Most Północny - propozycje ZTM

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 13 sty 2012, 23:29

Pojęcia nie mam. Może dlatego, że (jak napisał misiek) jestem zwalczany? Urząd raczej nastawił się na skrzynkę kontaktową i potem wszystkie głosy hurtem pośle do ZTM bez analizy. Poza tym w urzędzie nie ma osób, które byłyby w stanie spojrzeć na całość komunikacji Tarchomin - Nowodwory + rozwiązanie problemu co zrobić z pasażerami z Legionowa i wzdłuż Modlińskiej.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 13 sty 2012, 23:45

No to przykre to. Koniec końców, po dupie na skutek niekompetencji władz dzielnic, "dobrej pani Hani" oraz nieprzemyślanych bomb od ZTM jak wymysł skasowania E, oberwą pasażerowie. Szkoda, bo pomysł - za wyjątkiem 510 - był niezły, zwłaszcza patent na 508 wygladał na mistrzowską zagrywkę optymalizacyjną.
Teraz ciekawi mnie, czy ktokolwiek w ZTM po wydarzeniach z tego tygodnia uderzy się w pierś i poczuje do winy. Nie mówię o Rucie, bo przecież wiadomo, że nic nie jest w całości jego projektami wyssanymi z palca którejś bezsennej nocy. Ciekawe, czy ktoś zauważy, że przegięli pałę w którymś momencie w swoich zapędach racjonalizatorskich. I tak już za późno, jak widać, ale ciekawe niemniej.
Szkoda tylko, żę do czasu, aż pasażerowie nie zjedzą kogoś za te 508 i E-4 co 20', będzie mega bajzel.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 sty 2012, 0:26

tarantula01 pisze:Poza tym w urzędzie nie ma osób, które byłyby w stanie spojrzeć na całość komunikacji Tarchomin - Nowodwory + rozwiązanie problemu co zrobić z pasażerami z Legionowa i wzdłuż Modlińskiej.
Może wystarczyłoby kogoś takiego poprosić o opinię? W naszej dzielnicy mieszkają ludzie znający temat. Wiem - niedasię.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 sty 2012, 0:35

drja pisze:Teraz ciekawi mnie, czy ktokolwiek w ZTM po wydarzeniach z tego tygodnia uderzy się w pierś i poczuje do winy. Nie mówię o Rucie, bo przecież wiadomo, że nic nie jest w całości jego projektami wyssanymi z palca którejś bezsennej nocy.
Ale on odpowiada za procesy decyzyjne w firmie, za podział i organizację pracy, wreszcie za jakość przygotowywanych materiałów i analiz. A widać gołym okiem, i to od jakiegoś czasu (przynajmniej rok), że to tu leży pies pogrzebany, a nie w poczynaniach "ekspertów". Zresztą jakich ekspertów? Z ekipy "młodych reformatorów" zostały gruzy. Kto mógł, uciekł z tego cyrku, albo przynajmniej zajął się w jego ramach rzeczami ambitniejszymi, niż trasy autobusów (infrastruktura, sterowanie ruchem itp.). No to czego oczekiwać? Mnie nieraz nosi, gdy czytam o nowych wspaniałych pomysłach naszego organizatora transportu, ale jak sobie pomyślę, że miałbym tam jeszcze siedzieć i się użerać z własnym szefostwem każdego szczebla po kolei... Nie, szkoda zdrowia. Tego naprawdę po niezbyt długim czasie się nie wytrzymuje.

Czy będzie lepiej? Nie wiem, kadencja się niedawno rozpoczęła, więc nic dobrego nie wróżę. Najlepszy czas na ambitne i kontrowersyjne reformy zostanie zmarnowany. W dodatku nie bardzo wiem, w imię czego.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

man1956

Post autor: man1956 » 14 sty 2012, 1:12

W kontekście tego, co się ostatnio (zwłaszcza w minionym tygodniu) działo, wydaje się, że ostatnią sensowną reformą, jaką się udało ZTM-owi zrealizować była - wprowadzona w marcu 2011 - reforma mokotowska (wywalenie 182 na Dw. Zachodni, przekształcenie 301 w 141, skrócenie, może nie do końca udane, 107). Cud boski, że się to jakimś cudem udało wcielić w życie... Dziś to by raczej padło.

Potem już były same porażki (nieudana reforma wawerska, fatalnie rozegrana batalia o skrócenie 521, pomysł pocięcia 117, zamiana Okęcia na idiotyczną "pralkę", ostatnio: bezzasadne rozwlecznie czasowe 515 do wymiarów spowolnionego 143, sprawa "edwarda" i wreszcie pogrzebana po kilku dniach koncepcja reformy związanej z otwarciem mostu MC-S). Porażki merytoryczne, a głównie taktyczne, przede wszystkim PR-owe.

Niby to samo szefostwo, a odnieść można wrażenie, jakby nagle, gdzieś w połowie roku, dokonano totalnej zmiany ekipy. Może rzeczywiście za tym bałaganem stoją już inni ludzie?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 sty 2012, 1:16

man1956 pisze:Może rzeczywiście za tym bałaganem stoją już inni ludzie?
Ruta jest od pięciu lat, Franków od pięciu, Dziemieszczyk od kilkunastu... Nie widzę, kto inny miałby stać za ztm-owskim bałaganem.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 14 sty 2012, 1:20

Zaraz się okaże, że za całym złem stoi odejście p Partyki i p. Cudak do PKP IC :lol:
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 sty 2012, 1:35

Biorąc pod uwagę, że nowa szefowa marketingu ZTM jest z jej wskazania - raczej niewiele to zmienia :P

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sty 2012, 2:43

@biedronp: kolei w to nie mieszaj - bo procz szyny d. S49 nie ma wiele z tramwajami wspolnego - ani konca trasy w Winnicy. A pomysl asfaltowania torow jest durny lecz na szczescie - malo realny.

Co do 511 - nie wiedzialem, ze 511 towarzyszyc bedzie pasazerom w metrze - jakas specjalna autokuszeta?

Bo laczny czas podrozy a czas podrozy AUTOBUSEM to nie to samo!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ashir

Post autor: ashir » 14 sty 2012, 8:05

tarantula01 pisze:Czas pozbierać podpisy za konkretnym autobusem z Nowodworów do Młocin rano i popołudniu, który nie będzie zatrzymywał się na Tarchominie. Czyli 404 bez przystanku Tarchomin = E-8 do Młocin.
To jeszcze trzeba wywalić Myśliborską i Porajów, które nie wiadomo skąd się pojawiły. I jeszcze to kursowanie 404 w szczycie popołudniowym. Tragiczny ten projekt. ;/

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sty 2012, 9:01

Moim zdaniem to są w ogóle potrzebne cztery ekspresy:
- dla Nowodworów
- dla Tarchomina
- dla Świdrów
- dla Białołęki-Ratusza z siedemsetkami.

Co to ma być, socjalizm, żeby wszyscy razem autobusem jeździli?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 sty 2012, 9:35

Bastian pisze:Biorąc pod uwagę, że nowa szefowa marketingu ZTM jest z jej wskazania - raczej niewiele to zmienia :P
Widać po poziomie komunikatów na stronie, że po chwilowym wzlocie znów leci na dno. Sprawa E-2 została skopana PR-owo.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Rosa

Post autor: Rosa » 14 sty 2012, 9:42

MisiekK pisze:
Bastian pisze:Biorąc pod uwagę, że nowa szefowa marketingu ZTM jest z jej wskazania - raczej niewiele to zmienia :P
Widać po poziomie komunikatów na stronie, że po chwilowym wzlocie znów leci na dno. Sprawa E-2 została skopana PR-owo.
Nie PR-owo tylko od poczatku pomysł był idiotyczny, z gówna ciastka nie zrobisz obojetnie jak ładnie to by się opakowało w PR-owy bełkot.

dzidek

Post autor: dzidek » 14 sty 2012, 9:43

Jeśli nie będzie żadnych znaczących zmian i w zasadzie dojdzie tylko 101 i 404 to chyba ładnie rozrzedzone zostaną rozkłady obecnie kursujących linii do Marymontu?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sty 2012, 9:47

Trochę na pewno ale - jak pisałem - 101 i 404 będą miały dość krótkie trasy, więc tak dużo znowu taboru na nie nie trzeba będzie.

ODPOWIEDZ