Komunikacja miejska na zielonej Białołęce

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 27 wrz 2012, 2:18

MichalJ pisze:... na placu Piłsudskiego. Co za pomysł w ogóle, żeby urzędy dzielnic ratuszami nazywać. :)
Bo to były niedawno Ratusze gmin przecież - wybudowane przez te gminy. A co się moja rodzina naśmiała, jak w 1994 zaczęła mieszkać w gminie (wtedy Centrum, bo na Woli m.in. mieszkali) a nie w mieście, to jej.
Bastian pisze:
emyl pisze:Dzielnice wytyczano palcem po mapie.
Nie, to pokłosie dawnej gminy Centrum.
Tak.

Z mojej strony koniec tych wywodów.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 wrz 2012, 11:15

Bastian pisze:
emyl pisze:Dzielnice wytyczano palcem po mapie.
Nie, to pokłosie dawnej gminy Centrum.
Akurat przerzucenie Derbów i okolic z Białołęki do Targówka granic gminy Centrum by nie naruszało. Inna rzecz, że w 1994 roku tam były takie pola, że nikt nie pomyślał, że kiedyś to jeszcze może komuś w czymś przeszkadzać.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 wrz 2012, 21:42

Hm, faktycznie. A byłem pewien, że Targówek do niej się zaliczał... :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

MichalJ

Post autor: MichalJ » 27 wrz 2012, 22:32

Gminy wianuszka powstały wraz z gm. Centrum i potem już nikt granic nie ruszał.
Do 1994 tam wszędzie była Praga Północ.

Awatar użytkownika
vernalisadonis

Post autor: vernalisadonis » 02 paź 2012, 1:01

Wczoraj w wyborczej był artykuł na temat dojazdu do Centrum z Białołęki może was zainteresuje
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... drogi.html
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 paź 2012, 8:46

Godny uwagi komentarz na forum:
bebe_b4 pisze:Nie mam zwyczaju oceniać ludzi po miejscu urodzenia, bo wpływ na to mamy raczej niewielki. :) Natomiast drażni mnie postawa roszczeniowa i wieczne jęczenie, jak to w tej Warszafce źle. Nie ma obowiązku mieszkania w Warszawie. Osiedlając się na Wólce Zadupnej niepoważne jest tupanie nóżką i wymaganie, żeby "oni" zbudowali drogę, tramwaj, metro, most powietrzny, teraz, zaraz, natychmiast. To nie jest tak, że "przedsiębiorczy" kupili mieszkania na Białołęce, a tu nagle nocą ciemną mosty spalono, a asfalt zwinięto. :> Tych dróg nigdy tam nie było i nie było ich również w momencie kupowania mieszkania.

Żeby daleko nie szukać - sam kiedyś kupiłem mieszkanie na Białołęce (choć jestem "rodowodowy" ;). Było to w czasach, kiedy był tam ugór, krzaki i wilkołaki, a z Dąbrówki Wiślanej do najbliższego autobusu trzeba było iść dziki hektar przez chabazie opędzając się od wilków. :> Nie dorabiałem jednak ideologii, że cicho i zielono, nie jęczałem po gazetach, że teraz chciałbym mieć asfalt i żeby mnie ktoś przytulił. :] Nie narzekałem, bo za mieszkanie zapłaciłem 2400 zł za m^2. :) Kiedy znudziły mi się rajdy po Modlińskiej i bażanty drące dzioby pod oknami, (i kiedy zacząłem lepiej zarabiać), przeprowadziłem się w jakieś fajniejsze miejsce, z asfaltem, metrem, szkołami, itp.

"Przybliżenie" Białołęki spowoduje tylko, że wzrosną tam ceny mieszkań, zaś "przedsiębiorczy" zaczną osiedlać się w Jabłonnie, Legionowie czy Serocku, po czym zażądają wodolotu do centrum. :/ Ja bym wolał, żeby najpierw zadbać o "starych" mieszkańców (cywilizując transport, kończąc obwodnicę Śródmieścia, budując wreszcie drogi międzydzielnicowe na Starej Pradze, szukając kasy na zamknięcie ringu ekspresowego), a potem o "nowych" i potencjalnych.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 02 paź 2012, 9:11

ktoś tam na forum gazety pisze:Ja bym wolał, żeby najpierw zadbać o "starych" mieszkańców (cywilizując transport, kończąc obwodnicę Śródmieścia, budując wreszcie drogi międzydzielnicowe na Starej Pradze, szukając kasy na zamknięcie ringu ekspresowego)
No właśnie - ale póki co na zadupiach każda przecznica ma autobus, a w Śródmieściu wydłuża się cały czas droga dojścia - bo tramwaj, bo metro =;
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 paź 2012, 9:14

Droga dojścia to nie jest jedyne kryterium. Oferta gra równie istotną rolę.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 02 paź 2012, 9:17

I dlatego trzeba zmuszać starzejącą się populację Śródmieścia do drałowania do najbliższego ciągu z tramwajami...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

BJJ
Kontakt:

Post autor: BJJ » 02 paź 2012, 9:20

jest w tym trochę racji, ale autor tego posta myli się w jednej kwestii. i za bardzo upraszcza. Dzieli mieszkańców na "starych" warszawiaków mieszkających domyślnie chyba w granicach miasta z 1990 roku i "nowych", którzy zasiedlają głównie Białołękę.
Otóż jest to błędne myślenie. Połowa moich sąsiadów przeprowadziła się z Bródna a wielu "nowych" warszawiaków mieszka na Mokotowie, Ursynowie, Żoliborzu, bo tak wygodniej , kiedy się przyjechało i wynajmuje mieszkanie.

Skoro władze miasta zdecydowały się na ekspansję, niech teraz poniosą konsekwencje swoich czynów. Nikt nie kazał urzędnikom na pl. Bankowym łykać wielkich białołęckich pól. Skoro Warszawa chce być wielka, niech za tę wielkość płaci.

[ Dodano: |2 Paź 2012|, 2012 09:25 ]
JacekM pisze:No właśnie - ale póki co na zadupiach każda przecznica ma autobus, a w Śródmieściu wydłuża się cały czas droga dojścia - bo tramwaj, bo metro =;
weź mapę do ręki i zobacz, gdzie każda przecznica ma autobus, a gdzie nie ma.
http://www.ztm.waw.pl/?c=198&l=1
Inicjatywa Społeczna na Rzecz
Zrównoważonego Rozwoju Białołęki
„Białołęka Jest Jedna”

http://www.bialolekajestjedna.blogspot.com

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 paź 2012, 9:33

BJJ pisze:Skoro władze miasta zdecydowały się na ekspansję, niech teraz poniosą konsekwencje swoich czynów. Nikt nie kazał urzędnikom na pl. Bankowym łykać wielkich białołęckich pól.
Ani pól w Józefosławiu, co? Tylko że tamtych pól nikt nie łyknął, a sytuacja wygląda podobnie. Winy urzędników ja tu nie widzę.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 02 paź 2012, 9:42

A kto pozwolił na zabudowę miejską na działkach odwzorowujących strukturę poletek małorolnej wsi przed komasacją gruntów, z 'ulicami' z dróg narolnych albo zgoła po miedzach?
Niezależnie od tego, czy był to urzędnik z Warszawy, czy z Piaseczna, był to urzędnik, nie krasnoludek.

Plany zagospodarowania są bardzo silnym narzędziem, tylko trzeba tego narzędzia użyć.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 paź 2012, 9:48

MichalJ pisze:Plany zagospodarowania są bardzo silnym narzędziem, tylko trzeba tego narzędzia użyć.
O ile kogoś na takie użycie stać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 02 paź 2012, 9:52

W jakim sensie stać?

BJJ
Kontakt:

Post autor: BJJ » 02 paź 2012, 9:52

no właśnie, MichajJ, czyli gdzie leży wina?
urzędnicy robią, co im deweloper każe a potem bogu ducha winni mieszkańcy za to płacą.

jak widzisz siec ulic na lewandowie jest dobrze zaplanowana. urzednicy dziwnym trafem jednak nie moga wymoc od deweloperow, by ci budowali zgodnie z MPZP.

Obrazek
Inicjatywa Społeczna na Rzecz
Zrównoważonego Rozwoju Białołęki
„Białołęka Jest Jedna”

http://www.bialolekajestjedna.blogspot.com

ODPOWIEDZ