Komunikacja miejska na zielonej Białołęce

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 cze 2012, 19:28

Mało było porównywania dwu (no, w porywach trzy) piętrowej Białołęki z cztero-sześciopiętrowym Żoliborzem w ścisłej zabudowie kamienicznej, to teraz porównanie z Kabatami - nie dość, że od Żoliborza nieniższymi, to do tego jeszcze gęściej zabudowanymi.. no ludzie, co za kretynizmy...

[ Dodano: |27 Cze 2012|, 2012 19:29 ]
BJJ pisze: Myślę, że już teraz wykorzystanie linii tramwajowej na odcinku Berensona-Kondratowicza-Rondo Żaba byłoby większe niż na Żoliborzu.
Przecież wy tego tramwaju wcale tam nie chcecie.

Tak czy siak, gadanie o metrze na Białołękę w 2020 roku jest zupełnie i kompletnie oderwane od rzeczywistości. Tak finansowo (możliwości miasta w zakresie budowy metra) jak i funkcjonalnie (są liczne przykłady dzielnic czy osiedli gęściej zabudowanych i "dłużej w kolejce"). To jest najlepszy sposób, by w tym horyzoncie nie powstało tam nic - bo tramwaju wbrew ludziom nikt nie wybuduje, a na metro realnych szans nie ma.

Ale co kto lubi. Lobbujcie, lobbujcie - w końcu "w nagrodę" za spartolone plany miejscowe z czasów samowładnych gmin "należy" się metro, i to automatyczne bez przystanków na Bródnie, bo kto by tam z gminem z wielkiej płyty chciał jeździć. :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

BJJ
Kontakt:

Post autor: BJJ » 27 cze 2012, 20:00

Wolfchen pisze:nawet chcąc, to tam się nie da nic zrobić z komunikacją. Za późno.

A metro by to tylko pogorszyło.
Jak metro może pogorszyć komunikację?
Czyli co proponujesz? Nic nie robić?

[ Dodano: |27 Cze 2012|, 2012 20:06 ]
Glonojad pisze:Mało było porównywania dwu (no, w porywach trzy) piętrowej Białołęki z cztero-sześciopiętrowym Żoliborzem w ścisłej zabudowie kamienicznej, to teraz porównanie z Kabatami - nie dość, że od Żoliborza nieniższymi, to do tego jeszcze gęściej zabudowanymi.. no ludzie, co za kretynizmy...

[ Dodano: |27 Cze 2012|, 2012 19:29 ]
jak budowano tam stacje, nie było ani jednego bloku.
BJJ pisze: Myślę, że już teraz wykorzystanie linii tramwajowej na odcinku Berensona-Kondratowicza-Rondo Żaba byłoby większe niż na Żoliborzu.
Glonojad pisze:Przecież wy tego tramwaju wcale tam nie chcecie.
Kto nie chce? Co mam poradzić na to, że mamy radnych i władze miejskie urwanych z księżyca?
Przyjedź na wschodnią Białołękę i spytaj się ludzi, czy chcą tramwaj.

A tak na marginesie. W jakich kierunkach buduje się linię metra w innych miastach. Odśrodkowo, czy spiralnie?
Inicjatywa Społeczna na Rzecz
Zrównoważonego Rozwoju Białołęki
„Białołęka Jest Jedna”

http://www.bialolekajestjedna.blogspot.com

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 27 cze 2012, 20:12

BJJ pisze:Jak metro może pogorszyć komunikację?
Skanalizuje potok, przez co wszyscy będą chcieli do niego dojechać. A siatka ulic na to po prostu nie pozwala.
BJJ pisze:Czyli co proponujesz?
Tramwaj.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 cze 2012, 20:45

BJJ pisze:[
A tak na marginesie. W jakich kierunkach buduje się linię metra w innych miastach. Odśrodkowo, czy spiralnie?
Czy my tu jesteśmy interfejsem od gógla? :p W Moskwie układ jest czytelny, bo po sowiecku zaplanowano od zera; natomiast w takim Londynie czytelne to nie jest wcale.

W miastach o (powiedzmy) zbliżonej wielkości wygląda to naprawdę różnie:
- w Monachium są trzy trasy z wąsami momentami nieźle pokręconymi (i przeplatającymi się gdzieniegdzie),
- w Wiedniu mamy tras pięć, z czego jedna to chorujący na gigantyzm szybki tramwaj, a jedna - dziecko specjalnej finansowej troski, które już po 10 latach rozbudowy zaczyna pełnić jakąś tam funkcję (głównie pobudzającą wzrost na razie), a z pozostałych dwóch jedna skręca w centrum o prawie 180 stopni, a dwie pozostałe (U1 i U3) to takie uczciwe, ciężkie metro "na durch",
- w dwukrotnie większym od Warszawie Rzymie przez wiele lat były dwie (dość proste i raczej długie) trasy, teraz buduje się trzecią częściowo na infrze ichniejsze WKD
- w Melbourne metra nie ma wcale, jest jednak kolejowy tunel średnicowy rozwidlający się w centrum
- w Budapeszcie linie metra są niby trzy i czwarta w budowie, ale jak uwzględnić charakter M1 i policzyć kilometry M2 i M3 to się okazuje, że nasza średnica podmiejska wyrównuje bilans (a tabor naziemny mamy zdecydowanie lepszy).

Na niemal każdą tezę można znaleźć argument, bo każde miasto jest inne i inne ma uwarunkowania lokalne.

A argument o Kabatach jest wciąż niepoważny. Nie ma znaczenia, czy były tam pola czy ich nie było. Docelowe zagospodarowanie przebija Skarbki i inny Lewandy gęstością znacząco, a to jest podstawowy (choć nie jedyny) wskaźnik, czy docelowo jest w danym rejonie metro niezbędne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

BJJ
Kontakt:

Post autor: BJJ » 27 cze 2012, 21:16

Glonojad pisze: A argument o Kabatach jest wciąż niepoważny. Nie ma znaczenia, czy były tam pola czy ich nie było. Docelowe zagospodarowanie przebija Skarbki i inny Lewandy gęstością znacząco, a to jest podstawowy (choć nie jedyny) wskaźnik, czy docelowo jest w danym rejonie metro niezbędne.
Ciekawa ta dyskusja, podoba mi się ;-)

Biorąc pod uwagę, jak gęsto budują deweloperzy, jakie ostatnio powstają budynki (4-5 piętrowe) i jaki jest ogrom terenu do zabudowania (tylko we wcześniej wspomnianym kwadracie ulic zabudowane jest tylko ok. 1/3 terenu, a co z terenem na północ od Berensona?), to wydaje mi się, że porównanie do Kabat - pod względem zaludnienia - wydaje mi się zasadne.

A tak już zupełnie na poważnie, to zdaje się, że budowa stacji metra na skrzyżowaniu TT i Głębockiej na wzór stacji przesiadkowej na Marymoncie, czy Młocinach, rozwiązałaby wiele problemów komunikacyjnych Warszawy płn.-wsch. i odciążyła mosty i centrum. Nie mam racji?
„Białołęka Jest Jedna”

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 27 cze 2012, 21:30

BJJ pisze:W PRL jednak się bardziej myślało.

Dziś na Derbach-Lewandowie mieszka jakieś 20.000 ludzi. 20.000 więcej niż mieszkało na Kabatach
/facepalm

Kabaty, to proszę ja ciebie, zanim powstało tam metro i jakakolwiek zabudowa, były całkowicie zaplanowane i rozplanowane, z uwzględnieniem metra i jako część ciągu zabudowy ciągnącego się od Doliny Służewieckiej do Lasu Kabackiego. Za to wschodnia Białołęka to chaotycznie zabudowany burdel, bez myślenia nawet o sieci drogowej, a co dopiero powiedzieć o uwzględnieniu publicznej komunikacji.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 cze 2012, 21:39

BJJ pisze: A tak już zupełnie na poważnie, to zdaje się, że budowa stacji metra na skrzyżowaniu TT i Głębockiej na wzór stacji przesiadkowej na Marymoncie, czy Młocinach, rozwiązałaby wiele problemów komunikacyjnych Warszawy płn.-wsch. i odciążyła mosty i centrum. Nie mam racji?
Nie masz. Gdyby taka stacja powstała zamiast stacji na Bródnie, to zamiast bezpośredniej obsługi kilkudziesięciu tysięcy ludzi mieszkających tam w 11-kondygnacyjnych budynkach (znów - niech się Skarbki schowają) trzeba by ich wszystkich dowieźć, przy czym - z racji lokalizacji tej stacji wciąż trzeba by dowieźć wschodnią Białołękę, tylko o jedną stacje krócej. Absurd, zwłaszcza biorąc pod uwagę koszty takiej infrastruktury przesiadkowej (podwojonej z racji wycofania z Bródna).

Gdyby zaś ta stacja miała być dodatkową, to zaczynamy bawić się w koszty rozwidlenia (niekoniecznie możliwego na Zaciszu, być może już od Targówka II trzeba by wyprowadzać nitkę na Białołękę, zresztą zdaje się taki był pomysł z wariantem "podmianka") przebijające koszty budowy zarówno podwojonej infrastruktury przesiadkowej, jak i budowy ewentualnego tramwaju na Białołękę. Razem wzięte. I wciąż nic by to Białołęce nie pomogło, bo i tak dowóz, i tak dowóz.

Nie, dyskusja nie jest ciekawa, ja mam wrażenie kręcenia się w kółko, tak więc - dziękuję, wysiadam.

BJJ
Kontakt:

Post autor: BJJ » 27 cze 2012, 21:39

Vilén pisze: Kabaty, to proszę ja ciebie, zanim powstało tam metro i jakakolwiek zabudowa, były całkowicie zaplanowane i rozplanowane, z uwzględnieniem metra i jako część ciągu zabudowy ciągnącego się od Doliny Służewieckiej do Lasu Kabackiego. Za to wschodnia Białołęka to chaotycznie zabudowany burdel, bez myślenia nawet o sieci drogowej, a co dopiero powiedzieć o uwzględnieniu publicznej komunikacji.
I?
Jak ktoś coś spieprzy, to nie należy wyciągnąć wniosków i robić mądrzej?

No i jak się ma do tej teorii chaotyczny burdel za Lazurową, gdzie jednak metro jest planowane?

Jak widać, metro wszędzie ma rację bytu (na Żoliborzu, bo jest zabudowa, na Kabatach w latach 80, bo będzie, na Chrzanowie bo stacja końcowa na Morach, bo nowe osiedla) tylko nie na Białołęce.
„Białołęka Jest Jedna”

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 cze 2012, 21:52

Co innego wybudować stację dalej od trasy już istniejącej, po śladzie i w kierunku na STP (Chrzanów), a co innego - rozwidlać trasę pod budynkami i wybudować stacje trzy lub jedną, nie rozwiązując żadnego problemu.

Tak jak sądziłem - biegamy w kółko.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 27 cze 2012, 22:19

BJJ? na blogu pisze: Kiedy zaczęliśmy starać się o ten przystanek w 2009 roku, na ul. Lewandów nie było praktyczne niczego. Ani chodnika, ani przystanków. Wydostanie się z osiedla graniczyło niekiedy z cudem. Jakiś czas temu udało się zbudować chodnik, dziś pojawiły się wnioskowane przez nas przystanki. Sytuacja trochę dziwna. W maju 2011 jeden z deweloperów zbudował własne przystanki 200-300 metrów dalej. Przez ostatnie 3 lata ZDM, ZTM i Inżynier ruchu ustalali szczegóły inwestycji. Dobrze, że przystanki w końcu powstały, choć trochę razi w oczy brak koordynacji tych "inwestycji".
Z tego co pamiętam to ZTM zaczął wcześniej starać sie o przystanki Internetowa. Chciano aby ZDM w ramach budowy chodnika wybudował fragment chodnika po drugiej stronie ulicy. Dzięki temu możnaby uruchomic przystanki w obu kierunkach. Niestety pomimo próśb ZDM nie przewidział takich robót. :(
Wcześniej, bo chyba w 2007 roku, przy wyjeździe z sąsiedniego osiedla wykonawca dostał nakaz budowy przystanków autobusowych. Nakaz taki wydał ZDM wydając warunki do budowy połączenia osiedla z ul. Lewandów. Lata mijały, a perspektyw na wybudowanie przystanków żadnych. początkowo Inżynier Ruchu chciał tam zatoki. Inwestor przywatny musiałby wykupić teren przyległych działek co nie wchodziło w grę, dlatego ZTM poprosił IR o odstąpienie od tego warunku, argumentuac że żaden z przystanków w ul. Lewandów i Kościuszki w zatokę nie jest wyposażony (poza przystankiem Grodzisk który posiadał półmetrowe "coś") ;)
Po pewnym czasie ożywila się sprawa i jednej i drugiej pary przystanków. I tak oto mamy po dwa przystanki w jedną stronę. I dobrze. Każdy zespół przystankowy znajduje się przy wjeździe na osiedle. Poprzez fatalne planowanie, od ul. Lewandów do końca osiedla jest średnio półtora kilometra.
Polityka złym doradcą w pracy!

MichalJ

Post autor: MichalJ » 27 cze 2012, 22:55

Jakie planowanie? Przecież to jest totalna bezplanowa partyzantka, z siecią 'ulic' na dawnych miedzach i drogach narolnych.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 28 cze 2012, 7:11

Dokładnie. Planowanie występuje w miejscach gdzie obowiązuje plan miejscowy, na którym znajdują się przystanki. A co jeśli przystanków nie ma a zachodzi potrzeba uruchomienia/wybudowania?
Polityka złym doradcą w pracy!

BJJ
Kontakt:

Post autor: BJJ » 28 cze 2012, 9:02

Glonojad pisze: Nie masz. Gdyby taka stacja powstała zamiast stacji na Bródnie, to zamiast bezpośredniej obsługi kilkudziesięciu tysięcy ludzi mieszkających tam w 11-kondygnacyjnych budynkach (znów - niech się Skarbki schowają)
Iludziesięciu?
Przy stacji Rembielińska masz głównie bloki 3-4 piętrowe. W dodatku dość luźno stojące. Stary, dobry PRL. Obok park, tory kolejowe, brak miejsca na nowe budynki. Kilka plomb można wstawić, to wszystko.
Ilu ludzi może mieszkać w polu rażenia tej stacji? 20-30 tys? Nie zapominajmy o torach tramwajowych w stronę mostu Gdańskiego i o planach budowy mostu Krasińskiego.
Porównaj sobie gęstość zabudowy na Bródnie i Derbach.
Obrazek
Już teraz mieszka w okolicy Derby-Lewandow 20 tys. Ile będzie mieszkało w momencie oddania do użytku stacji na Kondratowicza gdzieś koło 2025? 30-40 tys?
Glonojad pisze: Gdyby zaś ta stacja miała być dodatkową, to zaczynamy bawić się w koszty rozwidlenia (niekoniecznie możliwego na Zaciszu,
Rozwidlenie nie ma sensu.

Rozumiem, że Marki, Radzymin, Wyszków pchające się do centrum także nie są w stanie cię przekonać, że przydałby się potężny węzeł przesiadkowy, którego nie da się zbudować na Bródnie czy Zaciszu?

Czy nikt tu nie myśli o tym, co będzie za 20 lat?

[ Dodano: |28 Cze 2012|, 2012 09:10 ]
JotPeCet pisze:Po pewnym czasie ożywila się sprawa i jednej i drugiej pary przystanków.
I myślę, że to w dużej mierze efekt naszej - mieszkańców - determinacji, dziesiątków listów, wniosków, zebranych podpisów. We wcześniejszej korespondencji pojawiały się ciągle te same argumenty: brak pieniędzy, brak planów, brak możliwości, brak komunikacji na linii ZDM, ZTM, IR, ZRiKD, potrzeba wybudowania niezbędnych zatoczek =D>, potrzeba wykonania remontu całej drogi =D>

[ Komentarz dodany przez: Bastian: |2 Lip 2012|, 2012 11:32 ]
Korekta cytowania.
„Białołęka Jest Jedna”

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 28 cze 2012, 10:04

Sam "Pekin" to chyba ponad 500 mieszkań. Tak, zdecydowanie ponad 500. Jeszcze ~17-piętrowy łamaniec na Kondratowicza i odwrotny - na Wyszogrodzkiej.
Do tego, za kościołem przy Kondratowicza, chyba ma powstawać kolejny blok. Jeśli będzie on wielkości tego, w którym znajduje się G. Rembielińska - dolicz sobie kolejne >200 mieszkań.
Poza tym na terenie ograniczonym ul niedoszłą Rohatyńską, Toruńską, Bazyliańską i Bartniczą/Wyszogrodzką (czyli w najgorszym, ale to i tak wyjątkowo tragicznym, bo z kościoła przy Wyszogrodzkiej, przypadku prawie 1km dojścia do metra) masz:
-40, nie wliczając Pekinu i łamańca (zonk!) bloków ~100 mieszkaniowych (wieżowce)
-13 150-180 mieszkaniowych
-nowe bloki przy Rembielińskiej (nie orientuję się, ale na pewno powyżej 200 mieszkań)
-nie orientuję się ile mieszkań jest w "krótkich" - no liczmy, że 80 - takich bloków jest 25
-domki przy Goworowskiej (margines).

Daj sobie spokój z tymi niskimi Derbami. Zróbcie sobie tramwaj (i argument, że radni go nie chcą, nie jest żadnym argumentem - jakoś nie słyszałem głośnych protestów ZA tramwajem na Białołękę). Albo zburzcie wszystko i zaplanujcie od nowa.

[ Dodano: Czw 28 Cze, 2012 ]
A, i teraz, gdy 132 jedzie się* naprawdę ekspresowo po Trasie Toruńskiej (tak, wiem, że to do czasu rozpoczęcia remontu mostu Toruńskiego), jakoś strasznie dużo chętnych sie zrobiło do jazdy nim. Doszły może jakieś głosy o zwiększenie częstotliwości? W tym tygodniu jechałem jak sardyna, a przypominam, że w sumie zaczęły się już wakacje.

* oczywiście jeździłoby się szybciej, gdyby rozkład pozwalał na jazdę szybszą niż 30km/h...
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

BJJ
Kontakt:

Post autor: BJJ » 28 cze 2012, 10:57

Ciężko polemizować z uprzedzeniami.
"Targówek. tu zaczyna się Warszawa.
Białołęka. tu zaczyna się wieś. "

Ciągle podkreślam, że mówimy o tym, co będzie za 20 lat.
W tej chwili w okolicach Derb buduje się ok. 1000 mieszkań (Dom Development, Dolcan, JW Construction, Unidevelopment, Mangus). Dalsze etapy w planach. Wiele placów jest ogrodzonych i czeka na swoją kolej.

Przełamano pewien marazm, powstają na ZB miejsca użyteczności publicznej, szkoły, przedszkola, place zabaw, prawie gotowa ekspresowa TT. Jest gdzieś w planach TOG (kiedyś powstanie). Boomu budowlanego z lat 2004-2008 nie należy się spodziewać, ale kolejne osiedla będą powstawały.

Mówienie, że za TT jest wieś jest niepoważne. Kilka pasących się krów gdzieś na horyzoncie wsi nie czyni (-o<

a 132 jest rzeczywiście dobre. korzystam.
„Białołęka Jest Jedna”

ODPOWIEDZ