Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

PKP Wygoda/Kawęczyn?

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 sty 2012, 8:45

Premo pisze:Jaki jest sens budowania przystanku po środku niczego?
Pytanie ile czasu będzie tam środek niczego :> Tereny pomiędzy Chełmżyńską i Elsnerowem prędzej czy później zamienią się w całkiem sporą dzielnicę mieszkaniową :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

PePe

Post autor: PePe » 11 sty 2012, 8:50

nie żartuj - przecież wciąż aktualne są plany rozbudowy spalarni śmieci - ja wiem że ludzie łykają wszystko ale zabudowa mieszkaniowa w obszarze spalarnia śmieci-elektrociepłowania-składy złomu- tory kolejowe raczej słabo się wpisuje.

A czasy dzikiej developerki już odeszły - kryzys

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 sty 2012, 8:51

^^^ Jak nie mieszkania to biura, jak nie biura to magazyny. Po prostu nie wierzę żeby tak atrakcyjne tereny długo wytrzymały puste.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

PePe

Post autor: PePe » 11 sty 2012, 8:53

no działki w tamtym rejonie są na sprzedaż więc zobaczymy :D :D

grzegorz

Post autor: grzegorz » 11 sty 2012, 8:56

Kleszczu pisze:
Premo pisze:Jaki jest sens budowania przystanku po środku niczego?
Pytanie ile czasu będzie tam środek niczego :> Tereny pomiędzy Chełmżyńską i Elsnerowem prędzej czy później zamienią się w całkiem sporą dzielnicę mieszkaniową :-k
Dziś to byłby przystanek w polu. A kiedyś? To się dopiero okaże. Pytanie na dziś to: co z Niedźwiadkiem?
Nie ma co budować pod nieznane, przyszłe potrzeby. Po kolei: ludzie, autobus, w końcu może coś jeszcze.

Parking? Przy istniejącej stacji w Rembertowie!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 sty 2012, 8:57

A o miastotwórczej roli komunikacji słyszeli :>
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 11 sty 2012, 8:57

Kleszczu pisze:Tereny pomiędzy Chełmżyńską i Elsnerowem prędzej czy później zamienią się w całkiem sporą dzielnicę mieszkaniową :-k
Stawiam, że w okolicach wykreślania z użytkowania wielkiej płyty gierkowskiej, czyli za 25 lat :-k

[ Dodano: |11 Sty 2012|, 2012 09:00 ]
Kleszczu pisze:Jak nie mieszkania to biura, jak nie biura to magazyny.
Chciałbyś stworzyć taki druki Kraków Business Park?

grzegorz

Post autor: grzegorz » 11 sty 2012, 9:05

Kleszczu pisze: ^^^ Jak nie mieszkania to biura, jak nie biura to magazyny. Po prostu nie wierzę żeby tak atrakcyjne tereny długo wytrzymały puste.
Stacja kolejowa dla garstki (przypuszczalnie zmotoryzowanych) pracowników magazynów?!

Żyjemy tu w oparach absurdu. Zaczęło się od słusznej obserwacji, że nie daje się normalnie skręcić ze Strażackiej w Chełmżyńską. Zaproponowanym rozwiązaniem: dobudowanie peronu i parkingu wielopoziomowego. :shock: :brawo: I wesołe jeszcze miasteczko. I zasmażka.

Chyba zwariowałem, że się w ogóle tu wypowiadam. Gdybanie co i kiedy zbudują na Elsnerowie zostawiam futurologom. Oni i tak zwykle się mylą.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 sty 2012, 9:23

grzegorz pisze:
Kleszczu pisze: ^^^ Jak nie mieszkania to biura, jak nie biura to magazyny. Po prostu nie wierzę żeby tak atrakcyjne tereny długo wytrzymały puste.
Stacja kolejowa dla garstki (przypuszczalnie zmotoryzowanych) pracowników magazynów?!

Chodzi o to aby "przypuszczalnie zmotoryzowani" byli "pewnie zbiorkomowi".
Albert Camus-"Dżuma"

MichalJ

Post autor: MichalJ » 11 sty 2012, 9:25

Parking P&R nie wymaga istnienia gęstej zabudowy koło siebie. Nawet przeciwnie.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 sty 2012, 9:26

MichalJ pisze:Parking P&R nie wymaga istnienia gęstej zabudowy koło siebie. Nawet przeciwnie.

Ciekawe czy południowym rubieżom Ząbek opłaciłbym się/pasowałby dojazd tędy do Śródmieścia :-k
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 sty 2012, 9:27

MichalJ pisze:Parking P&R nie wymaga istnienia gęstej zabudowy koło siebie. Nawet przeciwnie.
No dobra, nie ma zabudowy, jest parking. Na ile miejsc? Na tyle, że do zabrania wszystkich wystarczą dwa lub trzy przegubowe autobusy, czy może jakiś super wielki? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

MichalJ

Post autor: MichalJ » 11 sty 2012, 9:32

O każdym P&R można to samo powiedzieć... Akurat tam jest miejsce na spory, tyle że Ząbki już swoją stację mają...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 11 sty 2012, 9:46

I co z tego, że mają, jak i tak tłumy kierowców jeżdżą do miasta przez Marsa?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 sty 2012, 10:22

MichalJ pisze:O każdym P&R można to samo powiedzieć...
IMO tam się obronią, gdzie oprócz nich jest odpowiednio dużo zabudowy - a w każdym razie jest zasilenie ludźmi wyraźnie większe, niż z samego parkingu. Inaczej to się po prostu nie opłaca - nie ma sensu robić silnej oferty komunikacyjnej pod tylko trzystu pasażerów. A słabszą można nie przyciągnąć.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ