Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie
Moderator: Wiliam
Trafiles w samo sedno. W Wawie eksperyment goni eksperyment, ktory w polowie jego trwania ma korekte eksperymentu. Zwariowac mozna. Juz nawet tzw ludzie z branzy nie ogarniaja tego ciaglego "racjonalizowania ukladu komunikacyjnego" a co dopiero mowic o "zwyklych" pasazerachman1956 pisze:Bo eksperyment ze skierowaniem 107 do Stegien, jak widać, się nie udał.
No jak to? Czyz 119 i 168 nie byly (beda) przed momentem "poprawiane"?man1956 pisze:Warto raczej pomyśleć, co poprawić w przebiegu kilku marnych linii w tym rejonie, takich jak 119, 130 i 168
Za takie "poprawianie" jak w przypadku 168 to ja dziękuję. Mimo deklaracji ZTM-u, że ma to być nie spóźniająca się linia dla gocławian, obawiam się, że w nowej wersji 168 będzie jeździło jeszcze mniej ludzi niż dotychczas. Z prostego powodu: częstotliwości, która ma wynosić 15/20. Mając taką ofertę w przypadku linii bezpośredniej - nie skorzystam, niestety, z tej propozycji. Jadąc np. z Bora-Komorowskiego do SGH-u, wybiorę jazdę czymkolwiek do Saskiej, potem czymkolwiek do Metra Politechnika, potem metrem do Pola Mokotowskiego. Mimo 2 przesiadek i tak będę szybciej niż bezpośrednium 168. Żeby "reanimować" tę linię częstotliwość powinna być co najmniej 10/15.
Według mnie,ten ZP jest nadal bardzo ważnym punktem.Przy tym przystanku znajduje się WFDiF oraz Instytut Leków.Zresztą ten ZP nosił poprzednio właśnie nazwę : "Instytut Leków". Od poniedziałku powyższe instytucje stracą linię 107 .R-9 Chełmska pisze:To już obsługa ZP Zakrzewska nie jest ważna?
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
Chyba się nie zrozumieliśmy. Ja pisałem o 168 w wersji skróconej, a nie dotychczasowej. Co nie zmienia faktu, że linia krótka też musi mieć sens. A "nowe" 168, z przyczyn przedstawionych powyżej, z częstotliwością 15/20 min., sensu - moim zdaniem - nie ma.adw pisze:Widocznie nie chodzi o reanimowanie tej linii a podtrzymanie jej pod respiratorem aż umrze śmiercią naturalnąSkoro jest alternatyne połączenie z przesiadką, na dodatek szybsze, trzymanie tak długich linii nie ma większego sensu i generuje dodatkowe koszty.
Może zanim co, należy spróbować zrobić coś z sensem. Np. skoordynować w DP 168 ze 167. Tak jak to ma miejsce w DS. Zadziwiające, że na tak ważnym odcinku jak między Sielcami a Metrem Politechnika są "planowe" 15-minutowe dziury.adw pisze:Więc nalezy je zlikwidować, ale może nie od razu, żeby płaczu nie było. Poczekać pół roku, gdzieś po kwartale wyjdą pomiary ruchu ze słaba frekwencją.
- R-9 Chełmska