W super-duper-reprezentacyjno-szpanerskich? Koniecznie. Są ich raptem 4!Domas pisze: Czego Ty oczekujesz? MAN-y, który przyszły w 2010 roku nadal ich nie mają, a Ty oczekujesz, że nagle we wszystkich 180 nowych wozach się pojawią biletomaty?
StyczeĹ 2012
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Równoległy. I mam na myśli poziom obrotów silnika spalinowego.kajo pisze:Zacznijmy od tego jaki mają układ tej hybrydy, szeregowy czy równoległy, bo jeśli szeregowy to silnik elektryczny jest prawie tak samo wydajny (efektywny) w całym zakresie obrotów, inaczej niż spalinowy.
[ Dodano: |20 Sty 2012|, 2012 14:54 ]
Bo MZA to święta krowa, której nic zrobić nie można - przecież to wiadomo od dawna. Obstawiam, że ZTM w przypadku żadnego innego przewoźnika by się nie interesował czy się da czy nie, bez względu na to czy tych autobusów byłoby 4, 40 czy 400 - biletomaty miałyby być i koniec.Domas pisze:Czego Ty oczekujesz? MAN-y, który przyszły w 2010 roku nadal ich nie mają, a Ty oczekujesz, że nagle we wszystkich 180 nowych wozach się pojawią biletomaty?KwZ pisze:Czyli jednak emituje mniej spalin. W szczególności najwięcej dymu diesle produkują przy nagłym dodaniu gazu - i to, rozumiem, jest unikane. Dlatego powinny jeździć po prawie deptaku, jakim jest KP.
Nie mają biletomatów? Wszystkie nowe autobusy powinny mieć.
A to zmienia postać rzeczy. Równoległy układ zakłada jednoczesne przenoszenie mocy na koła przez oba silniki. ale spalanie i tak powinno zmaleć ze względu na odzysk energii w trakcie hamowania.kveld pisze:Równoległy. I mam na myśli poziom obrotów silnika spalinowego.kajo pisze:Zacznijmy od tego jaki mają układ tej hybrydy, szeregowy czy równoległy, bo jeśli szeregowy to silnik elektryczny jest prawie tak samo wydajny (efektywny) w całym zakresie obrotów, inaczej niż spalinowy.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
We wszystkich nowych wozach. I po jakiejś dekadzie będzie można wejść do autobusu i na niego liczyć. Tak jak z niską podłogą.Domas pisze:Czego Ty oczekujesz? MAN-y, który przyszły w 2010 roku nadal ich nie mają, a Ty oczekujesz, że nagle we wszystkich 180 nowych wozach się pojawią biletomaty?
No ale pod te - w miarę stałe! - obroty silnika spalinowego powinien on być optymalizowany. Inaczej cała zabawa nie ma sensu.kveld pisze:Nie byłbym taki w 100% pewien, zwłaszcza przy ich skrzyni biegów, która jak dla mnie działa dosyć specyficznie (przy przyspieszaniu utrzymuje dosyć wysokie obroty).
Albo 180, wszystko mi jedno (175 była oidp pierwszą uniskopodłogowioną linią, bo najbardziej reprezentacyjną). Takie 704 to, mam nadzieję, tylko testy. Chociaż do tego i tak bardziej 190 się nadaje.Lukasz436 pisze:Czyli 175a nie 704 i inne podobne.
Ale mnie nawet nie chodzi o średnie spalanie (choć to też plus, fakt), ile uderzeniową dawkę spalin przy ruszaniu z przystanku.kajo pisze: ale spalanie i tak powinno zmaleć ze względu na odzysk energii w trakcie hamowania.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Ja się z tym wszystkim zgadzam, zastanawiam się tylko czy bezstopniowa (jak na mój słuch) skrzynia musi utrzymywać przy przyspieszaniu obroty silnika spalinowego na poziomie powyżej 1500 obrotów. A może to błąd kierowcy, który za bardzo deptał w gaz? Wydaje mi się jednak, że skoro do dyspozycji są dodatkowe silniki elektryczne to silnik spalinowy mógłby być utrzymywany w bardziej ekonomicznym zakresie obrotów... A swoją drogą strasznie odeszliśmy od kwestii rozkładów i obsługi...kajo pisze:A to zmienia postać rzeczy. Równoległy układ zakłada jednoczesne przenoszenie mocy na koła przez oba silniki. ale spalanie i tak powinno zmaleć ze względu na odzysk energii w trakcie hamowania.
- ZaciszaniN
- Kontakt:
Od jutra pojawia się poranne wtyczki: D25 i D26 na niskie przeguby z "Ostrobramskiej" oraz D27/509 na wysoką solówkę ze "Stalowej"
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.