Veturilo - rower miejski

Moderator: Wiliam

kajo

Post autor: kajo » 31 lip 2012, 21:26

Szukacie dziury w całym. W chyba 4 miastach się ten system sprawdza, na Bemowie się sprawdza, dlaczego nie miałby się sprawdzać w reszcie Warszawy? System jeszcze nie ruszył a już jest 1000 zarejestrowanych osób, do tego dochodzą zarejestrowanie na Bemowie (w tym ja), ja tu widzę raczej same przesłanki do sukcesu, mam zamiar jutro przetestować ten rower, ale nie wiem jak to wyjdzie. A i już widziałem rowery z reklamami, mimo, że żaden rower jeszcze nie ruszył ze stacji.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Olek007

Post autor: Olek007 » 31 lip 2012, 21:43

Jutro system ma ruszyć, a ja dzisiaj się przejechałem po Wilanowie w poszukiwaniach 2 stacji, które tu miały być, lecz żadnej nie znalazłem, mimo że byłem w miejscach zaznaczonych na mapce na stronie. Czy tutaj Veturilo ma ruszyć później? #-o

kajo

Post autor: kajo » 31 lip 2012, 21:55

Olek007 pisze:Jutro system ma ruszyć, a ja dzisiaj się przejechałem po Wilanowie w poszukiwaniach 2 stacji, które tu miały być, lecz żadnej nie znalazłem, mimo że byłem w miejscach zaznaczonych na mapce na stronie. Czy tutaj Veturilo ma ruszyć później? #-o
Chyba chyba start się w ogóle przesunie w czasie, bo o 19 jeździłem sobie po Centrum by zobaczyć gdzie są stacje, bo mam ochotę jutro sobie z nich skorzystać i może z połowa stacji była zapełniona rowerami. A o 16 ten system miał zostać oddany do odbioru urzędnikom. Mam tylko nadzieje, że otworzą część stacji jutro, a część powiedzmy do końca tygodnia.

A i dlaczego na placu bankowym są aż 4 terminale? Nie dało się tego gdzieś indziej umieścić? Uważają, że jest to jakiś ważny punkt? Nie wiem.

PS. Dowiedziałem się przy okazji, że na tym koncie można wypożyczyć rower we wszystkich systemach Nextbike w Polsce, fajnie:)

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 31 lip 2012, 21:57

Urzędnicy będą z metra do pracy w Ratuszu dojeżdżać :D
miłośnik 13N

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 31 lip 2012, 23:37

kajo pisze:PS. Dowiedziałem się przy okazji, że na tym koncie można wypożyczyć rower we wszystkich systemach Nextbike w Polsce, fajnie:)
Nie tylko w Polsce. Na całym świecie.

bepe

Post autor: bepe » 01 sie 2012, 11:05

kajo pisze:do tego dochodzą zarejestrowanie na Bemowie (w tym ja)
A czy system bemowski jest kompatybilny z tym całym Veturilo - tzn. czy na koncie z jednego systemu można wypożyczać także rower w drugim?

Awatar użytkownika
Panna Kajzerka

Post autor: Panna Kajzerka » 01 sie 2012, 12:11

bepe pisze:czy system bemowski jest kompatybilny z tym całym Veturilo
ZTM pisze:Veturilo będzie kompatybilny z systemem Bemowo Bike. Dzięki temu rozwiązaniu warszawscy cykliści, od sierpnia będą mogli korzystać zarówno z 11 wypożyczalni działających już w dzielnicy Bemowo pod szyldem Bemowo Bike (...), jak i z wypożyczalni Veturilo, które powstaną w centrum stolicy, na Ursynowie i Bielanach. Osoby zarejestrowane w jednym systemie, będą mogły bez powtórnej rejestracji (wystarczy zaakceptowanie dodatkowego regulaminu) wypożyczać rowery w drugim. Jedynym warunkiem jest uiszczenie opłat zgodnych z taryfą danego systemu.

kajo

Post autor: kajo » 01 sie 2012, 19:47

bepe pisze:
kajo pisze:do tego dochodzą zarejestrowanie na Bemowie (w tym ja)
A czy system bemowski jest kompatybilny z tym całym Veturilo - tzn. czy na koncie z jednego systemu można wypożyczać także rower w drugim?
Całkowicie. Rower z jednego roweru można oddać z drugim. Różnią się tylko stawki. Kasa jest naliczana ze względu na to który rower z którego systemu pobraliśmy.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 sie 2012, 0:56

kajo pisze:Rower z jednego roweru można oddać z drugim. Różnią się tylko stawki. Kasa jest naliczana ze względu na to który rower z którego systemu pobraliśmy.
A jak ktoś rower z droższego systemu zostawi w stacji systemu tańszego to co? Będzie on tam zalegał tygodniami?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 02 sie 2012, 17:22

Niestety przy przystanku Stryjeńskich został tylko 1 rower. Za to widziałem kilka osób które jeździły. Za chwilkę może się okazać że stacje trzeba powiększać.

kajo

Post autor: kajo » 02 sie 2012, 18:22

MisiekK pisze:
kajo pisze:Rower z jednego roweru można oddać z drugim. Różnią się tylko stawki. Kasa jest naliczana ze względu na to który rower z którego systemu pobraliśmy.
A jak ktoś rower z droższego systemu zostawi w stacji systemu tańszego to co? Będzie on tam zalegał tygodniami?
Stawki się różnią dopiero od 3 godziny chyba. No i tańsze są rowery z Bemowa, kórych jest raptem 100.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 02 sie 2012, 18:23

Czy tylko mnie się zdaje, że Veturilo nie ma wyposażenia zgodnego z prawem(oświetlenie i dzwonek)?
miłośnik 13N

kajo

Post autor: kajo » 02 sie 2012, 18:24

Stary Pingwin pisze:Czy tylko mnie się zdaje, że Veturilo nie ma wyposażenia zgodnego z prawem(oświetlenie i dzwonek)?
Ma

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 sie 2012, 18:24

Ale co do zasady znaczenie ma rodzaj roweru czy miejsce wypożyczenia? Bo bemowskie rowery za jakiś rozpełzną się po całym mieście, tak jak monety euro rozpełzły się po cały Eurolandzie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

kajo

Post autor: kajo » 02 sie 2012, 18:26

pawcio pisze:Ale co do zasady znaczenie ma rodzaj roweru czy miejsce wypożyczenia? Bo bemowskie rowery za jakiś rozpełzną się po całym mieście, tak jak monety euro rozpełzły się po cały Eurolandzie.
Tak jak pisałem znaczenie ma rodzaj roweru.

ODPOWIEDZ