Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
O nominaĹach duĹźych i maĹych
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
W Cash4You dwudziestki są na 100%, ale teraz to już nie jestem pewien, co do EuronetuJKTpl pisze:A nie 50PLN? Dwudziestki to na pewno w Cash4you.
E tam, żadnych kłopotów byś nie miał.Rosa pisze:nie byłem nawet świadom że mógłbym miec jakieś problemy z pozbyciem się ich w sklepie
Ja raz jechałem taksówką i wyszło jakieś 35-40 PLN, ale był to pierwszy kurs kierowcy tego dnia, więc nie miał wydać z 200 PLN (a i ja wylazłem z domu po 2 dniach siedzenia w nim, więc nie miałem drobniej). Pani w osiedlowym była wniebowzięta, gdy kupiłem wodę za 2 PLN. Wszak 160 PLN napiwku jednak nie chciałem dać
Moim zdaniem różnica jest fundamentalna. Karty nie są prawnym środkiem płatniczym i ich stosowalność opiera się na zaufaniu do banku wystawcy, a nie do państwa.BJ pisze:IMHO są tak samo "legalne" jak niestety dość rozpowszechnione w Polsce naklejki, że "kartą można płacić powyżej np. 15 PLN".
Wolę na koncie w banku. Może inflacja to nie taka zła rzecz?Rosa pisze:Sam wole trzymac zaskórniaki własnie w 200 zł
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Ale jeśli można nimi płacić, co umożliwia terminal płatniczy, to ZTCW sprzedawca ma obowiązek przyjąć zapłatę kartą i mi sprzedać nawet i Colę za 3 PLN.KwZ pisze:Karty nie są prawnym środkiem płatniczym i ich stosowalność opiera się na zaufaniu do banku wystawcy, a nie do państwa.
Mogę się mylić, ale wolałbym, żeby mi to ktoś udowodnił
KwZ pisze:A one dalej są legal tender? Bo ja zrozumiałem, że skoro są wycofywane z obiegu, to już nimi normalnie płacić nie wolno.
Although they are still technically legal tender in the United States, high-denomination bills were last printed in 1945 and officially discontinued on July 14, 1969, by the Federal Reserve System.
- MeWa
- Cukiereczek
to zależy, mój bank (PekaoSA) potrafi też wypłacić 20 zł i 10 złKwZ pisze:Jeśli chodzi o bankomaty, to w ogóle miałem wrażenie, że posiadają tylko 50 i 100 zł.
[ Dodano: Pon 09 Sty, 2012 ]
Ale to zależy gdzie - co innego w Estonii, a co innego we Francji.Wolfchen pisze:Tak, 200 €jest rzadkością, a 500€ to często jest po prostu rarytas. Inna sprawa, że w potrfelu się nie mieści za bardzo.KwZ pisze:Podobno z banknotami 500€ jest to samo.
Generalnie jednak na codzień takie wysokie nominały nie są praktyczne.
Kiedyś kolega w kantorze dostał banknot 500 euro, co generalnie miało pokrywać wszystkie koszty tygodniowego wyjazdu
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
W BZ WBK na pewno są dziesiątki. Sam ZAWSZE wypłacam z bankomatu 90, 140 albo 190 zł, żeby mieć drobneBJ pisze:a słyszałem, że bodaj w BZ WBK albo Millenium są nawet dziesięciozłotówki.
Z dwusetkami problem jest taki, ze jak ktoś da się złapać na fałszywkę, to ma duży problem. Dlatego zwłaszcza w małych sklepach się ich boją. To samo jest z banknotami pięćseteurowymi (?) na Zachodzie. Trochę się sklepikarzom nie dziwię, choć z drugiej strony, jak ktoś chce a lizaka wartego 25 gr zapłacić dwusetką, to teoretycznie nie wolno mu odmówić.
- MeWa
- Cukiereczek
Pomijając przypadki z chęcią kupna gazety, to nie możesz wydrukować samego rachunku ze stanem konta?Wolfchen pisze:Sam czasem wypłacam dychę, jak mi potrzeba sprawdzić saldo i przy okazji mieć na gazetę w kioskubepe pisze:W BZ WBK na pewno są dziesiątki.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"