Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Maglem czym Magielem... Ruchomość "e" zależy od obycia z danym słowem. Ja w zasadzie bym je tutaj unieruchomił, bo inaczej zginie miękkość "g". (Maglem <-- Magel czy Magiel?). Czyli skłaniam się ku Magiel
Magielem.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- MeWa
- Cukiereczek
Nie zależy. Wyjaśniałem już, że w przypadku nazwisk nie obowiązują zasady stosowane przy zwyczajowych słowach.KwZ pisze:Maglem czym Magielem... Ruchomość "e" zależy od obycia z danym słowem.
[ Dodano: Wto 06 Mar, 2012 ]
Bardzo dużo osób ma też problem z (nie)odmiennością nazwisk kończących się na -o, więc czego wymagaćJKTpl pisze:A ja takiego germanistę w gimnazjum... Stała odpowiedź, nawet grona pedagogicznego, na pytanie pokroju „z kim mamy zastępstwo” – z panem Kozł... Kozioł... z panem Januszemradeom pisze:O, mam w klasie kolegę o nazwisku Kozioł i nawet nie wiedziałem.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- MeWa
- Cukiereczek
Tylko i wyłącznie kwestia osłuchania się. Poza tym z imieniem (czy tytułem) dopuszcza się nieodmienianie nazwisk tego typu.JacekM pisze:Nie tyle problem co kwestia tego co lepiej brzmi - "Radović podał piłkę Michałowi Żyro" czy "Michałowi Żyrze"?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Żyro, ZTCP, prosił dziennikarzy, żeby nie odmieniać jego nazwiskaJacekM pisze:Nie tyle problem co kwestia tego co lepiej brzmi - "Radović podał piłkę Michałowi Żyro" czy "Michałowi Żyrze"?
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
To nie jest kwestia proszenia, czy wnoszenia. Spróbujcie ustalać przepisy ruchu drogowego na swoim osiedlu, he, he...Paweł_K pisze:Żyro, ZTCP, prosił dziennikarzy, żeby nie odmieniać jego nazwiskaJacekM pisze:Nie tyle problem co kwestia tego co lepiej brzmi - "Radović podał piłkę Michałowi Żyro" czy "Michałowi Żyrze"?
Zasady językowe mają upraszczać, a nie utrudniać mnożąc wyjątki. Żyro jak Pióro, czy Ziobro. Nieodmienianie nazwisk (nawet kończących się na ,,a'', a to już skandal) to jakaś nowa plaga. Jak kto nie umie, niech czyta. Matejko, Kościuszko, Jagiełło, Żwirko. Słyszałem o jakimś kombinowaniu z regułami - po co? Język polski nie razi sobie z Rumunami (Basescu, Dumitrescu...), a poza tym jest prosto: męskie - odmienne, żeńskie nieodmienne, o ile nie kończy się na ,,a''. Logiczne.
To, co prawda, nie dotyczy nazwiska, ale dotyczy odmiany: w ramach swojej działalności studenckiej czytałem ostatnio list od człowieka, który pisał, że siedzi "w zakładzie karnym we Wronki od marzec 2008"*grzegorz pisze: Nieodmienianie nazwisk (nawet kończących się na ,,a'', a to już skandal) to jakaś nowa plaga.
Co do ruchomości "e" - sam mam z tym problem. Moje nazwisko kończy się na "-er" i wolę, żeby tego "e" przy odmianie nie usuwać, choć ono usunąć się jak najbardziej da. Generalnie przyjmuję zasadę, żeby ruchome "e" jednak zostawiać z dość prostego powodu - w celu zachowania precyzji. Niestety, często jest tak, że z dopełniacza trudno jest odtworzyć mianownikową formę nazwiska, bo poprawne jest więcej niż jedno, dlatego lepiej możliwie największą część mianownika pozostawić uwidocznioną w dopełniaczu. Inna sprawa, że uważam, że należy dążyć do takiego formułowania tekstów (zwłaszcza dokumentów), aby możliwe było użycie mianownikowej formy imienia i nazwiska.
*data przykładowa
Ja miałem zajęcia z mgr. Koziołem. I jego nazwisko w mianowniku brzmiało Kozioł. A więc skłaniałbym się ku formie "Magiela".Gronostaj pisze:Dlaczego nie może nie być pana Magiela? (tzn. jestem już prawie pewna, że nie może być, ale nie wiem, dlaczego)
[ Dodano: |7 Mar 2012|, 2012 01:38 ]
Cudna książka, nieprawdaż?MeWa pisze:Zapis za: "Formy i normy, czyli poprawna polszczyzna".
Więc analogicznie powinno być z panem Magielem.
[ Dodano: |7 Mar 2012|, 2012 01:43 ]
Nic dziwnego, że siedzi w zakładzie karnym. Też bym go tam wsadził za takie kaleczenie języka!bepe pisze:czytałem ostatnio list od człowieka, który pisał, że siedzi "w zakładzie karnym we Wronki od marzec 2008"*
[ Dodano: |7 Mar 2012|, 2012 01:44 ]
Przecież na tym forum pisał ktoś o nazwisku SzyszkoMichalJ pisze:Znałem człowieka z nazwiskiem na -szko, który przy każdej okazji domagał się nieodmieniania jego nazwiska. Co z takim zrobić?
[ Dodano: |7 Mar 2012|, 2012 01:48 ]
A co byście powiedzieli na nazwisko Julke? Ja nigdy go nie odmieniałem, ale...?