Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 31 lip 2012, 7:41

MichalJ pisze:A wyjazdy z Mokotowa na Ochotę są nielegalne i nikomu to nie przeszkadza.
Nie są. Są realizowane zgodnie z przepisami.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 lip 2012, 14:50

MisiekK pisze:Nie są. Są realizowane zgodnie z przepisami.
Yeah, sure.
http://www.youtube.com/watch?v=a4LhzRVV3G4
http://www.youtube.com/watch?v=qz2b6_3HF4o

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 31 lip 2012, 17:52

MichalJ pisze:
MisiekK pisze:Nie są. Są realizowane zgodnie z przepisami.
Yeah, sure.
http://www.youtube.com/watch?v=a4LhzRVV3G4
http://www.youtube.com/watch?v=qz2b6_3HF4o
Na skret pozwala prawy sygnalizator a motorowi skrecaja lamiac przepisy. To zupelnie inna sytuacja.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 lip 2012, 18:07

To ty napisałeś "są realizowane zgodnie z przepisami", a nie, że "przepisy dopuszczają skręt". Otóż ja ci pokazuję, że nie są realizowane zgodnie z przepisami. I całe szczęście, bo próba pojechania w lewo na prawą pałkę to gwarantowane zablokowanie całego skrzyżowania na cały cykl.
Poza tym mam bardzo duże wątpliwości, czy takie osygnalizowanie skrzyżowania jest zgodne z przepisami. Jeden sygnalizator kierunkowy na wprost, a drugi "ogólny" do obu skrętów? Oj, oj.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 31 lip 2012, 18:38

MichalJ pisze:Poza tym mam bardzo duże wątpliwości, czy takie osygnalizowanie skrzyżowania jest zgodne z przepisami. Jeden sygnalizator kierunkowy na wprost, a drugi "ogólny" do obu skrętów? Oj, oj.
Goraco polecam poczytanie rozporzadzenia o znakach i sygnalach drogowych w czesci dotyczacej osygnalizowania dla tramwajow. To ze projektant skopal skrzyzowanie nie oznacza, ze motorowi moga jezdzic przy tej organizacji jak chca. Szczegolnie, ze sygnalizator dla obu relacji skretnych jest wiec maja z niego korzystac.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 lip 2012, 19:48

No więc po pierwsze:
Rozporządzenie przewiduje stosowanie blaszanej strzałki (§106) tylko do sygnalizatorów tramwajowych ST (z migającą pałką), a nie do sygnalizatorów 'autobusowo-tramwajowych' SB (z oczkami). Można stosować sygnalizatory z układem kropek (STT), ale tych w Warszawie też nie ma. Zatem wszystkie wszystkie warszawskie sygnalizatory dla tramwajów ze strzałką są nielegalne.

Po drugie:
§104 (...) 3. Sygnał w kształcie kreski pionowej nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:
2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zezwalającego na wjazd za sygnalizator.

Ten przepis całkowicie uniemożliwia skręt w lewo na pałce ogólnej (zresztą nie tylko tam) - występuje kolizja z ruchem samochodów z naprzeciwka, samochody przestają jeździć dopiero wtedy, gdy im się skończy zielone, co następuje dobre 30 sekund po zgaśnięciu pałki.

A w ogóle, to nie ten wątek.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 31 lip 2012, 19:52

MisiekK pisze:Goraco polecam poczytanie rozporzadzenia o znakach i sygnalach drogowych w czesci dotyczacej osygnalizowania dla tramwajow. To ze projektant skopal skrzyzowanie nie oznacza, ze motorowi moga jezdzic przy tej organizacji jak chca. Szczegolnie, ze sygnalizator dla obu relacji skretnych jest wiec maja z niego korzystac.
Michał chyba ma rację. Tramwaj nie ma możliwości wykonania skrętu w lewo zgodnie z przepisami. Zła kolejność faz, po pionowym ogólnym zapala się pionowe do jazdy na wprost, gdyby tramwaj wjechał na pionowym ogólnym i ustawił się do lewoskrętu, to zostanie na skrzyżowaniu po zakończeniu nadawania sygnału zezwalającego na jazdę, a to już jest z przepisami niezgodne. Sam odesłałeś do rozporządzenia, to proponuję, żebyś sam się z nim zapoznał, ze szczególnym uwzględnieniem poniższego fragmentu.
Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych. pisze:§ 102.
(...)
3.Sygnał w kształcie kreski pionowej nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:
(...)
2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zezwalającego na wjazd za sygnalizator.
W tym przypadku skręcający w lewo motorniczy ma przez większą część dnia pewność, że nie zdoła opuścić skrzyżowania przed zakończeniem nadawania sygnału zezwalającego, więc nie wolno mu na to skrzyżowanie wjechać.

[ Dodano: |31 Lip 2012|, 2012 19:55 ]
Michał, jesteś pewien, że tam jest ST, a nie SB w wariancie bez tabliczki "BUS", czyli obowiązujący kierujących tramwajami?
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 31 lip 2012, 20:15

Cytowany przepis jest pochodna mozliwosci wjazdu. Na filmach nie widac sytuacji jaka jest na skrzyzowaniu podczad swiecenia sie palki na sygnalizatorze ogolnym. Ale jesli nie ma na nim innych uczestnikow ruchu to przejazd w lewo jest mozliwy. W przypadku, gdy przez 2 cykle nie mozna wykonac skretu z powodu blokady zjazdu prowadzacy powinien wezwac wlasciwe sluzby. Natomiast wykonanie skretu na innym sygnale jest wykroczeniem.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 lip 2012, 20:23

No właśnie o to chodzi, że jest SB, jak wszędzie w Warszawie, a do SB nie wolno stosować strzałek.

I powtarzam, w czasie sygnału ogólnego z naprzeciwka jadą samochody, więc wjechać nie wolno.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 31 lip 2012, 20:34

MichalJ pisze:No właśnie o to chodzi, że jest SB, jak wszędzie w Warszawie, a do SB nie wolno stosować strzałek.
I powtarzam, w czasie sygnału ogólnego z naprzeciwka jadą samochody, więc wjechać nie wolno.
Ale sygnalizator ze strzalka nas tu nie interesuje. Powtarzam - na filmie nie widac co sie dzieje z naprzeciwka. Motorowy wzywa w takiej sytuacji NR informujac, ze na swojej fazie nie moze wykonac manewru.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 31 lip 2012, 20:47

Nie dostrzegasz problemu w tym, że ktoś wymyślił planowe wyjazdy przez lewoskręt, który bardzo ciężko wykonać przepisowo, a w pewnych porach może być to wręcz niemożliwe?

Nazywam się Major Bień

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 lip 2012, 21:18

Naprawdę muszę nakręcić jeszcze jeden film, żebyś mi uwierzył, że z naprzeciwka jadą samochody?

I że zawsze tak było przy analogicznym skręcie 19/10 z naprzeciwka na ogólnym i też nikomu nieprzepisowy skręt nie przeszkadzał.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 31 lip 2012, 21:49

MichalJ pisze:w czasie sygnału ogólnego z naprzeciwka jadą samochody, więc wjechać nie wolno.
Czy analogiczny przepis nie obowiązuje przypadkiem samochodów skręcających w lewo na ogólnym?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 lip 2012, 22:02

A faktycznie. To ja już nic nie mówię. Kolejne kretyństwo w tym akcie prawnym...

Ale próba skrętu na tym ogólnym przez tramwaj wyglądałaby tak:
1. Tramwaj rusza, blokuje tor z naprzeciwka i staje przepuszczając samochody.
2. Zapala się pałka dla tramwajów z naprzeciwka, ale nie mogą jechać.
3. Samochody się zatrzymują, tramwaj zjeżdża.
4a. Tramwaje z naprzeciwka nie próbowały wjechać, więc tylko straciły cykl.
4b. Tramwaje z naprzeciwka jednak próbowały, więc blokują co najmniej przejście dla pieszych, albo i całe skrzyżowanie.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 31 lip 2012, 22:05

pawcio pisze:
MichalJ pisze:w czasie sygnału ogólnego z naprzeciwka jadą samochody, więc wjechać nie wolno.
Czy analogiczny przepis nie obowiązuje przypadkiem samochodów skręcających w lewo na ogólnym?
A ile masz sygnalizacji, gdzie najpierw następuje zielone ogólne z wyłączeniem kierunku na wprost, a potem kierunkowe na wprost, gdy ruch z przeciwka nie jest wstrzymywany w żadnej z tych dwóch faz? Tutaj problemem jest kolejność faz. Nie znam ani jednego skrzyżowania, gdzie samochody miałyby taki problem. Albo ogólne, bez kierunkowego na wprost, albo kierunkowy do skrętu.

Nazywam się Major Bień

ODPOWIEDZ