O grzaniu i niegrzaniu

Moderatorzy: JacekM, Dantte

fraktal

Post autor: fraktal » 10 lut 2012, 11:58

chester pisze:]Myślę, że kierowcy powinni lobbować na rzecz wprowadzenia takiego zapisu w przepisach porządkowych, który dawałby im prawo nieotwierania pierwszych drzwi na mrozie. Jednakoż zapis taki byłby trudny do zdefiniowania (co zrobić, jak jest tłok? jak zdefiniować tłok i od kiedy można nieotwierać, a kiedy nie można? itd...).
I właśnie dlatego nie powinno być takiego przepisu, bo niektórzy kierowcy zaraz by go nadużywali i nie otwieraliby drzwi w przypadkach ewidentnych (np. gdy ich autobus podjeżdża jako drugi na przystanek albo gdy jest tłok). Powinien nami kierować zdrowy rozsądek. Niestety czasem go brakuje i niektórym kierowcom, i niektórym pasażerom. Bo jeśli ktoś siedzi w autobusie pomiędzy pierwszymi i drugimi drzwiami, autobus jest pusty i na przystanku tylko kilka osób i mimo to w okresie mrozów podchodzi do drzwi pierwszych, to kierowcy mogą myśleć, że to właśnie im chce pasażer życie uprzykrzyć. Mam na myśli niezłośliwych kierowców (czyli takich, którzy np. pierwsze drzwi otwierają). Ja natomiast zastanowiłbym się nad przyklejeniem na kabinie takiego apelu: "Szanowni pasażerowie! Zadbajcie o kierowcę tego autobusu i podczas niskich temperatur korzystajcie z pierwszych drzwi tylko w razie nieodzownej konieczności. Wyższy komfort pracy kierowcy, to bezpieczniejsza i przyjemniejsza podróż dla pasażerów". No coś w tym stylu, można by to jeszcze jakoś uprościć. I ciekawe do ilu osób by to trafiło. Bo część może po prostu nie zdawać sobie sprawy, że tam zimno leci, w końcu nigdy nie siedziała na miejscu kierowcy.

bepe

Post autor: bepe » 10 lut 2012, 13:01

fraktal pisze: Wyższy komfort pracy kierowcy, to bezpieczniejsza i przyjemniejsza podróż dla pasażerów
Jak w PRL...
fraktal pisze:Ja natomiast zastanowiłbym się nad przyklejeniem na kabinie takiego apelu: "Szanowni pasażerowie! Zadbajcie o kierowcę tego autobusu i podczas niskich temperatur korzystajcie z pierwszych drzwi tylko w razie nieodzownej konieczności. Wyższy komfort pracy kierowcy, to bezpieczniejsza i przyjemniejsza podróż dla pasażerów". No coś w tym stylu, można by to jeszcze jakoś uprościć. I ciekawe do ilu osób by to trafiło.
Na pewno trafiłoby do ZTM, który nałożyłby karę za nieprawidłowe naklejki czy coś takiego...

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 10 lut 2012, 13:13

blinski pisze:
Pawel_ pisze:A co, kurcze blaszka, jak na przystanku stoją sobie trzy osoby, podjeżdża autobus, na zewnątrz -15, na pace +15, a Ci się rozbiegają i otwierają wszystkie drzwi?
Trochę wyobraźni. Częsta jest sytuacja, kiedy na przystanku stoi nawet jedna osoba, a autobus podjeżdża akurat tak, że stoi ona najbliżej wysokości pierwszych drzwi. Domyślnie więc chce wejść pierwszymi i myślę, że właśnie wtedy nieotwarcie ich nie będzie w stosunku do kogoś takiego chamstwem. Podobnie wewnątrz autobusu - niektórzy lubią mieć widok przez przednią szybę i siedzą na pierwszym fotelu, mimo że reszta autobusu jest pusta. Wyjść chcą często najbliższymi drzwiami, czyli pierwszymi. Uprzejme zwrócenie się kierowcy do kogoś takiego, aby wyszedł środkowymi, także wydaje mi się dopuszczalne.
Nie rozumiesz, drogi Panie. Mi nie przeszkadza to, że ktoś wsiada I drzwiami. Niech sobie wsiadają - od tego one są. Na wątrobie leży mi to, iż muszą koniecznie otworzyć wszystkie możliwe drzwi (t. I, II, III), gdy na przystanku są trzy osoby... :sick:

Awatar użytkownika
Jamad

Post autor: Jamad » 10 lut 2012, 20:19

Na początku szacunek wielki - ciężko pracujecie a te premie za czasy odjazdów z przystanku to według mnie dyskryminacja a wręcz prowokacja i myślę, że coś z tym powinniście zrobić.
Pytanie, które już od jakiegoś czasu chciałem Wam zadać jest takie: w 99 przypadkach na 100 na przystanku, gdzie postój trwa np. minimum pół minuty nie zamykacie drzwi - są otwarte a przy obecnych mrozach wewnątrz wozu wichura -10 albo więcej lata po całym tramwaju, bez względu na model wozu (na ZP Rondo "radosława" 06 lub np. Metro Młociny 08, gdzie czesto marznę wewnątrz trama). Ja jak podjeżdżam autobusem na przystanek to po wymianie pasażerów zamykam drzwi i załączam CG (np. Bielany-Ratusz 02 lub w drugą mańkę). Zielone - wyciskam CG i jadę. Rozumiem, że jazda na Waszym sygnalizatorze to kilka sekund ale drzwi otwarte są przez pół minuty albo więcej to na takim mrozie masakra. Autobus może a tramek nie?
Czego nie rozumiem? O czym nie wiem (bez obrazy)?
Pozdrawiam
[||==||][==||==||]

Adam G.

Post autor: Adam G. » 10 lut 2012, 21:12

bepe pisze:
fraktal pisze:Wyższy komfort pracy kierowcy, to bezpieczniejsza i przyjemniejsza podróż dla pasażerów
Jak w PRL...
Co masz na myśli, bo kompletnie nie rozumiem?! :O
To co napisał fraktal, nie ma nic wspólnego z PRLem, to po prostu oczywistość z której pasażerowie w ogóle nie zdają sobie sprawy.
noidea

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 10 lut 2012, 21:18

Przypuszczam, że BePe (jak jego się odmienia?) chodziło o formę. "Październik miesiącem oszczędności", "Twoje serce przypomina: piechotą zdrowiej!", "Po skończonej pracy załóż majtki", "Wyższy komfort pracy kierowcy to bezpieczniejsza i przyjemniejsza podróż dla pasażerów"... Stylistyczne podobieństwa można dostrzec przy odrobinie dobrej woli :)
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

bepe

Post autor: bepe » 10 lut 2012, 21:35

Adam G. pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Stylistyczne podobieństwa można dostrzec przy odrobinie dobrej woli :)
Właśnie o to.
Szeregowy_Równoległy pisze:BePe (jak jego się odmienia?)
A cholera wie :D Można pisać małymi ;)

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 10 lut 2012, 21:57

bepe pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:BePe (jak jego się odmienia?)
A cholera wie :D
Ja bym odmieniał jak Goethego :P

Adam G.

Post autor: Adam G. » 10 lut 2012, 22:19

bepe pisze:
Adam G. pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Stylistyczne podobieństwa można dostrzec przy odrobinie dobrej woli :)
Właśnie o to.
Racja, nie brałem pod uwagę czysto językowego skojarzenia :)
noidea

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 11 lut 2012, 16:07

Jamad, Postępujemy według instrukcji zimowej ZTM. W wozach z CG załączamy otwarcie drzwi(bez sekundówki). Po wymianie pasażerów można zamknąć i znów uaktywnić CG. W starszych wozach( bez CG), drzwi muszą być otwarte podczas postoju na przystanku. Jest jeszcze jedno-w niektórych wozach tadiran łapie odchyłkę na zamknięcie drzwi i nie zmienia jej po ruszeniu( choćby za 3 minuty). Oczywiście, SNRT jest w 100% niezawodny, ale to bajka do innego tematu.
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
Jamad

Post autor: Jamad » 11 lut 2012, 16:55

... Jest jeszcze jedno-w niektórych wozach tadiran łapie odchyłkę na zamknięcie drzwi i nie zmienia jej po ruszeniu( choćby za 3 minuty).
Takiej odpowiedzi oczekiwałem. W autobusach sterowniki tak nie wariują a przynajmniej ja się z czymś takim nie spotkałem.
Dzięki.
Pozdrawiam
[||==||][==||==||]

Adam G.

Post autor: Adam G. » 11 lut 2012, 21:02

Jamad pisze:
... Jest jeszcze jedno-w niektórych wozach tadiran łapie odchyłkę na zamknięcie drzwi i nie zmienia jej po ruszeniu( choćby za 3 minuty).
Takiej odpowiedzi oczekiwałem. W autobusach sterowniki tak nie wariują a przynajmniej ja się z czymś takim nie spotkałem.
Dzięki.
Przede wszystkim w autobusach nie jesteś rozliczany za przyspieszenia/opóźnienia ze sterownika :)
noidea

SG

Post autor: SG » 11 lut 2012, 21:22

Adam G. pisze:Przede wszystkim w autobusach nie jesteś rozliczany za przyspieszenia/opóźnienia ze sterownika :)
No a z czego przepraszam bardzo? Każą jeździć wg sterownika od kasowników, a jak przyjdzie coś od ZTM-u to zapis biorą z R&G.

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 11 lut 2012, 21:28

SG pisze:a jak przyjdzie coś od ZTM-u
No właśnie – jak przyjdzie coś od ZTM-u. Tramwajowy SNRT/SAPT zapisuje i rozlicza na podstawie punktualności odjazdu z każdego przystanku. Jeśli jest się kierowcą i odjedzie się przyspieszonym/opóźnionym z własnej winy, jest jeszcze nadzieja, że nikt nie widział :P. Kiedy w tramwaju trzaśniesz drzwiami, a na infotronie wyświetla się plus – game over.

Awatar użytkownika
Jamad

Post autor: Jamad » 11 lut 2012, 23:35

Przede wszystkim w autobusach nie jesteś rozliczany za przyspieszenia/opóźnienia ze sterownika
Super bzdura.
Bądź zdrów.
Pozdrawiam
[||==||][==||==||]

ODPOWIEDZ