Z tego co pamiętam, to obie. Lepsze pytanie: trampki w l.m., a w l.p. trampek czy trampka?levar pisze:Tu sporo o języku polskim: http://www.polskieradio.pl/7/443/Tematy/35586 .
Polecam serdecznie![]()
![]()
[ Dodano: |15 Lut 2012|, 2012 04:07 ]
A jak myślicie, która forma jest poprawna: podkoszulek czy podkoszulka?
Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Jak byłem mały, u mnie w domu zawsze wszyscy mówili 'podkoszulka', 'podkoszulek' nauczyłem się mówić dopiero potem:) Rzeczywiście, chciałem zaskoczyć, a jak teraz sprawdzałem w słowniku na pwn.pl, to jest już 'trampek'. Jeszcze parę lat temu byłem zaskoczony, kiedy znalazłem w słowniku informację, że poprawnie jest 'trampka', a 'trampek' to forma potoczna.levar pisze:Trampek.
Tak, zarówno "podkoszulek" jak i "podkoszulka" to formy poprawne, z tym że bardziej uzasadnioną historycznie i gramatycznie jest forma pierwsza.
- kulikowski
- kulikowski
dzięki MC, chyba tak (czyli jak na "Zapiecku"); mnie się dawniej wydawało ""na Smoleńskiej"...
@Bepe - to było niesmaczne. Za takie teksty powinieneś wylecieć z tego podforum.
@Bepe - to było niesmaczne. Za takie teksty powinieneś wylecieć z tego podforum.
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
"Wylecieć" w kontekście Smoleńska? To dopiero było niesmacznekulikowski pisze:@Bepe - to było niesmaczne. Za takie teksty powinieneś wylecieć z tego podforum.[/URL]
- Bastian
- Sułtan Maroka
A nie powinno w ogóle być "niedziałający", jak już? 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
W zasadzie tak, ale, ponieważ jest to reguła nowa, dopuszczalne jest ciągle pisanie "nie" z imiesłowami przymiotnikowymi w znaczeniu czasownikowym po staremu, czyli rozdzielnie.Bastian pisze:A nie powinno w ogóle być "niedziałający", jak już?![]()
Natomiast z całą pewnością błędem jest brak konsekwencji - albo piszemy po staremu, albo po nowemu.
Co do pisowni "nie" - nieodmiennie za jedną z najbardziej idiotycznych reguł języka polskiego uważam łączną pisownię "nie" z rzeczownikami (np. niepies, nieautobus).