I zerwane połączenie z zagłębiem szkolnym na Wildze.195 pisze:a moze by tak 213 wydłuzyć do Witolina? dodatkowe polaczenie Gocławia z promenada by wtedy powstalo
Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie
Moderator: Wiliam
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
No to może tak: BŁOTA - ... - Fieldorfa - Bora-Komorowskiego - Umińskiego - Fielforfa - Ostrobramska - Rodziewiczówny - WITOLIN.
Wreszcie koniec stad na 411 oraz (mam nadzieję) jeżdżenia przez cały tydzień w parze 502 i 514. A na TŁ będzie więcej kursów.Gazeta Stołeczna pisze:ZTM wycofał się z zapowiadanych zmian w Wawrze - chce tam utrzymać obecne trasy i dołożyć autobusów po ich nowych dostawach. Zdecydowano tylko o połączeniu linii 415 i 515 w zwykłą 143 z Kolonii Rembertów przez Wiatraczną i most Łazienkowski do Metra Politechnika. Po skróceniu zaś na Gocław linii 411 ze Starej Miłosny częściej ma kursować linia 502.
Minął już rok od ostatniego wpisu w tym temacie, więc postanowiłem go nieco odświeżyć. Konkretnie: chodzi mi o linie 123 i 168. Obserwuję je od lat i to, co dzieje się z nimi - zwłaszcza w ostatnim okresie - skłania mnie do stwierdzenia, że coś tu należy zdecydowanie poprawić.
123 dobrze pracuje na odcinku Dw. Wschodni (Lubelska) - Umińskiego. Dalej, zwłaszcza jak 147 skierowano Saską, jest już marnie.
168 funcjonowało w miarę dobrze (mimo opóźnień), gdy jeździło na trasie Rembertów - Rakowiecka. Teraz, po skróceniu do Witolina, jest już gorzej. Obecny rozkład wakacyjny z taktem 20/30/30 sprawia, że w ogóle odechciewa się tą linią jeździć.
Moja propozycja jest następująca:
Przedłużamy 168 od Fieldorfa po trasie 123 do Dw. Wschodniego (Lubelska). 123 likwidujemy. 148 puszczamy przez Umińskiego.
Przy "przedwakacyjnej" częstotliwości 168 (czyli 15/20/20) odzyskujemy 6 brygad w DP i 4 brygady w DS.
Jeśli nie chcemy robić specjalnych oszczędności, to tych 6 brygad rozdzielamy pomiędzy 148 i 168, co pozwala nam uzyskać w DP atrakcyjną częstotliwość 12' w szczycie, czyli na koordynowanym odcinku Wiatraczna - Umińskiego 6', co wydaje się bardzo potrzebne.
123 dobrze pracuje na odcinku Dw. Wschodni (Lubelska) - Umińskiego. Dalej, zwłaszcza jak 147 skierowano Saską, jest już marnie.
168 funcjonowało w miarę dobrze (mimo opóźnień), gdy jeździło na trasie Rembertów - Rakowiecka. Teraz, po skróceniu do Witolina, jest już gorzej. Obecny rozkład wakacyjny z taktem 20/30/30 sprawia, że w ogóle odechciewa się tą linią jeździć.
Moja propozycja jest następująca:
Przedłużamy 168 od Fieldorfa po trasie 123 do Dw. Wschodniego (Lubelska). 123 likwidujemy. 148 puszczamy przez Umińskiego.
Przy "przedwakacyjnej" częstotliwości 168 (czyli 15/20/20) odzyskujemy 6 brygad w DP i 4 brygady w DS.
Jeśli nie chcemy robić specjalnych oszczędności, to tych 6 brygad rozdzielamy pomiędzy 148 i 168, co pozwala nam uzyskać w DP atrakcyjną częstotliwość 12' w szczycie, czyli na koordynowanym odcinku Wiatraczna - Umińskiego 6', co wydaje się bardzo potrzebne.
Ucywilizować 151. Albo lepiej: 117 (na Bora jest 507).
148 po przełożeniu na Umińskiego będzie niedostępne dla os. Jantar.
Pomysł przedłużenia 148, które już przypomina tasiemca, wywołuje u mnie strach i grozę. Ale jakiś pomysł na rozwiązanie problemu 123 stanowi
Choć może lepiej 168? Gocław do Promenady ma 225
[ Dodano: Sro 08 Sie, 2012 16:50 ]
Przy okazji roszad na Gocławiu można by pozbyć się 151. Na Grzybowskiej widziałbym 157-bis na bazie 102; na skręcie Al. Ujazdowskie-Trasa Łazienkowska może być 127 na Torwar (3+ do likwidacji!), jeśli w ogóle czegoś potrzeba; na Saskiej Kępie na TŁ jest silne 138, którego dawniej nie było, a do centrum i tak wygrywa 117; na Gocławiu 151 niczego nie spełnia.
Wtedy na Meissnera-Jugosłowiańskiej dajemy 117 i spokój.
148 po przełożeniu na Umińskiego będzie niedostępne dla os. Jantar.
Pomysł przedłużenia 148, które już przypomina tasiemca, wywołuje u mnie strach i grozę. Ale jakiś pomysł na rozwiązanie problemu 123 stanowi
Choć może lepiej 168? Gocław do Promenady ma 225
[ Dodano: Sro 08 Sie, 2012 16:50 ]
Przy okazji roszad na Gocławiu można by pozbyć się 151. Na Grzybowskiej widziałbym 157-bis na bazie 102; na skręcie Al. Ujazdowskie-Trasa Łazienkowska może być 127 na Torwar (3+ do likwidacji!), jeśli w ogóle czegoś potrzeba; na Saskiej Kępie na TŁ jest silne 138, którego dawniej nie było, a do centrum i tak wygrywa 117; na Gocławiu 151 niczego nie spełnia.
Wtedy na Meissnera-Jugosłowiańskiej dajemy 117 i spokój.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Czyli?KwZ pisze:Pomysł przedłużenia 148
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Koordynację bedzie łatwiej ustawiać. Dziś musisz pilnować, by 123 i 168 równocześnie były koordynowane z 148. Tak bedzie tylko jedna para, gdzie 148 złapie koordynację na Ursynowie, a potem dorobi się do tego 168, które innych koordynacji łapać nie musi.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan