Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Ale "zespół" (trzech wagonów) ma sporo sensu.
"Jednostka" z trzech wagonów sensu ma mało.
A co do Agory - portal gazeta.pl podał wczoraj taką informację:
"Na razie niewiele wiadomo o samym włamaniu, poza tym, że złodzieje
(mówi się o dwóch) około 7.30 wpadli do budynku z karabinami w rękach.
Sterroryzowali prawdopodobnie kobiecą ochronę obiektu i pod lufami
karabinów kazali jej prowadzić się do środka. Następnie związali i
zakneblowali ochronę, zaczęli roztrzaskiwać gabloty, by wydobyć dzieła
sztuki, po czym uciekli z łupami w rękach. Byli zamaskowani i
uzbrojeni w kałasznikowy.
Według policji, sprawcy były dwie zamaskowane, który zaatakował
strażnika kobiety, podczas gdy alarm jest wyłączony, aby dostać się do
budynku i przyjąć urząd. Z zagrożeniem bronią prowadziły do ??środka,
gdzie został przywiązany do krzesła i zakneblował i niezakłóconej
złamał okna muzeum i ukradli artefakty."
"Jednostka" z trzech wagonów sensu ma mało.
A co do Agory - portal gazeta.pl podał wczoraj taką informację:
"Na razie niewiele wiadomo o samym włamaniu, poza tym, że złodzieje
(mówi się o dwóch) około 7.30 wpadli do budynku z karabinami w rękach.
Sterroryzowali prawdopodobnie kobiecą ochronę obiektu i pod lufami
karabinów kazali jej prowadzić się do środka. Następnie związali i
zakneblowali ochronę, zaczęli roztrzaskiwać gabloty, by wydobyć dzieła
sztuki, po czym uciekli z łupami w rękach. Byli zamaskowani i
uzbrojeni w kałasznikowy.
Według policji, sprawcy były dwie zamaskowane, który zaatakował
strażnika kobiety, podczas gdy alarm jest wyłączony, aby dostać się do
budynku i przyjąć urząd. Z zagrożeniem bronią prowadziły do ??środka,
gdzie został przywiązany do krzesła i zakneblował i niezakłóconej
złamał okna muzeum i ukradli artefakty."
Wystarczy wrzucić w google – odda odpowiedni artykuł, ba, nawet z dowodami zacieraniaMeWa pisze:A może zapodasz linka? Bo ja tego nie widzę, a trudno o czymś dyskutować, co było, a nie jest.MichalJ pisze:A co do Agory - portal gazeta.pl podał wczoraj taką informację:
- MeWa
- Cukiereczek
Spadek jakości tekstów i korekty w serwisach internetowych jest pochodną:
- presji na szybkość publikacji informacji,
- bezpłatności serwisów (mniejsze możliwości opłacenia dobrych dziennikarzy)
- kryzysu prasy wywołanego powyższym i skutkującym spadkiem sprzedaży.
Cała dyskusja to tak naprawdę płacz nad rozlanym mlekiem - to już się stało, to jest proces i to nie tylko sprawa Agory czy GW.
- presji na szybkość publikacji informacji,
- bezpłatności serwisów (mniejsze możliwości opłacenia dobrych dziennikarzy)
- kryzysu prasy wywołanego powyższym i skutkującym spadkiem sprzedaży.
Cała dyskusja to tak naprawdę płacz nad rozlanym mlekiem - to już się stało, to jest proces i to nie tylko sprawa Agory czy GW.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
No co, myślisz, że nie poprawili do dzisiaj? II wojna też była, a nie jest, co jakoś nie przeszkadza o tym dyskutować.MeWa pisze:A może zapodasz linka? Bo ja tego nie widzę, a trudno o czymś dyskutować, co było, a nie jest.MichalJ pisze:A co do Agory - portal gazeta.pl podał wczoraj taką informację:
A jeśli chcesz powiedzieć, że ja kłamię, to nie krępuj się.
Ale jeżeli to ci w jakikolwiek sposób ułatwi dyskutowanie, to było na tej stronie:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... onaty.html
Gdzieś tam w komentarzach przepraszają.
- MeWa
- Cukiereczek
Poprawili, więc o czym dyskusja?MichalJ pisze:No co, myślisz, że nie poprawili do dzisiaj?
(Nie)stety powszechną praktyką teraz jest korekta po wrzuceniu materiału.
[ Dodano: Nie 19 Lut, 2012 ]
Ha ha! Nie sądziłem w życiu, że się przydabepe pisze:Słowa "nieautobus" pewnie niktMeWa pisze:
Tylko kto używa taiego słowa?![]()
viewtopic.php?p=728638#728638
O tym, co było, zanim poprawili. Ale nikt ci nie każe brać w niej udziału.MeWa pisze:Poprawili, więc o czym dyskusja?MichalJ pisze:No co, myślisz, że nie poprawili do dzisiaj?
W każdym razie - wiem, że gazety oszczędzają na czym się da. Ale że zatrudniają osoby, które do napisania notki muszą sobie 'roboczo' przetłumaczyć tekst google translatorem, to jednak jest dla mnie zaskoczenie. Brak znajomości angielskiego na tym poziomie to jednak powinien wykluczać zatrudnienie na takim stanowisku.
- MeWa
- Cukiereczek
No ale ją poprawili, a poza tym nie znalazła się w durku GW (nie należy utożsamiać w pełni tego, co jest na portalu z tym, co jest potem w gazecie).MichalJ pisze:O tym, co było, zanim poprawili.
Może to robił stażysta? A może nikt nie chciał tego robić z odpowiednimi kwalifikacjami za te pieniądze? A może poziom nauczania angielskiego nie jest na odpowiednio wysokim poziomie (a nie jest, co mogę powiedzieć z doświadczenia na uniwersytecie)? A może to robiła osoba, która świetnie zna niemiecki i rosyjski, bo ci od angielskiego byli akurat zajęci?MichalJ pisze:O tym, co było, zanim poprawili. Ale nikt ci nie każe brać w niej udziału.MeWa pisze:Poprawili, więc o czym dyskusja?
W każdym razie - wiem, że gazety oszczędzają na czym się da. Ale że zatrudniają osoby, które do napisania notki muszą sobie 'roboczo' przetłumaczyć tekst google translatorem, to jednak jest dla mnie zaskoczenie. Brak znajomości angielskiego na tym poziomie to jednak powinien wykluczać zatrudnienie na takim stanowisku.
Na odwrót. Jeśli wprowadzać się będzie "wagony", czy inne własne odpowiedniki, a nie stosować coś, co było używane od lat, to trudno oczekiwać znajomości słowa.MeWa pisze:Polimeryzowałbym z tym, czy jednostka jest w pełni zrozumiała dla wszystkich pasażerów. Może wśród chłoporobotników i innych, którzy od 30 lat dojeżdżają, ale... czy w przypadku nowych pasażerów lub młodych? Tutaj byłbym ostrożny. Tylko nie wiem co jest skutkiem, a co efektem - czy zanikanie słowa powoduje to, że nie jest ono stosowane w mediach, czy też na odwrót.Glonojad pisze:1. Pasażerowie kolejek podmiejskich wiedzą, co to jest "jednostka", czego już dziecięciem będąc doświadczyłem.
Korekta i porządna redakcja jest pierwszym, na czym się oszczędza. Pisać ktoś musi wciąż, ale że po nim się tego nie sprawdza i redaguje, to mamy kwiatki, jakie mamy.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Skoro jest minimalną liczbą wagonów, która można dysponować - jednostką do układania pociągów regionalnych na Mazowszu jest zestaw wagonów, nierozłączalnych poza szopą... na mój chłoporobotniczy rozum sens to ma. Nie możesz zrobić zestawu 2 czy 5 wagonów, więc jednostką operacyjną staje się ezt.MichalJ pisze: "Jednostka" z trzech wagonów sensu ma mało.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ktoś utożsamia?MeWa pisze:No ale ją poprawili, a poza tym nie znalazła się w durku GW (nie należy utożsamiać w pełni tego, co jest na portalu z tym, co jest potem w gazecie).MichalJ pisze:O tym, co było, zanim poprawili.
(W "durku", ładne słowo.
[ Dodano: |19 Lut 2012|, 2012 10:42 ]
To mogło mieć sens w czasach, gdy jeździły wyłącznie (też nie wszędzie) EN57. Jeśli mamy do wyboru 'jednostki' różnych rozmiarów...Glonojad pisze:Skoro jest minimalną liczbą wagonów, która można dysponować - jednostką do układania pociągów regionalnych na Mazowszu jest zestaw wagonów, nierozłączalnych poza szopą... na mój chłoporobotniczy rozum sens to ma. Nie możesz zrobić zestawu 2 czy 5 wagonów, więc jednostką operacyjną staje się ezt.MichalJ pisze: "Jednostka" z trzech wagonów sensu ma mało.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No to co, że różnych rozmiarów? Wciąż składy z nich komponujesz, a nie z ich wagonów (zwłaszcza, że w przypadku elfów i flirtów to są człony na wspólnych wózkach, jeszcze mniej podatne na kombinacje nawet w warsztacie...).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
Czy Pesa albo Swing to też będzie jedna jednostka? 

A może zamiast jednostki właśnie dokładniejsze byłoby określenie pociąg trzyczłonowy?Glonojad pisze:No to co, że różnych rozmiarów? Wciąż składy z nich komponujesz, a nie z ich wagonów (zwłaszcza, że w przypadku elfów i flirtów to są człony na wspólnych wózkach, jeszcze mniej podatne na kombinacje nawet w warsztacie...).
Mojej korekcie też musiałem obciąć pensję i późnymi wieczorami nie pracujeMichalJ pisze:(W "durku", ładne słowo.