Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 kwie 2012, 11:21

Stary Pingwin pisze:Nie można było sygnalizatorów postawić na przecięciu Pstrowskiego z torami do/z zajezdni, a reszta ulic podporządkowana i jazda na zasadach ogólnych?
Nie. Prawo zabrania osygnalizowywania jedynie czesci relacji. Ewentualnie mozna by sprobowac potraktowac same przejazdy jako samodzelne, z sygnalizacja wzbudana (jak np. na precieciu Kaliskiego) ale byloby to mocno naciagane, a watpie, by po wczorajszej akcji ktokolwiek na naciaganie sie w tym miescie chcial zdecydowac. Zreszta przy prawidlowo dzialajacej sygnalizacji akomodacyjnej tak w tym miejscu mogloby byc, jak piszesz - relacje nieuzywane po prostu pomijane.

Zreszta wszyscy przegapili chyba clou tej sprawy - podejrzenia dotycya lapowek, a nie nadmiernego osygnalizowania...

@MichalJ: Podobno bylo niewesolo z wyjazdami. Ja, szczerze mowiac, przegapilem ten moment, gdy Pstrowskiego zostala odcieta od WIslostrady - IIRC na poczatku wcale tak nie mialo byc.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 19 kwie 2012, 11:26

Po jakiej wczorajszej akcji?

I oczywiście, że dopóki się wyjeżdżało na ulicę przelotową, to był problem. Ale teraz... Skoro niedasie samego wyjazdu osygnalizować, to lepiej zgasić całkiem.

A placów osygnalizowanych częściowo ci u nas dostatek.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 kwie 2012, 11:45

Jakie znowu "niedasie"? Przepisy to przepisy, a nie zadne "niedasie".

A co do obecnie istniejacych rozwiazen... o ile pamietam, blisko setka sygnalizacji nie spelnia wymogow, wiec powolywanie sie na nie niekoniecznie jest dobrym pomyslem. Ale tak, wiem, niedasizm.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 19 kwie 2012, 11:51

Przepisy tworzą ludzie, jedno małe "lub" może wypaczyć sens całej, z założenia dobrej ustawy.
miłośnik 13N

MichalJ

Post autor: MichalJ » 19 kwie 2012, 11:51

Setka? Wszystkie stare chyba. Albo prawie...

Walas

Post autor: Walas » 21 kwie 2012, 12:19

Od kiedy wprowadzono oddzielną fazę do skrętu z Kondratowicza w Łabiszyńską :?: Przez to w DP w godzinach szczytu wszystko stoi od Szpiala Bródnowskiego....
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 21 kwie 2012, 12:34

Nie znasz się. Wydzielone lewoskręty nieznacznie pogarszają przepustowość, ale w zamian jest tak zajebiście bezpiecznie, że aż chce się żyć, a na usta cisną się radosne pieśni.
Swoją drogą: dałosię spierdolić Kondratowicza, a niedasię naprawić Stawki/Andersa. Chociaż tutaj jest niebezpiecznie, niezgodnie z przepisami, tak naprawdę osoba, która się pod tym podpisała sprowadza na kierowców, motorniczych i pasażerów niebezpieczeństwo utraty życia i zdrowia, ale jest super.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 21 kwie 2012, 12:43

Mnie to właśnie zastanawia - na kursie na prawo jazdy uczą bezpiecznie pokonywać lewoskręty, co nie jest specjalnie trudne. Skoro więc ludzie są nauczeni, to raczej dają radę wykonać taki manewr bez wydzielonego lewoskrętu. W przeciwnym wypadku - po co takich rzeczy uczyć?
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Walas

Post autor: Walas » 21 kwie 2012, 12:52

W Czwartek przejechanie odcinka Szpital Bródnwski-Suwalska zajmowło nawet 20-25min. I to wszystko przez tą sygnalizację. Nawet taie 204 jeździło opóźnione.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 kwie 2012, 12:57

A powiedzcie mi - da się tak po prostu ot tak wydłużyć czas ewakuacji? Czy to nie podchodzi pod nową orgnaizację ruchu, w której zgodnie z przepisami, a przede wszeykim praktyką ich stosowania w Warszawie, wydzielone są obowiązkowe?
R-9 Chełmska pisze:Mnie to właśnie zastanawia - na kursie na prawo jazdy uczą bezpiecznie pokonywać lewoskręty, co nie jest specjalnie trudne. Skoro więc ludzie są nauczeni, to raczej dają radę wykonać taki manewr bez wydzielonego lewoskrętu. W przeciwnym wypadku - po co takich rzeczy uczyć?
To, jak uczą na kursie, a to, jak sikręca się w Warszawie, to dwie oddzielne kwestie. Stań sobie na jakimś skrzyżowaniu - np. Korotyńskiego / Grójecka (co prawda Grójecka ma wydzielony lewoskręt, ale na Korotyńskiego jest zielone ogólne) i zobacz, co się czasem dzieje... Niektórzy mijają się z lewej strony, niektórzy z prawej itp.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Rosa

Post autor: Rosa » 21 kwie 2012, 13:55

Bo to zależy od specyfiki miejsca :)
Ja się zastanawiam co sie będzie dzialo na skrzyżowaniu Fieldorfa/Ostrobramska. Teraz są ustawiczne korki do skrętu w lewo w Ostrobramska a wyglada to tak że legalnie mogą skręcic 2/3 samochody które wjadą na skrzyżowanie natomiast następne 3,4 skręcają już na póxnym żóltym, czerwonym. Teraz mają tam zamontowac superhiper cudowna maszynke Rostkowskiego do zbierania kasy czyli radarki znane ze skrzyżowania Sobieskiego z Sikorskiego. Nie będzie mozna wjeżdżac na czerwonym i lewoskręt pewnie totalnie się zapcha :). A co z 311 które często juz teraz radzi sobie w ten sposob że skręca zz pasa do jazdy na wprost?

drapka

Post autor: drapka » 22 kwie 2012, 19:16

R-9 Chełmska pisze:Mnie to właśnie zastanawia - na kursie na prawo jazdy uczą bezpiecznie pokonywać lewoskręty, co nie jest specjalnie trudne. Skoro więc ludzie są nauczeni, to raczej dają radę wykonać taki manewr bez wydzielonego lewoskrętu. W przeciwnym wypadku - po co takich rzeczy uczyć?
Hm. Na kursie uczą też, co oznacza taka czarna liczba na białym tle w czerwonym kółku, co znaczy niebieskie kółko przekreślone na czerwono, ca znaczą dwie białe linie obok siebie na jezdni i różnych innych przydatnych rzeczy, które nie do końca mają związek z tym, co dzieje się na drogach...
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 03 maja 2012, 19:47

Męczę te 'małpy' któryś już raz i za każdym, ale to za każdym razem, szlag mnie trafia na skrzyżowaniu Jagiellońska/Ratuszowa. Oddzielna faza do jazdy na wprost, w kierunku Wileńskiego, oddzielna faza do skrętu w prawo, w Ratuszową, a te 'ośle łąki' w puszkach - widząc tramwaj - baranieją. Nie dość, że mają zielone światło, kierunkowe, to nagle Ci się zatrzyma i jeszcze się dąsa, że SU12 na niego trąbi. Co tam trzeba jeszcze zrobić, żeby to szło sprawnie? W ogóle się da, czy tam jest najlepiej, jak tylko się da? ](*,)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 maja 2012, 23:57

Obrazek
(Pożyczone od MiśkaK)

Co autor sygnalizacji miał na myśli?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 maja 2012, 7:47

Zapewne chciał wpuszczać na skrzyżowanie tramwaje skręcające prosto zarówno w czasie fazy w lewo,jak i w prawo. Nie chce mi się jednak wierzyć, że takie oznakowanie zostało zatwierdzone przez IR (zresztą naklejki skreślające tabliczki sugerują, że nie jest to zakończona zabawa) - chyba, że programowo zabezpieczono się przed emisją sygnałów sprzecznych (czyli de facto mamy jeden sygnał ogólny - tylko nie wiem, po co w takim razie dwa sygnalizatory).

ODPOWIEDZ