Skoro opłaca im się mocno cofać (w sensie odległości od Śródmieścia) do Rembertowa i nawet lokalny samorząd planuje nową linię autobusową na Gen. Chruściela (OK - to spychanie problemu, inny temat), to... chyba TAKKleszczu pisze: Ciekawe czy południowym rubieżom Ząbek opłaciłbym się/pasowałby dojazd tędy do Śródmieścia[/color]
Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
PKP Wygoda/KawÄczyn?
Moderator: JacekM
- 29 Ikarusów
-
Tranzystor
- Bastian
- Sułtan Maroka
Że niby Kawęczyn? To sobie policz bloki na północ od ciepłowni, zaraz za granicą Ząbek.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- 29 Ikarusów
Chyba chodziło o spalarnię. Tak czy owak (komin spalarni ok. 80 m a Kawęczyna ok. 300 m) to chyba zagrożenie dla nieco dalszej okolicy (dla Kawęczyna bardzo dalszej). Zresztą spalarnia posiada - przynajmniej tak deklaruje - cały system filtrów. Jak to wygląda w praktyce - nie wiem. Ale czy jest to większa uciążliwość niż ciemny, gryzący dom walący z kominów niektórych domów jednorodzinnych, to dyskutowałbym. Przynajmniej jeśli chodzi o uciążliwość na co dzień.Bastian pisze:Że niby Kawęczyn? To sobie policz bloki na północ od ciepłowni, zaraz za granicą Ząbek.
Samograj. Na Kabatach zrobili STP, stacje co ok. kilometr to standart itd. Jakby byli tacy przewidujący, toby STP gdzieś indziej wypchnęli, bo za teren przy samym lesie, to można by niezłą kasę dziś kosić. Nie no, kierunek rozwoju Ursynowa znany jest od dawna.
Za to nie słyszałem o kroczącym na południe rozwoju Kawęczyna. Raczej w stronę Ząbek. Może coś mnie ominęło?
Za to nie słyszałem o kroczącym na południe rozwoju Kawęczyna. Raczej w stronę Ząbek. Może coś mnie ominęło?
Budowa przystanku kolejowego to wcale nie tak mały koszt. Trzeba przebudowywać praktycznie wszystko. Od układu torowego, po sieć trakcyjną a kończąc na urządzeniach SRK. Póki co głównym argumentem jest "zbudujmy tu stacje bo moze kiedyś coś tu powstanie". Jeśli chodzi o parking P&R to planowana jest budowa takowego przy PKP Rembertów.
Na przystanku musi być koniecznie SRK? Nie powiedziałbym, na upartego nawet sygnalizatora SBL nie musi być...
Układ torowy - ewentualne łuki, żeby ominąć peron. Oczywiście całkowicie pomijając meritum, czyli potrzebę budowy p.o. akurat tam.
Układ torowy - ewentualne łuki, żeby ominąć peron. Oczywiście całkowicie pomijając meritum, czyli potrzebę budowy p.o. akurat tam.
Jak byłby p.o., to automatycznie atrakcyjność inwestycyjna gruntów wokół niego rośnie.Premo pisze:Póki co głównym argumentem jest "zbudujmy tu stacje bo moze kiedyś coś tu powstanie".
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
W tym miejscu powinien powstać wiadukt albo tunel a nie przystanek kolejowy. Obecnie przy skrzyżowaniu jest przystanek na żądanie z którego korzysta bardzo niewiele osób(przynajmniej ja nigdy nie widziałem na nim oczekujących pasażerów). Atrakcyjność gruntów wzrośnie to fakt. Tylko pierwsi mieszkańcy osiedlą się co najmniej za kilka lat. A przez ten czas przystanek trzeba utrzymać.
Jeśli będziesz miał gęstą zabudowę to tam nie postawisz żadnego parkingu.Stacja może i w polu, ale w promieniu 1km masz:grzegorz pisze:Stacja w polu dla głupiego parkingu?
- ulicę Żołnierską
- Ząbki
- osiedle Kawęczyn i Wygodę
Kiedy byłem w Berlinie, to przy wjeździe była stacja kolejki z ogromnym parkingiem. Wszystko po to by przyjezdni nie pchali się do Centrum
[ Dodano: |11 Sty 2012|, 2012 22:05 ]
Jak zbudują ten tunel lub wiadukt za 10 razy większe pieniądze to się okaże, że samochody stoją w korku 2km dalej przy Marsa.Premo pisze:W tym miejscu powinien powstać wiadukt albo tunel a nie przystanek kolejowy.
Nie mówię, że nie jest potrzebny ale nie rozwiązuje problemu szybkiego dotarcia do Centrum
[ Dodano: |11 Sty 2012|, 2012 22:08 ]
Off topic - jak jest mocny wiatr z zachodu to obok więzienia tak cuchnie, że nie da się przejść. To ponad 1 km od spalarni.29 Ikarusów pisze: Zresztą spalarnia posiada - przynajmniej tak deklaruje - cały system filtrów.
Nie wiem kto na to pozwala
[ Dodano: |11 Sty 2012|, 2012 22:12 ]
Tylko powiedz jak i ile pieniędzy to by kosztowało i jak to zrobić aby nie było korków?Premo pisze:Zamiast budować przystanek kolejowy lepiej przebudować skrzyżowanie
moim zdaniem tak 10-20 razy więcej niż sam przystanek z parkingami
Nie popuszczę...!
ad. Z. - mają pociąg i wkrótce M-2 od Wileńskiego.
ad. K., W. - a ile osób tam mieszka? Uzasadnia to inwestycję droższą niż peron w Gosiewie? Peron Gocławka i tak trzeba przesunać. Wygodzianie niech wówczas schodzą nań z Marsa.
[ Komentarz dodany przez: MeWa: Sro 11 Sty, 2012 ]
Poprawa cytowania. MeWa
ad. Ż. - mieszkamy w tym samym mieście?? Przy Żołnierskiej stoi parę warsztato-domo-magazynów (tuż przy Marsa). Poza tym zapewne parę nor zwierzęcych by się znalazło.bazgrus pisze:Jeśli będziesz miał gęstą zabudowę to tam nie postawisz żadnego parkingu.Stacja może i w polu, ale w promieniu 1km masz:grzegorz pisze:Stacja w polu dla głupiego parkingu?
- ulicę Żołnierską
- Ząbki
- osiedle Kawęczyn i Wygodę
ad. Z. - mają pociąg i wkrótce M-2 od Wileńskiego.
ad. K., W. - a ile osób tam mieszka? Uzasadnia to inwestycję droższą niż peron w Gosiewie? Peron Gocławka i tak trzeba przesunać. Wygodzianie niech wówczas schodzą nań z Marsa.
Bez urazy, to jeszcze nie nasza liga. Zresztą tu na ,,ogromny parking'' nie byłoby jak dojechać! Chyba że byłby pod... ŻołnierskąKiedy byłem w Berlinie, to przy wjeździe była stacja kolejki z ogromnym parkingiem. Wszystko po to by przyjezdni nie pchali się do Centrum
Ta okolica jest w ogóle upośledzona komunikacyjnie. Zaczynanie od peronu byłoby budowaniem domu poczynając od dachu.[ Dodano: |11 Sty 2012|, 2012 22:05 ]Jak zbudują ten tunel lub wiadukt za 10 razy większe pieniądze to się okaże, że samochody stoją w korku 2km dalej przy Marsa.Premo pisze:W tym miejscu powinien powstać wiadukt albo tunel a nie przystanek kolejowy.
Nie mówię, że nie jest potrzebny ale nie rozwiązuje problemu szybkiego dotarcia do Centrum
[ Komentarz dodany przez: MeWa: Sro 11 Sty, 2012 ]
Poprawa cytowania. MeWa