Styczeń 2012

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

grzegorz

Post autor: grzegorz » 20 sty 2012, 14:48

Domas pisze: Czego Ty oczekujesz? MAN-y, który przyszły w 2010 roku nadal ich nie mają, a Ty oczekujesz, że nagle we wszystkich 180 nowych wozach się pojawią biletomaty?
W super-duper-reprezentacyjno-szpanerskich? Koniecznie. Są ich raptem 4!

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 20 sty 2012, 14:51

kajo pisze:Zacznijmy od tego jaki mają układ tej hybrydy, szeregowy czy równoległy, bo jeśli szeregowy to silnik elektryczny jest prawie tak samo wydajny (efektywny) w całym zakresie obrotów, inaczej niż spalinowy.
Równoległy. I mam na myśli poziom obrotów silnika spalinowego.

[ Dodano: |20 Sty 2012|, 2012 14:54 ]
Domas pisze:
KwZ pisze:Czyli jednak emituje mniej spalin. W szczególności najwięcej dymu diesle produkują przy nagłym dodaniu gazu - i to, rozumiem, jest unikane. Dlatego powinny jeździć po prawie deptaku, jakim jest KP.

Nie mają biletomatów? Wszystkie nowe autobusy powinny mieć.
Czego Ty oczekujesz? MAN-y, który przyszły w 2010 roku nadal ich nie mają, a Ty oczekujesz, że nagle we wszystkich 180 nowych wozach się pojawią biletomaty?
Bo MZA to święta krowa, której nic zrobić nie można - przecież to wiadomo od dawna. Obstawiam, że ZTM w przypadku żadnego innego przewoźnika by się nie interesował czy się da czy nie, bez względu na to czy tych autobusów byłoby 4, 40 czy 400 - biletomaty miałyby być i koniec.

kajo

Post autor: kajo » 20 sty 2012, 14:56

kveld pisze:
kajo pisze:Zacznijmy od tego jaki mają układ tej hybrydy, szeregowy czy równoległy, bo jeśli szeregowy to silnik elektryczny jest prawie tak samo wydajny (efektywny) w całym zakresie obrotów, inaczej niż spalinowy.
Równoległy. I mam na myśli poziom obrotów silnika spalinowego.
A to zmienia postać rzeczy. Równoległy układ zakłada jednoczesne przenoszenie mocy na koła przez oba silniki. ale spalanie i tak powinno zmaleć ze względu na odzysk energii w trakcie hamowania.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 20 sty 2012, 15:01

Domas pisze:Czego Ty oczekujesz? MAN-y, który przyszły w 2010 roku nadal ich nie mają, a Ty oczekujesz, że nagle we wszystkich 180 nowych wozach się pojawią biletomaty?
We wszystkich nowych wozach. I po jakiejś dekadzie będzie można wejść do autobusu i na niego liczyć. Tak jak z niską podłogą.
kveld pisze:Nie byłbym taki w 100% pewien, zwłaszcza przy ich skrzyni biegów, która jak dla mnie działa dosyć specyficznie (przy przyspieszaniu utrzymuje dosyć wysokie obroty).
No ale pod te - w miarę stałe! - obroty silnika spalinowego powinien on być optymalizowany. Inaczej cała zabawa nie ma sensu.
Lukasz436 pisze:Czyli 175 ;-) a nie 704 i inne podobne.
Albo 180, wszystko mi jedno (175 była oidp pierwszą uniskopodłogowioną linią, bo najbardziej reprezentacyjną). Takie 704 to, mam nadzieję, tylko testy. Chociaż do tego i tak bardziej 190 się nadaje.
kajo pisze: ale spalanie i tak powinno zmaleć ze względu na odzysk energii w trakcie hamowania.
Ale mnie nawet nie chodzi o średnie spalanie (choć to też plus, fakt), ile uderzeniową dawkę spalin przy ruszaniu z przystanku.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 20 sty 2012, 15:02

kajo pisze:A to zmienia postać rzeczy. Równoległy układ zakłada jednoczesne przenoszenie mocy na koła przez oba silniki. ale spalanie i tak powinno zmaleć ze względu na odzysk energii w trakcie hamowania.
Ja się z tym wszystkim zgadzam, zastanawiam się tylko czy bezstopniowa (jak na mój słuch) skrzynia musi utrzymywać przy przyspieszaniu obroty silnika spalinowego na poziomie powyżej 1500 obrotów. A może to błąd kierowcy, który za bardzo deptał w gaz? Wydaje mi się jednak, że skoro do dyspozycji są dodatkowe silniki elektryczne to silnik spalinowy mógłby być utrzymywany w bardziej ekonomicznym zakresie obrotów... A swoją drogą strasznie odeszliśmy od kwestii rozkładów i obsługi...

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 29 sty 2012, 5:49

Od jutra pojawia się poranne wtyczki: D25 i D26 na niskie przeguby z "Ostrobramskiej" oraz D27/509 na wysoką solówkę ze "Stalowej" O-)
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Zablokowany