Popieram.fik pisze:Zawsze mi powtarzano: azerski = odnoszący się do narodu, azerbejdżański = odnoszący się do państwa. Analogicznie: ormiański/armeński, kazachski/kazachstański, turkmeński/turkmenistański, itd. Brzmi to logicznie i twardo się tego trzymam.
Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Historycznie to jest tak:
-Skandynawia: Dania, Norwegia, Szwecja. Dodatkowo do tej grupy należą: Islandia, Grenlandia i Wyspy Owcze? (przy tych wyspach nie jestem pewien, proszę o sprostowanie). Przy czym należy pamiętać, że są to kraje germańskie, tak jak i Anglia.
-Ugrofinowie: Finlandia, Estonia.
-Bałtowie: Litwa i Łotwa.
-Skandynawia: Dania, Norwegia, Szwecja. Dodatkowo do tej grupy należą: Islandia, Grenlandia i Wyspy Owcze? (przy tych wyspach nie jestem pewien, proszę o sprostowanie). Przy czym należy pamiętać, że są to kraje germańskie, tak jak i Anglia.
-Ugrofinowie: Finlandia, Estonia.
-Bałtowie: Litwa i Łotwa.
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Przejażdżki Cię unikają?Domas pisze:Jak zdezelowany SU10 ruszający z przystanku? Też ten dźwięk uwielbiam, bo wiem kiedy mnie uniknęła przejażdżka takim.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
Pierwsze 3 państwa to Skandynawia - z pozostałymi należą do krajów nordyckich.Pagan pisze:Historycznie to jest tak:
-Skandynawia: Dania, Norwegia, Szwecja. Dodatkowo do tej grupy należą: Islandia, Grenlandia i Wyspy Owcze?
PS. "a, jeżeli on jest Nordyk, to ja też jestem Nordyk...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
A to ciekawe. Jeśli brać jako warunek Unię Kalmarską, to Finlandia jako podzbiór Szwecji (i to taki dość trwały - XIII - XIX w.) się łapać powinna. Acz faktycznie, jeśli brać kryterium językowo-kulturowe, to już nie.JacekM pisze:Pierwsze 3 państwa to Skandynawia - z pozostałymi należą do krajów nordyckich.Pagan pisze:Historycznie to jest tak:
-Skandynawia: Dania, Norwegia, Szwecja. Dodatkowo do tej grupy należą: Islandia, Grenlandia i Wyspy Owcze?
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
Żeby wstać, to trzeba się najpierw położyć.tomstak pisze: Musi co najmniej 10 wagonów wyskoczyć przy prędkości poniżej 10km/h, aby ktoś był wstanie się domyślić co jest przyczyną, (...)
Skąd się bierze masowość tego błędu? Ludzie w ogóle nie czują, że tam jest słowo "stan"? Owszem, często pamięć o pochodzeniu słów/zwrotów zanika (np. mało kto zna pochodzenie słowa "półtora" i zrozumie, jak usłyszy "półtrzecia"), ale tutaj? Outlook nie podkreśla? "Może Bałtyckie" też nie podkreśli, a jednak tamten błąd jest znacznie rzadszy.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Mam nadzieję, że nie zostanie to uznane za dyskusję "na czerwonym" (TLG pisze:Ciąć cytaty do cholery!
Nie czepiałbym się braku przecinka, ale temat zobowiązuje
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Unia Kalmarska dotyczyła trzech państw, Danii, Szwecji i Norwegii. Jak zauważyłeś Finlandia była częścią Szwecji. Dlatego, nie należy patrzeć na temat przynależności poprzez Unię.A to ciekawe. Jeśli brać jako warunek Unię Kalmarską, to Finlandia jako podzbiór Szwecji (i to taki dość trwały - XIII - XIX w.) się łapać powinna. Acz faktycznie, jeśli brać kryterium językowo-kulturowe, to już nie.
To tak jakby spojrzeć na Bułgarię i Macedonię poprzez ich nazwy, a nie narody faktycznie zamieszkujące te tereny. Bułgaria została założona przez Bułgarów Kamskich, ale "zdobywcy" powoli zasymilowali się z miejscowymi Słowianami. W późniejszym okresie, Słowianie tworząc Carstwo Bułgarii przyjęli nazwę znaną do dziś.
Z Macedonią jest podobnie. Dzisiaj to są Słowianie. Jak wiadomo, Grecy się z tym nie zgadzają i na forum światowym Macedonia ma jakąś długą nazwę, której nigdy nie pamiętam
Uf... ciut mnie poniosło i chyba odbiegam od głównego nurtu tego tematu
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Nie uwierzycie pewnie, ale on naprawdę zdał maturę z polskiego.Pawel_ w temacie 'Brygady wtyczki - 2012' pisze:Nie nadążam nad zmianami ZTMu.