Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Bastian
- Sułtan Maroka
A tego to nie wiem
Ale gdyby mieli z tym jakieś problemy, to by raczej starali się takich nazw unikać.
Ja bym na przykład powiedział "mieszkam Przy Agorze", "pracuję Na Bateryjce".
Ja bym na przykład powiedział "mieszkam Przy Agorze", "pracuję Na Bateryjce".
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie wiem, ale też i nie widzę związku z problemami tu omawianymi, czyli nazw nie(?)odmiennych ani nazw z przyimkami.
Ja używam Niedźwiedziej, ale Wróbla. Nie jestem konsekwentny
Ja używam Niedźwiedziej, ale Wróbla. Nie jestem konsekwentny
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Może jechałem objazdem i oglądał w przenośnym telewizorku ? 
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
W nazwach geograficznych wszystkie słowa pisze się wielką literą, chyba że któreś z nich ma charakter nazwy pospolitej i mogłoby być pominięte (ulica Marszałkowska, plac Na Rozdrożu, ocean Atlantyk, Ocean Spokojny, ALE: Aleje Ujazdowskie, aleja Jana Pawła II).blinski pisze:W j. polskim tylko pierwsze słowo.
Odwołuję to, co napisałem, i wstyd mi, że nie sprawdziłem dokładniebepe pisze:W nazwach geograficznych wszystkie słowa pisze się wielką literą, chyba że któreś z nich ma charakter nazwy pospolitej i mogłoby być pominięte (ulica Marszałkowska, plac Na Rozdrożu, ocean Atlantyk, Ocean Spokojny, ALE: Aleje Ujazdowskie, aleja Jana Pawła II).blinski pisze:W j. polskim tylko pierwsze słowo.
Tu sporo o języku polskim: http://www.polskieradio.pl/7/443/Tematy/35586 .
Polecam serdecznie
[ Dodano: |15 Lut 2012|, 2012 04:07 ]
A jak myślicie, która forma jest poprawna: podkoszulek czy podkoszulka?
Polecam serdecznie
[ Dodano: |15 Lut 2012|, 2012 04:07 ]
A jak myślicie, która forma jest poprawna: podkoszulek czy podkoszulka?