchodziła nowa buda, to nie dosyć, że taki hamulec postojowy z guzika istniał, to w dodatku naciśnięcie gazu go zwalniało. A więc to jest i to już od ładnych paru lat.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 30 gru 2011, 23:49

cns80 pisze:A mnie kiedyś taka sytuacja zaskoczyła. Bo też tak zrobiłem i stałem spokojnie na luzie, ale przechyliłem się za oparcie żeby coś sięgnąć z tylnego siedzenia. Jak się odwróciłem to już jechałem do tyłu
To w takich przypadkach (czy np. przy wiązaniu butów - też się coś takiego może zdarzyć) należy uzupełnić tę metodę o zaciąganie ręcznego.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 05 sty 2012, 16:01

Obrazek

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 05 sty 2012, 16:31

Nie do końca jasno jest podane w innym artykule, czy chodzi tylko o praktykę, czy też o teorię.
Dzwoniłem do Ministerstwa Transportu, ale dowiedzenie się czegoś w tym kraju z oficjalnych źródeł po 16 niestety graniczy z cudem.

Moto.pl

czaroT-11
Kontakt:

Post autor: czaroT-11 » 06 sty 2012, 21:11

No ładnie będą egzaminy wyglądały :P
http://moto.pl/MotoPL/10,88301,10808879 ... gazem.html

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 12 sty 2012, 14:05

Chyba nikt nie umieszczał czegoś podobnego, więc:
Nowy taryfikator mandatów

Najbardziej dotkliwe zmiany, które wejdą w życie już w lutym 2012 roku to nowe kary za poszczególne wykroczenia drogowe. Oto kilka z nich:
- rozmowa przez telefon komórkowy bez zestawu głośnomówiącego - 5 punktów karnych i 200 zł,
- niezapięte pasy - 4 punkty karne i 100 zł,
- przewożenie dzieci bez fotelika - 6 punktów karnych i 150 zł,
- zajmowanie miejsc parkingowych dla niepełnosprawnych nie posiadając do tego uprawnień - 5 punktów karnych i 500 zł,
- wyprzedzanie na przejściu dla pieszych - 10 punktów karnych i 200 zł,
- wymuszenie pierwszeństwa na pieszym stojącym przy przejściu dla pieszych - 10 punktów karnych i 350 zł,
- holowanie sań za samochodem (kulig) - 5 punktów karnych.
moto.pl

Najbardziej mnie interesuje to: "wymuszenie pierwszeństwa na pieszym stojącym przy przejściu dla pieszych - 10 punktów karnych i 350 zł." Ciekawe, czy będzie to egzekwowane... :-k

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 12 sty 2012, 14:07

Przede wszystkim nie rozumiem, dlaczego ma być karane ostrzej, niż wyprzedzanie na pasach. Tamto to sytuacja najgroźniejsza, to "tylko" wymuszenie pierwszeństwa.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

cns80

Post autor: cns80 » 12 sty 2012, 15:12

KwZ, też tego nie łapię. Z drugiej jednak strony samo wyprzedzenie na pasach nie jest groźne (jesli sie już odbyło i nic się nikomu nie stało). Natomiast wyprzedzanie na pasach na które własnie wszedł pieszy będzie prawdopodobnie po staremu czyli 10 pkt + 500 zł (mam nadzieję). No chyba że policjant bedzie złośliwy i skumuluje wykroczenia czyli 20 pkt i 550 zł :D

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 12 sty 2012, 15:19

cns80 pisze:wyprzedzanie na pasach na które własnie wszedł pieszy będzie prawdopodobnie po staremu czyli 10 pkt + 500 zł (mam nadzieję)
Pawel_ pisze:- wyprzedzanie na przejściu dla pieszych - 10 punktów karnych i 200 zł,
:-k To jakieś różne kategorie?
cns80 pisze:samo wyprzedzenie na pasach nie jest groźne (jesli sie już odbyło i nic się nikomu nie stało)
No jeśli nikomu nic się nie stało, to się nic nie stało. Ale nie znoszę ryzykować 1% szansą utraty zdrowia i często życia.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

ODPOWIEDZ