Remont tunelu średnicowego

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 29 lip 2006, 19:12

:arrow: Na szybach obok każdych drzwi oraz w środku, na szybach naprzeciw drzwi, są już duże naklejki (formatu bocznych tablic trasowych) z napisem: "Zastępcza Komunikacja Kolejowa. Przejazd za ważnymi biletami kolejowymi". Tego już chyba nie da się nie zauważyć. Jeśli natomiast chodzi o właściwe tablice trasowe, to zdarzają się jeszcze te z krańcem przy placu Zawiszy. Najwyższy czas zastąpić je aktualnymi.

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 29 lip 2006, 21:22

MZ pisze:Jeśli natomiast chodzi o właściwe tablice trasowe, to zdarzają się jeszcze te z krańcem przy placu Zawiszy. Najwyższy czas zastąpić je aktualnymi.
Dzis na 2 brygadzie z przodu byla "stara".
MOBILIS Ursus

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 29 lip 2006, 23:43

chruscik pisze:Dzis na 2 brygadzie z przodu byla "stara".
:arrow: No właśnie akurat ją widziałem i dlatego o tym napisałem ;).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 sie 2006, 15:06

A wczoraj słyszałem zapowiedź na DWC SKMki do Rembertowa, "z pominięciem przystanków Warszawa Powiśle, Warszawa Stadion"...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 sie 2006, 15:35

No i? :-k Bo rzeczywiście tak zapowiadają. Podobnie, jak w przeciwną stronę "z pominięciem przystanku Warszawa Ochota".
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 sie 2006, 0:03

Obrazek
Polowanie na pasażerów w zastępczych autobusach
Krzysztof Śmietana01-08-2006, ostatnia aktualizacja 01-08-2006 23:27

Kolej szykanuje ludzi! - oburzają się warszawiacy, którym zdarzyło się wsiąść do autobusów zastępujących pociągi w czasie remontu tunelu średnicowego. - Grasują w nich kontrolerzy, którzy wlepiają mandaty za brak biletu kolejowego

Autobusy, które zastępują pociągi w czasie remontu tunelu, kursują między Dworcem Wschodnim i Zachodnim. Przypominają jednak miejskie autobusy, bo kolejarze wynajęli je od warszawskich Miejskich Zakładów Autobusowych. W efekcie niektórzy pasażerowie sądzą, że można jeździć nimi np. z kartą miejską. Ale tak nie jest. Niemal każdego dnia do redakcji "Gazety" dzwonią i piszą zbulwersowani warszawiacy. Historia, którą opowiadają, jest zwykle taka sama: przesiadali się w biegu z autobusu do autobusu i nie zauważyli, że ten, do którego wskoczyli, jest "kolejowy". A w środku na takie ofiary już czekają kontrolerzy. I nieświadomym ludziom wlepiają mandaty.

Kilka dni temu spotkało to m.in. Piotra Rochalę, który jechał takim autobusem z centrum do Dworca Zachodniego. - Zobaczyłem napis, że jest to autobus zastępczej komunikacji kolejowej, ale nie przypuszczałem, że aby móc nim jechać legalnie, nie wystarczy karta miejska - opowiada. - Zaraz podeszli do mnie kontrolerzy i za brak biletu kolejowego dali mi 120-złotowy mandat. A przecież nigdzie nie jest zaznaczone, że karta miejska jest nieważna w takich autobusach. Zresztą sami kontrolerzy przyznali, że nie ma w nich dobrych oznaczeń.

- Informacje o konieczności posiadania biletu kolejowego są przyklejone na kartkach za kabiną kierowcy. Ja wsiadłem tylnymi drzwiami, więc nie mogłem ich zobaczyć. Już po 15 sekundach podeszło do mnie mnie dwóch kontrolerów. W podobnej sytuacji było trzech innych pasażerów, którzy ze mną wsiedli. Doszło niemal do rękoczynów. Nie rozumiem, czemu te kartki nie wiszą na wprost każdego wejścia. Wtedy każdy by je zobaczył - irytuje się inny nasz czytelnik (prosi o anonimowość).

- To polowanie na pasażerów - kwituje Przemysław Radwański, kolejny poszkodowany czytelnik.

Tymczasem kolejarze nie widzą problemu. - Przecież na autobusie jest napis: "Przejazd za ważnymi biletami kolejowymi". To więc oczywiste, że karty miejskie tam nie obowiązują - mówi Donata Nowakowska, rzeczniczka Kolei Mazowieckich.

Twierdzi, że nie ma podstaw do anulowania mandatów.

Niektórzy krytykują zastępczą komunikację jeszcze z innego powodu: autobusy jeżdżą rzadko i w efekcie są raczej puste. Większość osób woli przesiąść się ze składów Kolei Mazowieckich do innych pociągów, które dalej jeżdżą tunelem albo do regularnej komunikacji miejskiej. Czy wobec tego nie lepiej byłoby pozwolić jeździć pasażerom z biletami kolejowymi miejskimi autobusami i tramwajami?

Zarząd Transportu Miejskiego nie zgodził się honorować biletów PKP za darmo. Koleje Mazowieckie ani samorząd Mazowsza, który jest współwłaścicielem tego przewoźnika, nie chciały zaś płacić miastu. Obie strony dogadały się jedynie w sprawie honorowania biletów kolejowych w pociągach Szybkiej Kolei Miejskiej na odcinku od Dworca Wschodniego do Zachodniego.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

michael112

Post autor: michael112 » 02 sie 2006, 9:06

MeWa pisze:Obrazek
Zarząd Transportu Miejskiego nie zgodził się honorować biletów PKP za darmo. Koleje Mazowieckie ani samorząd Mazowsza, który jest współwłaścicielem tego przewoźnika, nie chciały zaś płacić miastu. Obie strony dogadały się jedynie w sprawie honorowania biletów kolejowych w pociągach Szybkiej Kolei Miejskiej na odcinku od Dworca Wschodniego do Zachodniego.
Czy nie lepiej było od razu pomyśleć o honorowaniu biletów KM w ZTM od razu i wystosować ultimatum do ZTM, że jeśli na to nie zgodzą, to nie będzie wspólnego biletu.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 02 sie 2006, 9:33

Może któryś ze współforumowiczów mi wytłumaczy o co chodziło naszemu światłemu koledze powyżej, bo czytam jego post już 18 raz i ni w ząb nie rozumiem 8-[
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 sie 2006, 9:37

Zapewne, by zrobić ultimatum mniej więcej takie:
KM do ZTM: Wy honoprujecie nasze bilety na odcinku Zachodni-wschodni u siebie. a jeżeli nie, to nie będzie wspólnego biletu.
chyba o to, ale głowy sobie uciąć nie dam.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

michael112

Post autor: michael112 » 02 sie 2006, 10:33

Właśnie tak. Oczywiście obowiązują wzajemne rozliczenia pieniężne, bo koszty tych przedsięwzięć nie muszą się pokrywać. W sumie coś takiego mogą zrobić i teraz, wszak każdą umowę można wypowiedzieć.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 sie 2006, 11:29

Przecież na autobusie jest napis: "Przejazd za ważnymi biletami kolejowymi". To więc oczywiste, że karty miejskie tam nie obowiązują - mówi Donata Nowakowska, rzeczniczka Kolei Mazowieckich.
Gdyby było słowo "tylko", to by było oczywiste. A bez niego nie jest ani trochę.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Kra

Post autor: Kra » 02 sie 2006, 11:51

Bastian pisze:Gdyby było słowo "tylko", to by było oczywiste. A bez niego nie jest ani trochę.
Masz całkowitą rację, brak jednego słowa a wiele zmienia.
I jeszcze pytanko, skoro autobus zastępczy jest de facto "pociągiem" (nie znam fachowego określenia) to powinna być możliwość nabycia w nim biletu na przejazd (z dopłatą czy bez to w zależności skąd się jedzie). Jakoś nie zauważyłem obsługi konduktorskiej w tym autobusie zastępczym. Czy to jest w porządku ?
Dla mnie, nie bardzo.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 sie 2006, 10:24

Kra pisze:I jeszcze pytanko, skoro autobus zastępczy jest de facto "pociągiem" (nie znam fachowego określenia) to powinna być możliwość nabycia w nim biletu na przejazd (z dopłatą czy bez to w zależności skąd się jedzie). Jakoś nie zauważyłem obsługi konduktorskiej w tym autobusie zastępczym. Czy to jest w porządku ?
Można tak powiedzieć, że KKZ to takie "pociągi na oponach". Co do obsługi konduktorskiej, to nie jest takie proste. Wg. początkowych planów w każdym autobusie miał jeździć jeden konduktor, który prowadził by sprzedaż biletów za dopłatą oraz kontrolował bilety. Jednak KM zapewne ze względu na oszczędności zleciło kontrolowanie biletów zewnętrznej firmie, która od pewnego czasu kontroluje bilety w pociągach.
:arrow: Co do honorowania biletów ZTM, to zostały zdemontowane kasowniki, żeby zapobiec pomyłkom. Dodatkowo informacja jest na rozkładach, tablicach bocznych i naklejkach.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 sie 2006, 15:50

Busmann pisze:
Kra pisze:I jeszcze pytanko, skoro autobus zastępczy jest de facto "pociągiem" (nie znam fachowego określenia) to powinna być możliwość nabycia w nim biletu na przejazd (z dopłatą czy bez to w zależności skąd się jedzie). Jakoś nie zauważyłem obsługi konduktorskiej w tym autobusie zastępczym. Czy to jest w porządku ?
Można tak powiedzieć, że KKZ to takie "pociągi na oponach". Co do obsługi konduktorskiej, to nie jest takie proste. Wg. początkowych planów w każdym autobusie miał jeździć jeden konduktor, który prowadził by sprzedaż biletów za dopłatą oraz kontrolował bilety. Jednak KM zapewne ze względu na oszczędności zleciło kontrolowanie biletów zewnętrznej firmie, która od pewnego czasu kontroluje bilety w pociągach.
No dobra, ale pytanie było o sprzedaż biletów, a nie o kontrolę. Proste pytanie: gdzie jest zapisane, że pasażer za dopłatą ma prawo kupić u kierownika pociągu bilet, w regulaminie przewozów? Jeśli tak, to czy przewozy w pojazdach KKZ odbywają się na podstawie tegoż regulaminu, czy nie? Jeśli nie, to jakiego?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 sie 2006, 15:52

Bastian pisze:Proste pytanie: gdzie jest zapisane, że pasażer za dopłatą ma prawo kupić u kierownika pociągu bilet, w regulaminie przewozów?
TP-KM zapewne, czyli taryfa przewozowa kolei mazowieckich, do odnalezienia w .pdf na ich stronie.
Bastian pisze:Jeśli tak, to czy przewozy w pojazdach KKZ odbywają się na podstawie tegoż regulaminu, czy nie?
Ano.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

ODPOWIEDZ