Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 31 lip 2012, 22:31

MichalJ pisze:Naprawdę muszę nakręcić jeszcze jeden film, żebyś mi uwierzył, że z naprzeciwka jadą samochody?
Tak. Zrob to rzetelnie.
MicchalJ pisze:I że zawsze tak było przy analogicznym skręcie 19/10 z naprzeciwka na ogólnym i też nikomu nieprzepisowy skręt nie przeszkadzał.
A tu sie na 100% mylisz. Ten skret pochodzil z programu spod poprzedniego rozporzadzenia ktore takie rzeczy dopuszczalo. Zreszta i z obecnym problemu by nie bylo, bo jadacy z naprzeciwka mieli krotsza faze i tramwaj mogl skrecic.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 lip 2012, 23:03

MisiekK pisze:
MichalJ pisze:Naprawdę muszę nakręcić jeszcze jeden film, żebyś mi uwierzył, że z naprzeciwka jadą samochody?
Tak. Zrob to rzetelnie.
Plonk.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 31 lip 2012, 23:39

MichalJ pisze:Plonk.
Nie ma się co denerwować.

Jeszcze jeden ciekawy przepis z rozporządzenia:
par 95 ust 4:

Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.

Czyli... motorowy wystawia nos na zwrotnicę i jak przepuści nadjeżdżających z naprzeciwka może pojechać.

Natomiast par 104 ust 3 punkt 2 w świetle par 95 ust 4 oznacza, że nie można wjechać za sygnalizator, gdy skrzyżowanie jest zablokowane przez pojazdy nie mogące z zjechać ze skrzyżowania np z powodu korków.

Podsumowując tą dyskusję - program ewidetnie jest skopany. Sygnalizator prawy albo nie powinien się świecić wogóle albo powinien siedzieć pod worem, bo widać, że wzbudza się w idiotycznym momencie (wtedy też nie powinien się świecić). Wygląda mi to na pokłosie weekendowego grzebania w programach. Motorowi, którzy tu skręcają robią to na pamięć - tak się wykonuje skręt gdy jest pojedynczy SB. O wiele lepiej byłoby gdyby ten prawy nie istniał - wtedy skręt w prawo/lewo odbywa się na podstawie ogólnych przepisów o bezpieczeństwie.

I na koniec - przez weekend na JPII przy Stawkach od strony Feminy były 2 sygnalizatory SB, które wskazywały różne stany - prawy cały czas zakaz wjazdu, a lewy raz na jakiś czas na wjazd zezwalał. Czyli nikt nie powinien przejeżdżać do przybycia NR kierujących ruchem, bo wskazy sobie zaprzeczały. Ale oczywiście jeździło się na pamięć - na lewy.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 sie 2012, 0:08

MichalJ pisze:
MisiekK pisze: Tak. Zrob to rzetelnie.
Plonk.
Nie, serio, to się może przydać.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 01 sie 2012, 1:32

Bastian pisze: Nie, serio, to się może przydać.
Ale do innych celów niż przekonanie MiśkaK, mam nadzieję? :>
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 01 sie 2012, 1:39

A właśnie - dlaczego w Warszawie wszystkie sygnalizatory tramwajowe są trzykomorowe z kocimi oczkami, skoro w rozporządzeniu (i chyba we wszystkich innych miastach) tramwajowe są dwukomorowe?

http://www.abc.com.pl/image/image_galle ... id=7002854
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 01 sie 2012, 2:07

MeWa pisze:dlaczego w Warszawie wszystkie sygnalizatory tramwajowe są trzykomorowe z kocimi oczkami
Nie wszystkie, i akurat Ty powinieneś dobrze o tym wiedzieć :P
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 01 sie 2012, 5:59

fik pisze:
Bastian pisze: Nie, serio, to się może przydać.
Ale do innych celów niż przekonanie MiśkaK, mam nadzieję? :>
Mysle, ze do tych samych celow. Dzis podesle link do filmiku pewnej osobie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 sie 2012, 6:09

MeWa pisze:A właśnie - dlaczego w Warszawie wszystkie sygnalizatory tramwajowe są trzykomorowe z kocimi oczkami, skoro w rozporządzeniu (i chyba we wszystkich innych miastach) tramwajowe są dwukomorowe?
Rozporządzenie dopuszcza stosowanie autobusowych bez BUS jako tramwajowych.

Zresztą taka jest geneza - po prostu te sygnalizatory zostały w PL po raz pierwszy w Warszawie zastosowane.

[ Dodano: |1 Sie 2012|, 2012 06:19 ]
MichalJ pisze:No więc po pierwsze:
Rozporządzenie przewiduje stosowanie blaszanej strzałki (§106) tylko do sygnalizatorów tramwajowych ST (z migającą pałką), a nie do sygnalizatorów 'autobusowo-tramwajowych' SB (z oczkami). Można stosować sygnalizatory z układem kropek (STT), ale tych w Warszawie też nie ma. Zatem wszystkie wszystkie warszawskie sygnalizatory dla tramwajów ze strzałką są nielegalne.
No nie wiem. SB bez tabliczki staje się odpowiednikiem ST, bo możliwość jego zastosowania "w tym celu" jest opisana (dopuszczon) przed rozwodzeniem się nad ogólnością i kierunkowością. Choć widzę, w jaki sposób inaczej zinterpretowałeś ten zapis. W sumie ciekawe, że kierunkowych dla autobusów nie przewidziano...

Tak czy siak, jak masz chęć, to się do wojewody od decyzji IR odwołuj.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 03 sie 2012, 14:20

Jest nowe!!! Sygnalizator ogólny zawinięto czarną szmatą. Został tylko ten ze strzałką na wprost. Zatem teraz wątpliwości już nie ma - NIE ISTNIEJE faza, w której skręt w lewo byłby dopuszczalny.
Moje kondolencje.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 03 sie 2012, 14:22

A motorowi mimo tego nadstawiają tyłków i jeżdżą? Przecież pierwszym pytaniem policjanta przy jakimkolwiek zdarzeniu będzie "A po cholerę żeś jechał i kto ci pozwolił?".
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

MichalJ

Post autor: MichalJ » 03 sie 2012, 14:28

Z przeciwnej strony "od zawsze" 19 skręcało na blaszanej zielonej strzałce (dłuuuuugo po delegalizacji takich strzałek), a po jej likwidacji - na 'czerwonym'. I jakoś to też nikomu nie przeszkadzało. Teraz o dziwo od północy jest OK - trzy osobne kierunkowe sygnalizatory.

[ Dodano: |4 Sie 2012|, 2012 00:01 ]
No to macie:
http://www.youtube.com/watch?v=KnGOl3I8HYI
http://www.youtube.com/watch?v=LORcwPw1P4c
http://www.youtube.com/watch?v=qQIo_CV1rvQ

I jeszcze jeden kwiatek: ten (zasłonięty teraz) ogólny sygnalizator świeci się jednocześnie z kierunkowym sygnalizatorem N->E, gwarantującym bezkolizyjność. Co prawda nic z Mokotowa na Politechnikę nie jedzie...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 sie 2012, 13:14

Podbijam na prośbę autora, gdyż skleiło mu posty :)
MichalJ pisze: http://www.youtube.com/watch?v=KnGOl3I8HYI
http://www.youtube.com/watch?v=LORcwPw1P4c
http://www.youtube.com/watch?v=qQIo_CV1rvQ

I jeszcze jeden kwiatek: ten (zasłonięty teraz) ogólny sygnalizator świeci się jednocześnie z kierunkowym sygnalizatorem N->E, gwarantującym bezkolizyjność. Co prawda nic z Mokotowa na Politechnikę nie jedzie...
EDIT: Aczkolwiek za wiele to z nich nie wynika 8-(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

MichalJ

Post autor: MichalJ » 04 sie 2012, 13:27

A co ma wynikać? Chcieliście kolejność faz, to macie. :) Nawet tę pałkę pod szmatą widać...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 sie 2012, 13:55

Aha, no dobra.

ODPOWIEDZ